Connect with us

Publicat cu

pe

Este ceva seducător la o lovitură de stat. Poate sunt uniformele, poate ideea că va naşte haos. Liberalii nu sunt imuni, aşa cum putem vedea din reacţia faţă de alungarea preşedintelui egiptean Mohamed Morsi de către armată. Ar putea fi, la urma urmei, romanţate – mulţimile care cer schimbarea în străzi şi au parte de ea, cu ajutorul unei armate deus ex machina. La fel de comună este şi confuzia care urmează violenţei. Loviturile de stat sunt versiuni, în politicile naţionale, ale atacurilor cu drone: aparenţa este aceea a unei înfrângeri curate; realitatea – prea mulţi oameni morţi şi prea multă furie.

Însă imaginaţia conservatoare poate fi chiar mai degradată când vine vorba despre lovituri de stat. Un editorial din “Wall Street Journal” uită de costul posibil al vieţilor egiptenilor, iar un altul, apărut în “Times” şi semnat de David Brooks, intitulat “În apărarea loviturii de stat”, minimalizează posibilitatea politicilor electorale şi forţele egiptenilor, culminând cu o declaraţie care este pur şi simplu urâtă.

Publicaţia “Journal” avea această dorinţă:

“Egiptenii ar fi norocoşi dacă noul lor general ar fi croit după modelul lui Augusto Pinochet, care a preluat puterea în vreme de haos, dar a angajat reformatori ai pieţei libere şi a intermediat tranziţia către democraţie.”

Într-adevăr, un intermediar acel Pinochet. El şi tovarăşii săi ofiţeri au ajuns la putere în 1973; tranziţia către democraţie a început în 1990 şi nu la dorinţa lui Pinochet. Egiptenii probabil că nu s-ar considera la fel de norocoşi dacă stadioanele din Cairo s-ar transforma în locuri destinate execuţiilor publice, precum erau cele din Santiago.

Pinochet a pierdut puterea pentru că nici poporul, nici comunitatea internaţională nu au renunţat cu totul la ideea că alegerile contează. Când opoziţia a reuşit să câştige ceea ce se presupunea a fi fost un referendum, el nu putea să îl ignore. Şi, cu toate acestea, Brooks se îndreaptă către un punct unde face diferenţa între “procesul” şi “substanţa” democraţiei.

“Procesul” înseamnă organizarea şi respectarea de alegeri libere.

Partea aceasta, argumentează Brooks, se agaţă de credinţa naivă că “membrii Frăţiei Musulmane ar putea prelua conducerea cu idei radicale, dar apoi ar trebui să repare problemele şi să îşi facă griji în legătură cu creditele şi cu opinia publică. Guvernarea îi va face moderaţi”.

Cei de partea substanţei consideră că Frăţia “respinge pluralismul, democraţia seculară şi, într-o oarecare măsură, modernitatea”.

“Lucrul esenţial este să îi îndepărtăm pe astfel de oameni de la putere, chiar dacă este nevoie de o lovitură de stat. Scopul este să slăbim islamismul politic, prin aproape orice mijloace”.

În acest moment, despre Morsi nu se mai ştiu multe lucruri, Constituţia este suspendată, televiziunile care simpatizau cu Frăţia au fost închise, mai mulţi lideri sunt arestaţi, iar poliţia împuşcă oamenii pe străzile din Cairo. Este aceasta substanţa democraţiei?

Aparent, da: “Evenimentele din întreaga lume, de-a lungul ultimelor luni, i-au răzbunat pe cei care au luat partea substanţei în dezbatere”, scrie Brooks. Cel mai bine ar fi ca islamismul politic să dispară. Nici nu vă bateţi capul cu aşteptarea unor alegeri, pentru a-i elimina de pe scena politică.

Nu se ştie însă ce ar trebui să se întâmple cu islamismul politic – cu milioanele de egipteni care l-au ales pe Morsi şi au votat noua, imperfecta Constituţie. Ei nu vor dispărea, nici suferinţa lor. Dar votul este transformator pentru votanţi. Cea mai autentică încăpere a democraţiei nu este cea a Cabinetului, ci cabina de vot.

Votanţii pot să îşi dea seama când sunt înşelaţi.

Dar de ce o lovitură de stat? Există destule plângeri cu privire la Morsi, inclusiv faptul că a manipulat puterea judecătorească. Dar acuzaţiile cele mai rezonante au de-a face cu economia, însă aceasta nu poate fi cauza unei crize constituţinale. Dacă este o problemă filosofică în ce priveşte islamismul, mai degrabă decât o manieră de a acapara puterea, cum de partidul islamist rival a susţinut lovitura de stat? De ce este Brooks atât de sigur că Frăţia şi adepţii săi nu pot face faţă democraţiei?

Aici, Brooks trece de la discuţia despre instituţiile politice cu probleme şi se îndreaptă către ceva mai ruşinos. Islamiştii, scrie el, sunt oameni ciudaţi: “le lipseşte dotarea mentală necesară pentru a conduce”; “incompetenţa este înrădăcinată în ADN-ul intelectual al islamismului radical”; “au o stranie fascinaţie faţă de cultura morţii”. Brooks citează, aprobator, un eseu care sugerează că islamiştii nu percep cauzalitatea ca pe un concept – totul este pură magie pentru ei – sau diferenţa dintre fapte şi sentimente. Cel mai bun lucru pe care cei din exterior îl pot face este să promoveze câţiva gânditori moderni.

Pe de altă parte, de ce există o tentaţie a loviturilor de stat? Cum de am ajuns la convingerea că anumiţi oameni au nevoie de îndrumarea armatei înainte de a se încrede în liderii lor? Mesajul din Egipt este că mulţimea cea mai numeroasă câştigă; este aşadar o surpriză faptul că susţinătorii Frăţiei şi-au adunat oamenii şi s-au luptat în cursul nopţii?

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare