Politică

Dîncu: Modernizarea peste noapte a administrației publice nu se poate realiza doar prin tehnologie

Publicat cu

pe

Modernizarea administrației publice peste noapte nu se poate rezolva numai prin suport tehnologic, ci este nevoie de schimbarea mentalității, a declarat, marți, vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la conferința ‘Chief Information & Innovation Office. Pentru eliminarea birocrației în România. În avantajul cetățenilor’.

‘De cinci luni de când sunt ministru, am făcut un inventar al proiectelor tehnologice din fiecare minister. În spatele acestei utopii informatice și tehnologice, la noi coexistă un Ev Mediu administrativ. În multe locuri, funcționarul se folosește, nu de bâtă, ci de această minunată tehnologie. Informatica nu aduce neapărat un câștig de democrație. Eu nu cred că totul se rezolvă în societatea noastră dacă introducem tehnologii noi, ci dacă raționalizăm lucrurile. S-au cheltuit câteva sute de milioane de euro pe programe informatice care nu sunt puse cap la cap, nu sunt interconectate. Fiecare ministru a căutat să creeze insule de tehnologie. Nu cred că se poate rezolva peste noapte modernizarea unei administrații numai prin suportul tehnologic și minunatele produse pe care le visează și le realizează inginerii. Cred că este nevoie de o schimbare fundamentală de mentalitate. Este nevoie să schimbăm filosofia noastră de a fi, filosofia statului de a fi. Aceste lucruri se pot face printr-o mai bună organizare’, a afirmat Dîncu, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, ideea că mașinile rezolvă totul este una ‘periculoasă’ pentru societate, iar eliminarea ștampilei din administrație ar fi „minunată”.

‘Ne chinuim zilnic în comitete interministeriale referitor la reforma în administrație. Debirocratizarea nu face altceva decât să se se reproducă apoi în cadrul macro. Tai o bucată, apar altele două… Noi am uitat de unde am plecat cu debirocratizarea, iar acum vorbim despre birocrație ca și cum ar fi un dezastru care cuprinde societățile contemporane. Aș vrea să spun că experiența mea de sociolog sau experiența mea din administrație mă face să invoc necesitatea de face o conferință despre o utopie tehnologică la fel de periculoasă pentru societate — ideea că mașinile rezolvă totul. La acest moment, creăm o strategie de modernizare administrativă, constituită pe baze raționale. Avem un proiect pe care am încercat să-l accelerăm care înseamnă simplificarea administrativă, debirocratizare. Această debirocratizare are nevoie de o raționalizare. Domeniile în care lucrăm acum cu câteva echipe sunt evidența persoanelor, unde încercăm să simplificăm procedurile, apoi în zona înmatriculărilor de autovehicule, a construirii de imobile, a taxelor, domeniul muncii și protecția copilului, recunoașterii și echivalării diplomelor etc. Minunat ar fi ca măcar cei care vin după mine să elimine ștampila din administrația noastră. Am rămas cu ștampila ca semn al administrației, al proprietății, decât ca autenticitate al unui document. Ștampila este sceptrul funcționarului’, a apreciat Vasile Dîncu.

Reprezentanți ai autorităților centrale, ai organizațiilor din domeniul IT&C și ai instituțiilor de specialitate participă, marți, la conferința ‘Chief Information & Innovation Office. Pentru eliminarea birocrației în România. În avantajul cetățenilor’.

Potrivit organizatorilor (Comisia Pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale — ADSI, Asociația Directorilor de Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor — CIO Council, Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților și Comisia pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului din Senatul României), scopul conferinței îl reprezintă inițierea unei structuri de tip Chief Information Innovation Office — CIIO pentru îmbunătățirea și inovarea proceselor operaționale ale administrației publice, prin utilizarea celor mai adecvate realizări din domeniul IT&C și a experienței în e-guvernare a țărilor dezvoltate.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version