Connect with us

Publicat cu

pe

Adoptarea unor criterii de integritate pentru candidații si reprezentanții PNL este o necesitate politică, a declarat vineri vicepreședintele liberal, Raluca Turcan.

“Am ajuns în punctul în care tema consolidării, modernizarii partidelor domină agenda publică. Și va domina și agenda politică în 2016.  Din toate evoluțiile de până acum, este puțin probabil ca aceasta tema să fie înlocuită de alta până la viitoarele alegeri. Nici economia, nici reforma administrației publice, nici educația sau sănătatea nu vor ajunge să devină teme principale ale alegerilor din 2016. Din moment ce și stânga și dreapta voteaz Guvernul și bugetul, tema de diferențiere trebuie să fie alta. Faptul că până și PSD-ul încearcă să copieze proiectul nostru înseamnă că au înțeles lucrul acesta si încearcă sa nu ne lase să ne diferențiem față de ei pe această temă”, a spus Turcan la Consiliul Național al PNL.

Ea a subliniat că miza în plan public a devenit capacitatea partidelor de a da curs așteptărilor opiniei publice.

“Iar așteptările s-ar traduce, pe scurt, prin: mai mulți oameni noi, renunțarea la cei cu un bagaj negativ și o mai bună pregătire a resursei umane cu care partidele își vor asuma guvernarea.

Că în mod cu totul și cu totul nedrept, corupția a ajuns să fie atribuită în mod exclusiv partidelor, când în toate cazurile vorbim despre complicități cu vaste aparate birocratice care și-au construit averi impresionante prin crearea de feude personale în sistemul public, este cu totul altceva. Factura o plătesc doar politicienii, doar cei care participă în alegeri, cei care își asumă responsabilități. Dar, din păcate, nu se poate purta o asemenea dezbatere acum pe fond. Societatea e pornită, e stârnita și in mod incorect se îndreaptă doar împotriva oamenilor politici. E o nouă realitate pe care trebuie să o avem în vedere. Este o puternică emoție publică legată de ce pot face partidele pentru a răspunde mai bine așteptărilor”, a adăugat Raluca Turcan.

Vicepreședintele liberal a precizat că “este o iluzie că presiunea va dispărea”.

“Dimpotrivă. Trebuie să observăm că presiunea vine din toate părțile, inclusiv de la competitorii noștri principali – PSD-ul, care transfera presiunea spre noi sperând ca va scăpa. Și cei din PSD fac asta pentru ca nu au înțeles NIMIC,nu pentru ca de fapt nu vor sa se schimbe, nu pot sa se schimbe”, a declarat liderul PNL.

Potrivit Ralucăi Turcan, criteriile de integritate sunt foarte importante și, dacă vor fi adoptate de partide, un fost președinte al României și un fost prim ministru nu ar mai putea candida în nicio alegere.

“Miza devine, așadar, să ne poziționăm ca partid responsabil, ca singurul partid care își asumă onest și tranșat deciziile așteptate de cetățeni. Cel mai mare pericol l-ar putea constitui standardele duble. Standardele duble în aplicarea criteriilor pot arunca în derizoriu demersul nostru. De aceea, mi se pare important să înțelegem că este o nevoie să le adoptăm, dar avem și obligația și responsabilitatea politică sa le aplicam. Și sa compensam efectele lor cu mult mai multă munca intensa, profesionalizare și apropiere de oameni”, a mai spus Turcan, subliniind că nicio încercare de diluare sau de aplicare selectivă nu va reuși pentru că “electoratul nostru este conectat la sursele de informare”.

“Orice ascendent moral pe care îl vom obține și prezenta opiniei publice va fi anulat de orice diferență între fapte și vorbe. Nu cred că guvernele de tehnocrați care sunt votate și de stânga și de dreapta pot oferi României o guvernare mai eficientă decât un guvern politic monocolor. De aceea cred că vine o vreme când și opinia publică se va prinde de acest lucru. Însă existența unui guvern de tehnocrați ne oferă nouă o șansă pe care merită să o exploatăm la maxim. Avem șansa unei auto-evaluări și a unei consolidări interne astfel încât în 2016 să ne diferențiem radical de orice altă construcție politică, dintre cele cunoscute sau dintre cele care sunt gândite în diverse laboratoare. Este șansa noastră!  Este decizia politică necesară pentru a veni pregătiți în fața electoratului”, a conchis Raluca Turcan.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare