Politică
Alegeri prezidențiale pe timp de pandemie. Cum s-a ales Polonia cu niciun votant

La alegerile prezidențiale de duminică, din Polonia, s-a înregistrat un record negativ privind prezența la vot. Scrutinul electoral a avut o prezență de 0%. Niciun cetățean nu a votat, după ce Guvernul a decis să nu anuleze oficial scrutinul, însă a ținut secțiile de vot închise, informează The Guardian.
Votul nu a fost anulat oficial, dar secțiile de votare au rămas închise, ceea ce a dus la o situația ciudată, după săptămâni de lupte între putere și opoziție pentru a merge sau nu mai departe cu scrutinul electoral.
Partidul de conducere, Lege și Justiție (PiS), a încercat să organizeze alegerile, în ciuda problemelor generate de boala Covid-19. Guvernul propusese un vot complet poștal, dar criticile venite din opoziție, dar și din interiorul coaliției aflate la guvernare au dus la amânarea scrutinului. Până miercuri seara, guvernul a insistat că votul prin corespondență va continua. Opoziția a acuzat guvernul că încearcă să impună un vot acum pentru a-i fi mai ușor să câștige din primul tur, scrie Digi24.
Opoziția dorea ca guvernul să declare stare de urgență sau stare de dezastru natural, ambele ar fi amânat automat alegerile, însă guvernul, controlat informal de liderul partidului PiS, Jarosław Kaczyński, a refuzat să facă acest lucru, spunând că situația impusă de răspândirea coronavirusului nu a fost suficient de serioasă pentru a justifica o astfel de decizie. Discuțiile despre anularea scrutinului au deschis și o breșă în coaliția de guvernare între PiS și unul dintre partenerii săi.
Pregătirea alegerilor a fost haotică, cu buletinele de vot tipărite înainte de a exista o bază legală pentru organizarea votului prin corespondență și fără precizări clare dacă sute de mii de polonezi din străinătate vor putea vota.
„Se pare că realitatea nu este la fel de flexibilă ca mintea lui Jarosław Kaczyński”, a declarat Szymon Hołownia, unul dintre candidații opoziției, într-o conferință de presă, luni.
Președintele Andrzej Duda, al cărui mandat expiră pe 6 august, este cotat cu prima șansă pentru un nou mandat prezidențial.
Aceste alegeri sunt primele din cei aproape 31 de ani de democrație în care un vot programat în conformitate cu Constituția Poloniei nu a avut loc.
Comisia electorală națională a stabilit un termen de două săptămâni pentru a decide data unui nou scrutin, care ar trebui organizat în termen de 60 de zile.
Politică
PNL propune măsuri pentru consolidarea sistemului de pensii private. Majorarea contribuţiilor pentru Pilonul II devine o necesitate

Grupul parlamentar al deputaţilor PNL a anunţat, miercuri, că iniţiază un set de măsuri privind sistemul de pensii private din România, precizând că scopul acestora este de a asigura „venituri mai sigure şi sustenabile pentru viitorii pensionari”, transmite Agerpres.
„Este esenţial să acţionăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire şi investiţie din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toţi angajaţii care vor ieşi la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente”, a informat PNL, într-un comunicat transmis Agerpres.
Conform sursei citate, la iniţiativa deputatului PNL Raluca Turcan au fost demarate, în acest sens, consultări cu administratorii de fonduri de pensii private, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor, specialişti din sectorul financiar şi parlamentari.
„Obiectivul acestor discuţii este identificarea celor mai eficiente soluţii pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, astfel încât economiile acumulate de participanţi să se majoreze într-un ritm mai accelerat. Totodată, analizăm modalităţi prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaţilor, sporind astfel siguranţa financiară a acestora pe termen lung”, arată PNL.
Potrivit liberalilor, „majorarea contribuţiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice şi economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari”.
PNL îşi propune să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate şi cu administratorii de pensii private, un „cadru legislativ mai flexibil şi adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opţiunilor de economisire şi să crească gradul de implicare a angajatorilor în susţinerea securităţii financiare a angajaţilor lor”.
„Marea provocare pentru sistemul clasic de pensii începe după anul 2030, când se estimează că circa un milion de angajaţi părăsesc piaţa muncii, devenind pensionari. Fără o evoluţie pozitivă la nivelul numărului de angajaţi şi a capitalizării economiei, sustenabilitatea Pilonului I de pensii este pusă la mare încercare. Evoluţia pozitivă trebuie să existe şi la nivelul sistemului de pensii private prin creşterea contribuţiilor, raportat la contribuţiile de asigurări sociale de stat, şi diversificarea acestora pentru a completa pensiile rezultate din pilonul pensiilor din sistemul public”, afirmă Raluca Turcan.
Politică
Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu.
Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins și înregistrarea candidaturilor altor doi independenți, Maria Marcu și Ion Popa.
În schimb, înregistrarea candidaturii lui Nicușor Dan a fost acceptată.
BEC precizează că textul integral a deciziilor adoptate va fi publicat ulterior.
Mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.
BEC a analizat, duminică seara, candidaturile depuse de Nicușor Dan, Călin Georgescu și alți doi independenți.
Politică
Nicușor Dan, despre contestațiile depuse la BEC: Nu este prima campanie electorală pe care o fac

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că nu ia în calcul ipoteza să îi fie respinsă candidatura, după ce la Biroul Electoral Central (BEC) ar fi fost depuse mai multe sesizări în acest sens.
‘Vă dați seama că nu este prima campanie electorală pe care o fac. În momentul în care am depus un dosar de candidatură, ne-am asigurat că toate lucrurile sunt absolut în regulă. Deci, nu iau în calcul ipoteza asta’, a răspuns Nicușor Dan, întrebat ce va face dacă nu i se va valida candidatura, în contextul în care la BEC ar fi fost înregistrate în jur de 300 de sesizări în privința candidaturii sale.
Nicușor Dan a spus că este optimist că România va face alegerea corectă în 4 și în 18 mai.
-
Business12 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică6 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică9 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică9 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele