Connect with us

Politică

Dîncu: Modernizarea peste noapte a administrației publice nu se poate realiza doar prin tehnologie

Publicat cu

pe

Dîncu: Modernizarea peste noapte a administrației publice nu se poate realiza doar prin tehnologie

Modernizarea administrației publice peste noapte nu se poate rezolva numai prin suport tehnologic, ci este nevoie de schimbarea mentalității, a declarat, marți, vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la conferința ‘Chief Information & Innovation Office. Pentru eliminarea birocrației în România. În avantajul cetățenilor’.

‘De cinci luni de când sunt ministru, am făcut un inventar al proiectelor tehnologice din fiecare minister. În spatele acestei utopii informatice și tehnologice, la noi coexistă un Ev Mediu administrativ. În multe locuri, funcționarul se folosește, nu de bâtă, ci de această minunată tehnologie. Informatica nu aduce neapărat un câștig de democrație. Eu nu cred că totul se rezolvă în societatea noastră dacă introducem tehnologii noi, ci dacă raționalizăm lucrurile. S-au cheltuit câteva sute de milioane de euro pe programe informatice care nu sunt puse cap la cap, nu sunt interconectate. Fiecare ministru a căutat să creeze insule de tehnologie. Nu cred că se poate rezolva peste noapte modernizarea unei administrații numai prin suportul tehnologic și minunatele produse pe care le visează și le realizează inginerii. Cred că este nevoie de o schimbare fundamentală de mentalitate. Este nevoie să schimbăm filosofia noastră de a fi, filosofia statului de a fi. Aceste lucruri se pot face printr-o mai bună organizare’, a afirmat Dîncu, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, ideea că mașinile rezolvă totul este una ‘periculoasă’ pentru societate, iar eliminarea ștampilei din administrație ar fi „minunată”.

‘Ne chinuim zilnic în comitete interministeriale referitor la reforma în administrație. Debirocratizarea nu face altceva decât să se se reproducă apoi în cadrul macro. Tai o bucată, apar altele două… Noi am uitat de unde am plecat cu debirocratizarea, iar acum vorbim despre birocrație ca și cum ar fi un dezastru care cuprinde societățile contemporane. Aș vrea să spun că experiența mea de sociolog sau experiența mea din administrație mă face să invoc necesitatea de face o conferință despre o utopie tehnologică la fel de periculoasă pentru societate — ideea că mașinile rezolvă totul. La acest moment, creăm o strategie de modernizare administrativă, constituită pe baze raționale. Avem un proiect pe care am încercat să-l accelerăm care înseamnă simplificarea administrativă, debirocratizare. Această debirocratizare are nevoie de o raționalizare. Domeniile în care lucrăm acum cu câteva echipe sunt evidența persoanelor, unde încercăm să simplificăm procedurile, apoi în zona înmatriculărilor de autovehicule, a construirii de imobile, a taxelor, domeniul muncii și protecția copilului, recunoașterii și echivalării diplomelor etc. Minunat ar fi ca măcar cei care vin după mine să elimine ștampila din administrația noastră. Am rămas cu ștampila ca semn al administrației, al proprietății, decât ca autenticitate al unui document. Ștampila este sceptrul funcționarului’, a apreciat Vasile Dîncu.

Reprezentanți ai autorităților centrale, ai organizațiilor din domeniul IT&C și ai instituțiilor de specialitate participă, marți, la conferința ‘Chief Information & Innovation Office. Pentru eliminarea birocrației în România. În avantajul cetățenilor’.

Potrivit organizatorilor (Comisia Pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale — ADSI, Asociația Directorilor de Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor — CIO Council, Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților și Comisia pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului din Senatul României), scopul conferinței îl reprezintă inițierea unei structuri de tip Chief Information Innovation Office — CIIO pentru îmbunătățirea și inovarea proceselor operaționale ale administrației publice, prin utilizarea celor mai adecvate realizări din domeniul IT&C și a experienței în e-guvernare a țărilor dezvoltate.

Politică

Ce prevede acordul politic între PSD-PNL-USR-UDMR

Publicat cu

pe

Liderii celor patru partide, plus minorități naționale, care vor forma Guvernul condus de Ilie Bolojan au semnat luni acordul politic, care prevede structura guvernului, termenii în care va avea loc rocada guvernamentală, precum și principalele direcții de guvernare.

Semnarea acordului politicc a fost anunțată de liderii partidelor care formează guvernul: Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Ce prevede acordul politic al coaliției de guvernare

Acordul politic are cinci articole și începe cu structura Guvernului: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 6 ministere PSD, 4 ministere PNL, 4 ministere USR și 2 ministere UDMR; Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru fără portofoliu, câte una pentru PSD și UDMR și un independent, două funcții de viceprim-ministru cu portofoliu, câte una pentru PNL și USR.

La momentul aplicării rotației convenite, un portofoliu de viceprim-ministru fără portofoliu va fi alocat PNL și un viceprim-ministru cu portofoliu va fi alocat PSD.

Formațiunile politice semnatare convin asupra aplicării rotației în privința ocupării funcției de prim-ministru. Pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PNL. Pentru perioada aprilie 2027 – decembrie 2028 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PSD, prevede acordul politic PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități.

În situația unei remanieri guvernamentale sau în cazurile prevăzute de lege în care un membru al guvernului nu își poate exercita atribuțiile funcției, nominalizarea revine formațiunii politice care a deținut inițial funcția. Prim-ministrul are dreptul să refuze motivat respectiva nominalizare și să solicite o nouă propunere.

În acordul politic al partidelor care formează alianța de guvernare este prevăzut că, pentru implementarea programului de guvernare, coaliția va susține direcții precum:

  • Adoptarea urgentă a unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar;
  • Combaterea risipei bugetare prin restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate;
  • Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării;
  • Prioritizarea investițiilor în proiectele de infrastructură mare, precum și pentru comunitățile locale pentru asigurarea resurselor necesare în mod realist și eficient;
  • Reforma pensiilor speciale;
  • Stabilirea de obiective măsurabile și evaluabile pentru fiecare minister și agenție;
  • Comasarea instituțiilor redundante și reducerea birocrației;
Citește mai departe

Politică

Bolojan: Acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități asigură un Guvern stabil

Publicat cu

pe

Premierul desemnat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, luni, că acordul politic pentru formarea coaliției PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților asigură un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, respectul pentru cetățeni, consolidarea democrației.

‘Am semnat azi acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, pe performanță în guvernare, pe dezvoltarea României, respectul față de cetățeni și consolidarea democrației’, a afirmat Ilie Bolojan, la o conferință de presă comună cu liderii PSD, USR, UDMR și minorități, după semnarea acordului politic.

El a spus că acest acord, alături de programul de guvernare, închide procedurile de formare a noului Guvern în așa fel încât luni după-amiază să înceapă audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, urmată de votul în Parlament.

‘Mulțumesc partenerilor de coaliție pentru că, indiferent de orientările doctrinare, indiferent de conflictele care au fost în trecut, în fața acestei situații dificile pentru România generată de criza bugetară am avut maturitatea și responsabilitatea să ajungem la un acord politic care să asigure o guvernare stabilă în România’, a arătat Bolojan.

Citește mai departe

Politică

Consultări la Cotroceni: Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Publicat cu

pe

Consultările președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru continuă, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).

Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Emil Boc, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu. Din partea președintelui Nicușor Dan participă consilierul onorific Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, care de la 1 iulie va fi consilier prezidențial.

Adrian Veștea a precizat, joi, pe Facebook că mandatul cu care PNL merge la consultări este unul ferm și responsabil: formarea unei coaliții pro-europene, cu un program solid pentru stabilitate economică și echilibru politic.

‘Vom susține desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru – un lider cu rezultate clare în administrație, capabil să construiască un guvern eficient, cu o echipă profesionistă și responsabilă’, a scris Veștea pe pagina de socializare.

De asemenea, el a arătat că PNL sprijină un plan credibil de reducere a deficitului bugetar și un set de măsuri economice realiste, de care România are urgent nevoie.

‘În aceste momente, România are nevoie de claritate, competență și decizii ferme. PNL este pregătit să-și asume acest drum – nu pentru interese politice, ci pentru echilibru, stabilitate și încrederea cetățenilor’, a mai spus liberalul.

Discuțiile de la Palatul Cotroceni, programate să se desfășoare pe parcursul a aproximativ patru ore, au început cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD). După social-democrați, șeful statului ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanții AUR, însă aceștia au anunțat că nu participă.

Președintele Nicușor Dan urmează să discute cu delegațiile Uniunii Salvați România (USR), Partidului Oamenilor Tineri (POT), Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) și cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Și reprezentanții Partidului S.O.S. România (SOS) au anunțat că nu participă la discuții.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare