Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, l-a acuzat pe șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că are un comportament de „tip vătaf” și nu a respectat Regulamentul atunci când a încercat să convoace ședința Birourilor permanente reunite miercuri la ora 9,00.

„Am constatat în ultima perioadă, din partea domnului Tăriceanu, o abordare așa, arogantă, de tip vătaf, în care președintele Senatului dă dispoziții și ordonă președintelui Camerei, stabilește ordinea de zi a Birourilor permanente reunite, stabilește când și cum ne întâlnim. I-am explicat domniei sale și în scris și telefonic că acest lucru este complet neregulamentar, dar ne-am obișnuit cu chestiunea asta complet neregulamentară pe care o fac colegii noștri. Domnul Tăriceanu am observat că are opinii și politice cu privire la activitatea Camerei Deputaților, eu nu pot să comentez acest lucru, pot să vă spun că domnia sa, unilateral, a stabilit un nou mod de comunicare între președinții celor două Camere pe care eu nu-l tolerez, dar îl respect”, a spus Zgonea, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Tăriceanu i-a scris săptămâna trecută că, în 24 de ore, să-i răspundă cu privire la ordinea de zi pe care a stabilit-o. Zgonea a explicat că i-a propus ulterior lui Tăriceanu să se vadă luni, la ora 12,00, pentru a stabili agenda.

„Dânsul m-a sunat ieri (n.r. — marți) și mi-a spus că a hotărât, după ce a văzut pe site-ul Camerei că aveam BPR, eu știu că BPR se stabilesc de președinții celor două Camere — el a spus că am hotărât, i-am explicat că eu am o procedură la Camera Deputaților în care trebuie să discut și cu liderii grupurilor parlamentare, pentru că ordinea de zi la Cameră se face cu acordul liderilor de grup, această structură nu există în Regulamentul Senatului. A insistat să o facem aseară, i-am explicat că nu se poate, liderii au refuzat să facem întâlnirea aseară că toate grupurile parlamentare își făceau evaluarea rezultatelor din companie. În loc să-mi răspundă la întrebarea pe care i-am pus-o săptămâna trecută, domnia sa și-a arogat — așa cum face de obicei — să îmi trimită o scrisoare în care să spună, așa cum ai vorbit cu mine aseară te rog frumos să îmi spui ce ai vorbit cu liderii de grup și să stabilim pentru astăzi la ora 15,30. Eu îi spun să respecte Regulamentul, aștept scrisoarea pe care mi-a promis-o ieri în discuția telefonică în care îmi spune care este punctul său de vedere la cererea privind proiectul ordinii de zi de convocare”, a menționat Zgonea.

Președintele Camerei a afirmat că se grăbește convocarea Birourilor permanente reunite pentru că trebuie adoptat un proiect de hotărâre de interpretare a articolului 38 din Statutul parlamentarilor care „îi enervează pe mulți dintre liderii grupurilor parlamentare și pe vreo 84 de parlamentari”, interpretare care dezincriminează conflictul de interese până în anul 2013.

„Aia este graba, nu credeți că graba era legată de funcția mea. Nu există nicio urgență, nu avem o moțiune de cenzură, nu avem o solicitare stabilită prin Constituție și prin Regulamente în ceea ce înseamnă urgențe. Mă șochează că un președinte de Cameră ales pe voturile PSD are acest tip de comportament cu un membru al Camerei Deputaților care îi este egal. Probabil că așa este în ALDE. Eu nu sunt președinte de partid, eu nu negociez, l-am văzut pe domnia sa că aici este arogant cu mine, dar pe treptele de la Kiseleff este foarte obedient. Acolo se împart funcții importante pentru ALDE”, a arătat Zgonea.

Pe site-ul Senatului a fost afișat un anunț potrivit căruia miercuri, la ora 9,00, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se reunesc în ședință. Această ședință nu a mai avut loc.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare