Connect with us

Publicat cu

pe

România are dispoziție prin Programul Operațional de Capacitate Administrativă (POCA) un buget de 658 de milioane de euro cu care să ajungă la o administrație mai modernă, mai eficientă și mai transparentă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale, cu prilejul semnării primelor proiecte finanțate din fonduri europene din perioada de programare 2014-2020.

„Semnăm în această zi primele contracte dintr-un proiect legat de capacitatea administrativă. Este debutul, ca să spunem așa, al semnării contractelor pentru Programul Operațional de Capacitate Administrativă 2014-2020. Este un program care a fost (…) unul dintre cele mai de succes programe ale exercițiului financiar trecut 2007-2013. Avem pentru acea perioadă o rată de absorbție de aproape 98%. (…) Pentru exercițiul financiar nou, acest program are o țintă ambițioasă, peste 90.000 de funcționari publici și lucrători contractuali din administrație, 250 de instituții publice, cel puțin, din partea aceasta pe care o vizăm până acum, un buget de 658 de milioane de euro, deci peste o jumătate de miliard de euro care să ajungă într-o administrație mai prietenoasă, mai modernă, mai eficientă”, a afirmat Vasile Dîncu, joi, într-o conferință de presă desfășurată la sediul MDRAP, potrivit Agerpres.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a adăugat că bugetul pentru perioada 2014-2020 este de trei ori mai mare față de exercițiul financiar precedent.

„Asta înseamnă că a fost apreciată performanța, că s-au deschis noi căi pentru modernizarea administrativă. (…) Am deschis liniile de finanțare încă din primăvara anului trecut. În cadrul acestui eveniment vom lansa trei contracte de finanțare, care vor sprijini condiționalități ex-ante pe care le avem pentru alte programe operaționale, de exemplu pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) sau în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și măsuri pe termen scurt, să spunem, care sunt legate de strategia pentru consolidarea administrației publice”, a spus Dîncu.

Potrivit acestuia, obiectivul principal al celor trei proiecte este acela al îmbunătățirii capacității administrative în ceea ce privește „protecția mediului și derularea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului sau, în cealaltă parte, programe de evaluare a riscurilor și posibilitatea de a vedea, în sfârșit, întreaga panoplie a riscurilor din România dintr-o perspectivă științifică, operațională, calculabilă”.

Dîncu a afirmat că prin aceste programe se încearcă și evaluarea tipurile de servicii pe care le oferă administrația publică și, totodată, îmbunătățirea calității acestora.

El a punctat, totodată, lipsa datelor statistice despre „serviciile publice oferite și despre nevoile cetățeanului”.

„Trebuie să setăm prin aceste programe standardele de cost, să setăm, de asemenea, tipuri de standarde de calitate pentru servicii publice. (…) Să încercăm să standardizăm relația dintre cetățean și administrație și funcționar. De foarte multe ori, întreg riscul pentru administrație, după cum vedeți, este mutat cetățeanului, prin costuri, prin costuri de timp, prin costuri de bani. De acum încolo, va trebui să gândim în așa fel administrația încât să-și asume propriile costuri, să nu le arunce în partea cetățeanului”, a explicat ministrul.

În opinia acestuia, un alt obiectiv al actualei guvernări este cel al reconstrucției administrației locale, el adăugând că la ora actuală aceasta este legiferată foarte schematic, ca „o administrație centrală în miniatură”.

„Cea mai mare parte a banilor — o să încercăm mai ales în fazele următoare de programare și prin POCA — vrem să meargă spre administrația locală și pentru instituirea de competențe și sprijinul administrației locale de a-și construi competențe, acolo, pe loc. (…) Vom încerca să formăm funcționari publici la locul faptei, să spun așa, să nu-i plimbăm tot timpul pe la București. (…) De asemenea, vom încerca să sprijinim administrația locală (…) cu formarea în domenii cum sunt achizițiile publice, de exemplu, în domenii de specialitate importante, cum este urbanismul, planificarea urbană sau dezvoltarea”, a arătat ministrul Dezvoltării Regionale.

Contractele de finanțare în cadrul POCA au fost semnate de ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Vasile Dîncu, din partea MDRAP, și, din partea beneficiarilor, de ministrul Mediului, Cristina Palmer Pașca, și de șeful IGSU, generalul de brigadă Ovidiu Vasilică. La eveniment a fost prezent și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Valoarea totală a celor două contracte semnate de MDRAP cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este de 22,8 milioane de lei, aproximativ 5,06 milioane de euro, iar a celui semnat cu IGSU — de 31,8 milioane de lei, aproximativ 7,06 milioane de euro.

Un al patrulea contract de finanțare semnat joi cu POCA are ca beneficiar Direcția Generală de Administrație Publică din cadrul MDRAP, cu o valoare de 37,1 milioane de lei, aproximativ 8,24 milioane de euro.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare