Connect with us

Publicat cu

pe

Centrul Vechi din Bucureşti şi atracţiile pe care această zonă din Capitală le oferă turiştilor români şi străini sunt promovate într-un editorial publicat în secţiunea „Travel” de pe site-ul grupului britanic BBC.

În editorialul intitulat „Noul Oraş Vechi al Bucureştiului” („Bucharest’s new Old City”), jurnalistul Mark Baker de la BBC vorbeşte în termeni elogioşi despre Centrul Vechi din Capitală, lăudând totodată eforturile depuse în ultimii ani de autorităţile române pentru a reamenaja această zonă cu scopul de a-i exploata potenţialul turistic şi istoric.

„Turiştii care vizitau în trecut capitala României, Bucureşti, se aflau de cele mai multe ori doar în trecere prin acest oraş, în drumul lor spre destinaţii mai interesante, precum Transilvania, Bulgaria sau Istanbul. Imaginea tipică (şi depăşită) a oraşului era aceea a unui oraş ponosit şi murdar, în care nu aveai prea multe lucruri de văzut, cu excepţia Casei Poporului, o construcţie a cărei arhitectură supradimensionată reflectă egoul exacerbat al fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Era un oraş în care puteai să te opreşti pentru o noapte, dar asta era tot”, spune jurnalistul britanic în partea introductivă a articolului său.

În prezent, însă, turiştii au multe motive pentru a rămâne mai multe zile în Bucureşti, continuă Mark Baker, lăudând eforturile depuse de autorităţile române pentru a restaura centrul istoric al Capitalei, prin amenajarea unui „cartier pietonal încântător, în care există suficient de multe distracţii care să te ţină ocupat în timpul zilei şi suficient de multe baruri şi cluburi pentru a te ţine treaz întreaga noapte”.

Renovarea Centrului Vechi nu a fost însă o sarcină uşoară, întrucât a fost nevoie de aproape un deceniu pentru ca proiectul să fie finalizat, reaminteşte jurnalistul britanic, care vorbeşte despre „agonia” lucrărilor de reamenajare, adeseori întrerupte, şi despre macaralele şi buldozerele aduse în zonă, dar care rămâneau uneori nefolosite vreme de câţiva ani.  Mark Baker vorbeşte şi despre scandalurile de corupţie în care au fost implicate unele dintre firmele contractate de municipalitate şi despre rezidenţii săraci care trăiau în Centrul Vechi, mulţi dintre ei fiind familii de ţigani. Între 2007 şi 2011, Centrul Vechi era o zonă „în care nu trebuie să mergi”, spune jurnalistul britanic, prost luminată şi cu multe găuri în pavaj.

  Aceste vremuri par foarte îndepărtate în prezent, întrucât, deşi multe dintre clădirile din Centrul Vechi se află într-o stare precară, aşteptând investitori cu bani mulţi şi planuri îndrăzneţe, străzile din acest cartier sunt plăcute,perfect pavate şi înfrumuseţate prin magazine de artă şi antichităţi, librării, teatre şi nenumărate terase, cafenele, baruri şi cluburi. „Într-adevăr, Oraşul Vechi pare să fi întrecut aşteptările tuturor”, spune Mark Baker.

În continuare, jurnalistul îi invită pe cititorii de pe BBC într-un veritabil periplu prin istoria oraşului Bucureşti şi a Valahiei, vorbindu-le despre primele aşezări din secolul al XV-lea, despre apariţia breslelor din secolul al XVIII-lea, despre planul lui Ceauşescu de a demola cartierele vechi pentru a construi o capitală socialistă şi despre decăderea Centrului Vechi, transformat în ultimele decenii de comunism într-o mahala cu case dărăpănate în care se adăposteau familii sărace din minoritatea ţiganească.

Toate acestea s-au schimbat, spune Mark Baker, după ce valoarea istorică a zonei a fost în sfârşit recunoscută de autorităţi. Prezentând atracţiile turistice din Centrul Vechi, jurnalistul britanic face descrieri elogioase ale străzii Franceze, pe care se află rămăşiţele Curţii Vechi şi ale Palatului Voievodal, folosit în trecut de domnitorii Valahiei, inclusiv de Vlad Ţepeş – sursa de inspiraţie a scriitorului Bram Stoker atunci când a creat personajul Dracula.

Jurnalistul britanic vorbeşte apoi şi despre clădirile din secolul al XIX-lea de pe străzile Covaci şi Smârdan, pe care le descrie ca fiind „excentrice”, şi despre strada Şelari, pe care o consideră „ceva mai convenţională”, dar şi despre Biserica Stavropoleos, construită în 1724, în care abundă fresce colorate şi ornamente sculptate.

Într-un paragraf despre o replică a Columnei lui Traian de la Roma, expusă la Muzeul Naţional de Istorie, aflat în apropiere de Centrul Vechi, jurnalistul britanic vorbeşte despre Dacia, împăratul Traian, Imperiul Roman şi originea latină a poporului român.

În afară de obiectivele istorice, Mark Baker descrie în termeni apreciativi gastronomia locală, restaurantele – Caru’ cu Bere, Divan – cafenelele, barurile şi cluburile de pe străzile Smârdan, Covaci şi Lipscani, menţionând Atelier Mecanic şi Old City Bar.

Sursa: Mediafax.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare