Connect with us

Publicat cu

pe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că judecătorul Horaţius Dumbravă că ”minte”, și a precizat că îşi menţine integral declaraţia pe care a făcut-o atunci când a dat avizul de începere a urmării penale faţă de cinci foşti miniştri anchetați în dosarul Microsoft.

Redăm mai jos principalele declarații ale președintelui: 

Sigur că o să încep cu tema la zi, cu decizia CSM-ului şi cu abordarea pe care a avut-o un domn judecător. Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă până şi mai prost decât o facem noi, politicienii. Astăzi, am înţeles că un domn magistrat a considerat că, în conferinţa mea de presă, am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Îmi pare rău că trebuie să o spun: domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia pe care am făcut-o atunci când am anunţat cerera de începere a anchetei penale pentru cei cinci foşti miniştri. Deci, îmi menţin integral declaraţia. Asta nu o voi face, însă, fără să vă dau nişte explicaţii. 

Ce l-o fi deranjat pe domnul magistrat? Faptul că am apreciat – şi acest lucru rezultă din comunicatul DNA – că sunt unii foşti miniştri care au luat bani şi foloase necuvenite – şi aceste afirmaţii sunt despre doamna Andronescu, despre domnul Sandu, despre domnul Mihai Tănăsescu – şi sunt alţi foşti miniştri care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, nimeni nesuspectându-i, cel puţin la ora comunicatului, că ar fi încasat bani. Deci, acest lucru a fost dezbătut şi public şi nu înţeleg de ce pe domnul magistrat l-a deranjat dacă a auzit-o şi din gura preşedintelui? 

Şi când am spus că sunt miniştri care nu sunt suspectaţi că au luat bani, m-am referit la Funeriu şi la Vreme, toţi ceilalţi fiind şi cu suspiciunea de a fi primit foloase necuvenite: bani sau în obiecte pentru ei sau pentru alţii. De asemenea, am afirmat că toţi cei cinci, la ora la care eu am cerut începerea urmăririi penale, nu aveau nicio calitate, pentru că nu eu le dau calitatea; calitatea le-o dau procurorii, după ce discută cu ei, după ce îi investighează, după ce iau declaraţii. Nu eu le dau calitatea. Deci, acei cinci miniştri, unii acuzaţi de lucruri mai grave, alţii acuzaţi de lucruri mai puţin grave, nu aveau nicio calitate.

Mai afirmam, deci, din punctul meu de vedere, ca urmare a faptului ca am cerut începerea urmăririi penale, ancheta poate să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României. Cu ce l-am  deranjat pe domnul magistrat, încă nu-i spun magistrat-politician? Şi adaug: vă mai pot da un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarelor, deşi am văzut că declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public. După cum bine ştiţi, cineva a binevoit să distribuie în spaţiul public declaraţia lui Florică, cel la Fujitsu, şi alte declaraţii. Eu am precizat clar, aici am spus: vă mai pot da un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarului, deşi am văzut că declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public, nu ştiu cine a făcut-o. Vă pot spune că, în ceea ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau suspecţi a fi primit bani nu i-au primit încă. 

Nicăieri nu veţi găsi, în dosar, o asemenea afirmaţie, iar domnul magistrat trebuie să  ştie că preşedintele nu are doar o sursă de informaţii. La mine se înnoadă multe alte informaţii. Eu am avut această informaţie din cu totul altă sursă, iar în dosar nu va găsi această afirmaţie. De asemenea, am mai spus în conferinţa de presă de data trecută că domnul Bittner nu a fost anchetat, nu a dat nicio declaraţie. Îmi menţin declaraţia şi acest lucru nu scrie în dosar. Am răspuns doar unui joc care se făcea în mass-media de oameni mai mult sau mai puţini binevoitori, care voiau să protejeze pe adevăraţii denunţători, punând în spatele unuia care nici măcar nu a dat vreo declaraţie în acest dosar, că asta a fost una din liniile de falsificare a dezbaterii publice, au venit procurorii americani sau a venit FBI şi i-au pus în braţe declaraţiile lui Bittner.

Dar, de fapt, era o grupare de politicieni şi ziarişti, care avea ca obiectiv să îi acopere pe cei care au făcut în fapt denunţurile. Nu spun că au făcut un lucru rău, dar acesta era obiectivul mutând totul la Bittner. Cu ce l-a deranjat pe domnul magistrat, că această informaţie nu există în dosarul pe care eu l-am primit de la DNA? Deci, cam acesta a fost conţinutul declaraţiei mele. 

L-am sunat pe domnul preşedinte al CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere şi o spun public: dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră, frate, cinstit în politică şi te laşi de calitatea de magistrat şi nu ai decât să faci politică atâta câtă vrei şi cât te pricepi. Astfel de atitudini minicinoase în faţa CSM-ului nu fac decât să discrediteze instituţia pe care, cel puţin eu, nu îmi poate nimeni reproşa că nu am apărat-o, după ce a devenit o instituţie funcţională, în ultimii şase-şapte ani, şi nici nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi, în acelaşi timp, este nu neapărat un avertisment, o rugăminte. 

Dacă sunt judecători membri în CSM, procurori prin altă parte sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică. Eu afirmaţiile de acest gen nu le fac niciodată divulgând secrete din dosare penale, dar nu mă poate opri domnul magistrat să utilizez informaţie şi din alte surse şi îi dau domnului magistrat o informaţie pentru care îl rog să se ducă la CSM, fuga, fuga./mpetre/ În analzia noastră, în cazul EADS, sunt nouă firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în Microsoft, şi nu dintre persoanele cărora li se ridică statui în dosarul Microsoft, iar această informaţie, îl informez pe domnul magistrat, că nu este în niciun dosar penal. 

Asta am avut legat de abuzul care eu consider că astăzi s-a făcut împotriva preşedintelui României şi este un abuz care, dacă se mai repetă, pentru că nu-i primul pe care îl face acelaşi magistrat, voi reacţiona de-acum de fiecare dată, că nu am nicio plăcere să văd mari dezbateri pe televiziuni în care tot soiul de politruci şi de oameni angajaţi politic îl pun pe preşedintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta în exercitarea de presiuni asupra justiţiei. 

De asemenea, nu spun eu ce ar fi trebuit să facă CSM, dar măcar să-i fi cerut o argumentaţie şi sunt convins că DNA le-ar fi pus la dispoziţie dosarul şi comunicatul, să se convingă că mare parte din afirmaţiile mele nu aveau nicio legătură cu dosarul, ci aveau cu totul altă sursă, dar am vrut şi să demontez nişte campanii care porniseră legat de Microsoft pentru a-i masca pe cei care au colaborat cu justiţia şi foarte bine au făcut că au colaborat. Bine, rămânem tot la justiţie. 

Articolul 276 Cod Penal, cel în care se prevăd următoarele: fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare