Connect with us

Publicat cu

pe

Când Traian Băsescu a postat pe Facebook renumita înregistrare prin care “părăsea” formațiunea democrat-liberală, nu puțini au fost cei care au clocotit de indignare. Unii au privit gestul cu un dispreț suveran, alții l-au caracterizat drept nevroză, iar cei mai mulți s-au plâns de cămașă, de vestă și de perdeaua din fundal. Cert este că a fost unul dintre cele mai populare mesaje ale unui politician roman și a fost difuzat pe Facebook.

Nu se știe câți membri PDL l-au scos atunci pe șeful statului din “lista de prieteni”, dar mesajul a avut ecouri nebănuite. Nu mai departe de aseară, a ajuns și la urechile lui Daniel Funeriu, a cărui scrisoare de adio adresată conducerii PDL a făcut furori.

Deși nu a devenit virală, scrisoarea lui Funeriu a fost îndelung mediatizată. Un moment destul de puțin savuros, în comparație cu prestația prezidențială, dar reprezentativ. Ne arată că o parte a bătăliei politice din țara noastră se desfășoară, deja, pe Facebook. Și, culmea!, este mediul ideal pentru așa ceva.

Iată și câteva recomandări, pentru cei care sunt la început:

  1. Spune-mi ce prieteni ai, ca să-ți spun cine ești! Traseismul politic e mult mai greu de identificat pe Facebook, dar simplu de sugerat. Adaugă în lista de prieteni mai mulți membri de la formațiunea din care vrei să faci parte și vei transmite un mesaj puternic. Mai mult, ignoră orice status sau postare venită din partea partidului tău.
  2.  Nu subestima puterea muzicii! Orice melodie transmite o idee care îți e pe plac trebuie să apară și pe profilul tău. Ai câștigat alegerile? “We Are The Champions” merge de minune. Te simți bine în pielea ta și vrei să inspiri încredere? Julie Andrews a făcut carieră cu “I Feel Pretty”. Ai, dimpotrivă, o zi proastă și adversarul te-a desființat în direct, la orele de maximă audiență? Simplu: “I Will Survive”, de la Gloria Gaynor, este exact ce îți trebuie.
  3. Imaginea contează, iar vestă și cămașă nu îți poți permite să porți decât dacă ai ajuns deja în funcția supremă în stat. Pentru ceilalți, care încă mai au multe de arătat, fotografiile trebuie alese cu o atenție sporită. În primul rând, ai grijă să apari mereu alături de persoane cu prestanță sau, dimpotrivă, de cetățenii cărora le-ai schimbat viața. Nu fi pițipoancă și nu posta fotografii din cluburi, decât dacă te cheamă Radu Mazăre.
  4. Ai grijă la ce dai “Like”! Poate că postezi de trei ori pe zi citate inspirate din Ghandi și ai o fotografie de profil în care, ca să vezi, un simpatizant te-a surprins fix în momentul în care te costumai în Moș Crăciun pentru copiii nevoiași, dar dacă începi să dai “Like” în stânga și în dreapta (n.a.: spectrului politic), iar 70 dintre cele 71 de pagini cărora le ești fan sunt cu actrițe care fac plajă la nudiști, nimic nu te mai poate salva.
  5. Lauda de sine… este unul dintre motivele pentru care oamenilor le place să socializeze pe Facebook. Dar în politică lucrurile sunt ușor mai nuanțate. Ai voie să te lauzi, cât timp renunți la “eu” și îl înlocuiești cu “noi”. Dacă vrei neapărat să ieși în evidență, lasă-i (sau convinge-i) pe alții să vorbească despre tine. În niciun caz nu vorbi despre tine la persoana a treia, pentru că poți fi suspectat de tulburări de personalitate.
  6. Pe Facebook, oamenii vor să se recreeze. Oferă-le și puțin divertisment, dar ai grijă să fie de bun gust! Noi, cetățenii de rând, îi putem ierta unui politician o fotografie cu două pisici în poziții acrobatice, o replică amuzantă dintr-un film deștept i-ar asigura chiar votul unora și o anecdotă din viața reală ar fi chiar simpatică. Dar cu siguranță nu le vom ierta: bancurile porcoase, glumele pe care nu le putem înțelege, ironiile la adresa problemelor serioase ale societății. Altfel spus, să nu încerci să râzi de victimele atentatului din Boston, ale inundațiilor, de pensionari, de copii orfani și, în general, nu aborda nicio problemă pentru care nu ai o soluție. Dacă nu ai simțul umorului, angajează pe cineva să se ocupe de asta.
  7. În sfârșit, trecem și la ce ne interesa. Anunțurile importante, de tipul: “Adio, PDL!” –  mulți s-au prins că este o modă și refuză să treacă sezonul fără să se înscrie în linia tendințelor. În primul rând, atitudinea contează. Postează un mesaj original și pasionat – “Adio, PDL” este la modă acum, dar nu te limita doar la asta. Încearcă și: “Hasta la vista, (a se completa cu numele partidului)!” sau, dacă nu ai inspirație, poți recurge la ceva sonor, dar plăcut: “Time To Say Goodbye”, în interpretarea celebrilor Andrea Bocelli și Sarah Brightman ar trebui să funcționeze.

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare