Connect with us

Publicat cu

pe

Europarlamentul PDL, Marian-Jean Marinescu, a discutat, într-un interviu pentru eoficial.ro, despre realizările democrat-liberalilor în Parlamentul European, despre prioritațile acestora în viitorul mandat, dar și despre importanța politicilor adoptate la Bruxelles pentru cetățenii români.

Cum ați califica activitatea europarlamentarilor PDL de până acum?

Delegația PDL a fost cea mai activă și mai eficientă delegație a României în Parlamentul European. Este simplu de verificat și aici trebuie făcută o diferență între activismul parlamentar și contribuția cea mai importantă a unui deputat european, aceea de a fi raportor. Cei 11 europarlamentari români membri ai PDL în actualul mandat au fost raportori pentru 60 de rapoarte, de două ori mai multe decât eurodeputații PSD și PNL la un loc. Vorbim de rapoarte la care lucrezi un an sau mai bine și care sunt alocate în comisie, în funcție de cât de activ ești. Eu, de exemplu, am avut opt rapoarte în acești cinci ani.

De asemenea, un bun europarlamentar trebuie să urmărească tot ce se întâmplă în comisia din care face parte. Așadar putem aminti și numărul de amendamente făcute, contribuția adusă la alte rapoarte decât cele care ți se atribuie. Și aici pot spune că am avut iarăși rezultate foarte bune. În ce mă privește, am fost în primii zece ca număr de rapoarte amendate.

Cred că am făcut o treabă bună și când a venit vorba de subiectele importante pentru România aflate pe agenda Parlamentului European. Delegația PDL a influențat decisiv extinderea perioadei în care România poate cheltui o parte din fondurile europene alocate. De asemenea, delegația noastră a susținut respectarea dreptului la liberă circulație a forței de muncă în UE în contextul în care, după ridicarea restricțiilor pentru români la 1 ianuarie 2014, au existat voci care cereau măsuri de limitare a acestui drept.

Aceste realizări comune sunt completate de realizările fiecărui europarlamentar PDL în comisiile din care face parte. În ceea ce mă privește, pot aminti includerea pe harta rețelelor europene de transport a unor trasee noi care traversează și România și care nu erau în planul inițial al Comisiei.

Apoi, ca vicepreședinte al Grupului PPE, am coordonat un grup de lucru format din cinci comisii, printre care cea de buget, cea pentru politica regională și cea pentru agricultură – trei domenii foarte importante și pentru România.

Descrieți-le cititorilor eoficial.ro principalele reușite ale mandatului dumneavoastă la Bruxelles.

În primul rând, ca șef al grupului de lucru al Partidului Popular European în care sunt comisiile Buget, Dezvoltare regională, Agricultură, am participat la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii, pentru prevederile noii Politici Agricole Comune, pentru politica de coeziune. Peste 70% din bugetul UE este alocat acestor două politici și din ambele România are mai mult de câștigat decât în programarea precedentă. Tot în PPE am condus grupul intern pentru Strategia Dunării.

Am fost de 8 ori raportor al Parlamentului European și de 13 ori raportor din partea Grupului PPE. Dintre cele mai importante rapoarte pot aminti coridoarele de marfă, Cerul Unic European, Galileo și EGNOS, vizele pentru Republica Moldova, sprijinul pentru frontierele externe.

Am fost raportor pe regulamentul privind înființarea a nouă noi coridoare de transport feroviar de marfă. Scopul acestui Regulament a fost acela de a facilita fluxului de trafic de mărfuri prin eliminarea punctelor slabe, a blocajelor și prin creșterea fiabilității.

Pentru Cerul Unic European am fost de două ori raportor. Aceasta este o inițiativă prin care se urmărește reconfigurarea modului actual de organizare și gestionare a spațiului aerian în Europa, care din păcate este deficitar, vedeți aglomerările din aeroporturi și întârzierile. Noua formula ar permite rute directe, timp de zbor mai redus, prețuri mai accesibile, mai puține emisii poluante. Avantaje și pentru călători, și pentru companiile aeriene.

Galileo și EGNOS sunt programele europene de radionavigație prin satelit (GNSS). Acest dosar este unul dintre primele rapoarte finalizate în legătură cu noul buget UE. Am adus o serie de îmbunătățiri propunerii Comisiei și am asigurat bani pentru activități de cercetare și dezvoltare, pentru ca Europa să devină competitivă în domeniul aplicațiilor GNSS.

La realizări pot include și vizele pentru cetățenii Republicii Moldova, am fost raportor când s-a discutat procedura de facilitare a eliberării vizelor, respectiv raportor al PPE anul acesta pentru propunerea de eliminare a vizelor de călătorie în Europa pentru posesorii de pașapoarte biometrice.

De asemenea, am fost raportor și pentru un dosar privind finanţarea europeană pentru frontierele externe, aprobat anul acesta. Un dosar nu tocmai ușor, pentru că am avut o serie de idei noi privind definirea unor standarde comune pentru securizarea frontierelor UE.

Am mai avut și alte rapoarte, de exemplu pe politica externă de aviaţie a Uniunii.

Punctual, pentru România, aș vrea să amintesc și contribuția la obținerea unui acord pentru regula N+3, pentru care am intervenit în Comisia de dezvoltare regională, deși nu sunt membru. Ce înseamnă acest lucru? României i s-a permis folosirea fondurilor europene aferente anilor 2011 și 2012 până în 2014, respectiv 2015. S-au salvat astfel miliarde de euro pe care ii putem cheltui în 2014-2015 și care pot finanța 400.000 de locuri de muncă în fiecare an.

Am amintit anterior activitatea în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European. Aici am reuşit să introducem în TEN-T trasee noi care traverseaza România: Iaşi-Suceava, legată la Târgu Mureş şi la Sebeş, Bucureşti-Craiova-Calafat-Vidin şi mai departe, către Timişoara. Tot de noi sunt introduse și calea ferată, şi şoseaua.

Alte subiecte care m-au preocupat au fost aderarea la Schengen pentru care, deși Consiliul încă se opune, am obținut acceptul Parlamentului European, dar și libera circulație a forței de muncă, pentru care am pregătit o rezoluție aprobată în Parlament. Merită amintite aici și toate evenimentele de promovare a României pe care le-am organizat aici de Ziua Naţională, cred că şi acelea au avut un ecou.

Din ansamblul legislației adoptate de Parlamentul European în cursul ultimului an, care credeți că sunt legile cu cea mai mare relevanță pentru viața de zi cu zi a cetățeanului român?

Una dintre realizările majore ale Parlamentului European a fost reducerea taxelor de roaming. Noile plafoane tarifare sunt, datorită Parlamentului, mai mici decât cele propuse inițial de Comisia Europeană. În 2013 a avut deja loc o ieftinire, la 35 de eurocenți cost maxim pentru un apel în UE, iar de la 1 iulie a.c., tariful maxim va fi de 24 de eurocenți. Traficul de date s-a ieftinit și el și o nouă reducere va intra în vigoare la 1 iulie. Consider că este o realizare importantă pentru că se pune astfel capăt facturilor foarte mari la telefonul mobil în timpul deplasărilor în străinătate. Recent, am votat în Parlament eliminarea taxelor de roaming în 2015.

De asemenea, s-au luat măsuri importante și în ce privește sănătatea publică. În acest mandat a fost aprobată o versiune actualizată a unor reguli care întăresc dreptul pacienților de a fi tratați în alt stat membru UE, urmând să fie rambursați în același cuantum ca și în statul de origine.

În 2013 s-a reformat și politica agricolă comună, în cadrul căreia Parlamentul a asigurat o distribuție mai echitabilă a subvențiilor, pentru a se asigura că niciun agricultor al UE nu primește mai puțin de 60% din media UE în 2019. S-a introdus sprijin suplimentar pentru tinerii fermieri și s-a asigurat reducerea plăților pentru fermele mari, astfel încât fondurile să fie direcționate către cei care au cel mai mult nevoie de ele.

Prin politica de coeziune s-a asigurat, din nou, o distribuție cât mai echitabilă a fondurilor europene în funcție de nivelul de dezvoltare al regiunilor. Astfel, regiunile mai puțin dezvoltate, cum este cazul regiunilor din țara noastră, cu excepția București-Ilfov, vor primi cel mai mare sprijin. Din fondurile politicii de coeziune se va putea investi în dezvoltarea locală – sisteme de apă și de canal, refacerea sau construcția de drumuri, de exemplu.

Parlamentul a asigurat și o mărire a finanțării pentru programul COSME, care vizează creșterea competitivății companiilor și a întreprinderilor mici și mijlocii. Având în vedere faptul că peste 99% din firmele europene sunt IMM-uri, am considerat că este foarte important să crească sprijinul pentru acestea. S-au adoptat măsuri care să sprijine antreprenorii, firmele noi, dar și măsuri de reducere a procedurilor birocratice pentru aceste întreprinderi.

[[{„type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”76″,”attributes”:{„class”:”media-image aligncenter size-medium wp-image-212781″,”typeof”:”foaf:Image”,”style”:””,”width”:”275″,”height”:”206″,”alt”:”MJ Marinescu”}}]]

Care considerați că este principala problemă cu care se confruntă România?

Principala problemă în acest moment pentru România, ca stat membru UE, este aceea că îi lipsește o viziune strategică și capacitatea administrativă necesară pentru a folosi în mod inteligent, acolo unde este mai multă nevoie de ele, resursele pe care UE ni le pune la dispoziție. Vedeți fondurile europene, suntem codașii Europei la acest capitol.

Comisia Europeană și-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea în ultimele luni cu privire la amatorismul celor responsabili de aceste lucruri, deci nu este doar o părere personală. Anul acesta trebuie să ne stabilim prioritățile pentru următorii sapte ani, trebuie să dăm startul programelor operaționale, dar nu avem nicio strategie. Or, cum poți ști cum să aloci banii europeni pe care îi primești dacă nu ai o strategie?

Care vor fi prioritățile echipei PDL în Parlamentul European în viitorul mandat?

Vom promova în continuare cele trei obiective strategice: interesele românilor ca cetățeni europeni și ale României ca stat membru UE, parcursul european al Republicii Moldova și dezvoltarea integrării europene a României.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare