Connect with us

Publicat cu

pe

Personalul tehnic, economic si administrativ din sistemul sanitar (uniunea sindicatelor TESA) convoacă în acest weekend, Biroul Executiv al Uniunii TESA, pentru a analiza și hotărî, dacă vor putea rămâne alături de Federația Sanitas. Decizia finală va fi luată doar de Consiliul Național al Uniunii TESA prin vot secret. ”Este posibil ca să rupem orice legătură cu personalul Sanitas. Vom solicita Consiliul Național al Uniunii TESA, pentru a lua o decizie în legătură cu această problemă” a răspuns, pentru eoficial, Valentin Chifor, șeful sindicatului TESA.

Pe data de 8 mai, la sediul Guvernului României, a avut loc întâlnirea dintre primul ministru Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății Sorina Pintea, ministrul Muncii Olguța Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Daniela Pescaru și reprezentanții sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară.

În urma discuțiilor a fost încheiat un Acord:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Despre acest acord, dintre Federația Sanitas si guvernanți, șeful sindicatului TESA spune că sunt nemulțumiți de modul în care s-a negociat— ”suntem dezamăgiți”.

Prin urmare, Valentin Chifor a adăugat pentru eoficial că: ”Aseară au avut loc niște negocieri între Federația Sanitas și guvernanți—s-au încheiat foarte târziu, toată ziua s-a așteptat rezultatul acestor negocieri. Era vorba dacă continuam cu greva generală din 11 mai sau nu. Noi am sperat tot timpul, noi cei de la uniunea TESA reprezentând personalul tehnic, economic si administrativ, deci personalul de suport medical din toate spitalele. Am sperat să se facă măcar un mic compromis în privința noastră și să se iasă din acea rigiditate absolută față de noi, din acea discriminare care ni se aplică, în sensul că, în timp ce ceilalți colegi au fost puși în grila din 2022—medicii și asistenții. Noi și împreună cu alte categorii, dar mă refer strict la TESA nu au fost băgate”.

Mai mult, acesta spune despre personalul TESA, că nu au fost nici în regulamentul sporurilor și că li s-a făcut o singură, așa-zisă facilitate și anume că nu se vor diminua aceste sporuri, pe parcursul anului 2018.  ”Acest lucru s-a întâmplat în majoritatea cazurilor, dar nu în toate, pentru că și în spitalele de mono-specialitate avem cazuri și nu puține, în care colegilor le-au scăzut totuși salariile din cauza acelui așa-zis faimos procent de 30% pe ordonatori principali de credite. Deci acest lucru i-a blocat pe manageri să poată acorda sporurile.” a precizat Valentin Chifor.

Pe lângă asta au existat și conflicte în unele spitale, între personalul medico-sanitar si TESA ”Ei când au văzut că nouă ni se mențin aceste sporuri așa cum erau, dar lor le-au scăzut pentru că nu s-au putut încadra în categorii precum: brancardieri, infirmieri, îngrijitoare, biologi, chimiști, nu s-au putut încadra in acel barem de 30 %, în timp ce nouă ne-a rămas, dar ei au uitat ca le-a crescut pe grila. Nu este cazul îngrijitorilor si brancardierilor, dar personalului medico-sanitar—asistenții și medicii—le-au fost crescute până la 2.022 și au mai primit toate sporurile din cauza acestei probleme, iar nouă nu ne-a crescut cu nimic, doar cât de cât ni s-a păstrat aceste sporuri, asta a fost o prima problemă. A doua problemă este că, noi în ciuda acestui lucru nu am fost incluși deloc nici o creștere. Noi trebuie să fim mulțumiți că am rămas cu aceleași salarii.

Acea creștere primă a fost în realitate de doar 3%, care a fost anulată de inflație imediat și deci practic noi am fost discriminați ca de fiecare data si din păcate nici la negocierile de ieri, din nou nu am fost” a menționat șeful sindicatelor TESA.

Valentin Chifor a mai declarat pentru eoficial că: ”Înainte de greva generala de avertisment a avut loc un consiliu general al Federației Sanitas, în care liderii Sanitas ne-au propus în schimbul la două revendicări care nu aveau legătură în orice caz cu noi acea cu gărzile, ca să exclud gărzile din acel procent de 30%. Asta a fost de fapt și aprobată ieri, să renunțăm la grevă. Și s-a votat cumva în acel consiliu, iar uniunea TESA și încă o colegă de la Argeș a votat contra și s-a abținut o colegă de la Satu Mare. Ei încă dinainte de a intra la luptă mi s-a părut ciudat. Au votat cumva că pentru niște revendicări minore față de ceea ce solicitasem noi și față de mitingul de mare succes de fapt și care a avut loc a depus cumva armele. Asta s-a întâmplat pentru că o parte din colegi au fost foarte mulțumiți de ceea ce au primit, adică medici și asistenții în timp ce există și celelalte categorii care au fost ignorate printre care și noi.”

În prezent sunt 5. 000 de membrii în uniunea sindicatelor TESA, iar în sănatate există 22.000 de angajați TESA.

Sursă foto: Uniunea sindicatelor TESA

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare