Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis începe marți consultările cu partidele și formațiunile parlamentare cu privire la legile securității naționale, potrivit Agerpres.

Marți sunt așteptați la consultări reprezentanții PSD, de la ora 10,00, PNL — de la ora 11,00, UDMR — de la ora 12,00, iar miercuri cei de la UNPR — de la ora 10,00, ALDE — de la ora 11,00, grupul parlamentar al minorităților — de la ora 12,00.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

* Partidul Social Democrat va participa la consultările de la Cotroceni cu un mandat foarte clar pe tema legilor siguranței naționale și cu o delegație formată din cinci membri, condusă de liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a anunțat săptămâna trecută președintele interimar al PSD București, Gabriela Firea.

* Delegația PNL la consultări va fi formată din copreședinții partidului — Alina Gorghiu și Vasile Blaga—, secretarul general Ilie Bolojan, prim-vicepreședintele formațiunii Cătălin Predoiu și purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe.

Stroe a afirmat recent că îmbunătățirea legislației securității naționale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică, mai ales în contextul permanentei amenințări teroriste cu care se confruntă Europa și, implicit, România.

„Partidul Național Liberal întâmpină prin urmare, cu toată deschiderea și responsabilitatea, invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect și firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societățile democratice sunt conștiente de pericolul și amenințările la adresa siguranței. Ultimele evenimente de la Bruxelles, permanenta amenințare teroristă cu care se confruntă Europa și, implicit, și țara noastră atrag o evidentă necesitate de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european”, a susținut Stroe.

* Președintele UNPR, Valeriu Steriu, a confirmat participarea unei delegații a partidului la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis cu privire la legile siguranței naționale, adăugând că formațiunea sa va avea „în mod sigur câteva puncte de completat” la aceste legi.

* Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că formațiunea sa va participa la consultările de la Cotroceni.

„Eu cred că în orice situație această dispută securitate vs libertate nu trebuie să ne ducă în direcția în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Securitatea este importantă pentru fiecare cetățean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare țară, mai ales când există amenințări de genul de care, din păcate, se lovește toată Europa și nu numai. Dar nu putem sacrifica pe altarul securității tot ce înseamnă drepturile fundamentale și libertățile fundamentale. Trebuie găsită o soluție prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetățean și securitatea comunității”, a menționat Kelemen Hunor.

* Delegația ALDE la consultările cu șeful statului va fi condusă de copreședinții Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin. Din delegație vor mai face parte Teodor Meleșcanu, alături de liderii celor două grupuri parlamentare de la Senat și Camera Deputaților — Daniel Barbu și Bogdan Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a precizat săptămâna trecută că luni va avea o o discuție cu premierul Dacian Cioloș despre legislația în domeniul securității naționale, iar marți și miercuri se va întâlni cu partidele și formațiunile parlamentare pe această temă.

„Luni voi avea o discuție cu prim-ministrul pe această temă, în cadrul întâlnirii săptămânale. Marți și miercuri mi-am propus să aflu opinia partidelor politice, după care intrăm într-un ciclu de dezbatere, aprobare, care nu se va finaliza în două-trei săptămâni, este un proces mai amplu, dar nu mai doresc să întârzii acest proces, fiindcă sunt chestiuni care devin tot mai arzătoare”, a spus Iohannis, la TVR 1.

Potrivit acestuia, legislația în materie a rămas în urmă și este nevoie de o îmbunătățire a acesteia.

„Securitatea națională, securitatea cyber, organizarea serviciilor — aceste chestiuni sunt foarte sensibile și privesc pe toată lumea. Nu putem să spunem că este o chestiune care privește pe un partid și pe celălalt nu. Îi privește pe absolut toți și pe toți cetățenii României și atunci mi se pare normal ca această legislație, dacă este posibil, să fie adoptată practic în consens, cu participarea și cu acordul tuturor forțelor politice reprezentate în Parlament, cu dezbateri în societatea civilă care premerg acestei decizii și atunci a apărut în mod natural ideea unor consultări cu partidele politice”, a explicat atunci Iohannis.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare