Connect with us

Publicat cu

pe

Partidul Indendenței Britanice (Ukip) se pregătește să exploateze temerile legate de un aflux de masă al imigranților români și bulgari, scrie ziarul britanic The Independent.

Premierul David Cameron a refuzat să speculeze cu privire la numărul celor care vor intra în Marea Britanie în căutare de lucru odată ce restricțiile cu privire la libertatea de mișcare în cadrul Uniunii Europene vor fi ridicate în ianuarie 2014.

Dar Partidul Independenței Britanice, care crește în sondaje, nu dă dovadă de asemenea preocupări și afirmă că decizia va duce la un aflux de 350-400.000 de români sau bulgari, cu impact asupra nivelului criminalității.

Partidul a precizat că tema va lucra un rol important și major în campania de alegeri locale din mai precum și în competiția pentru Parlamentul European în 2014.

Această abordare va crește îngrijorarea la nivelul conducerii Partidului Conservator britanic că acesta își va eroda sprijinul în rândul propriilor votanți tradiționali. Parlamentarii conservatori vor cere în cursul zilei de marți guvernului să impună românilor și bulgarilor noi restricții de urgență ca urmare a impactului pe care sosirea lor l-ar avea asupra pieței muncii.

Ukip vrea să lege rațiunea sa de a exista – retragerea din Uniunea Europeană – , de tema imigrației, care, potrivit sondajelor de opinie, este printre cele mai mari preocupări ale votanților. Sondajele confidențiale ale partidului sugerează că un partid care va lega cu succes cele două teme ar putea  atrage atenția a până 80% din electorat.

Un purtător de cuvânt al Ukip a declarat: ”vom putea, foarte legitim, să arătăm că inacțiunea guvernului în legătură cu Uniunea Europeană are un impact local asupra satelor și orașelor oamenilor”. El a mai spus că libertatea de circulație între Marea Britanie, România și Bulgaria ”va avea un impact asupra școlilor, locuințelor, drumurilor, asistenței sanitare și, îmi pare rău să o spun – asupra criminalității”.

Ed Miliband, liderul Partidului Laburist, a recunoscut că guvernul precedent a greșit neimpunând controale asupra a persoanelor provenind din opt țări, inclusiv Polonia, când acestea au aderat la UE în 2004. Sute de mii de persoane au venit în Marea Britanie și nu doar 13.000 cum s-a evaluat inițial.

Un parlamentar conservator, Philip Hollobone, a estimat că numărul românilor și bulgarilor din Marea Britanie ar putea crește cu până la 270.000 ca urmare a ridicării restricțiilor.

Un alt parlamentar, Stewart Jackson, va prezenta miercuri o rezoluție în Camera Comunelor, pentru stabilirea de noi limite cu privire la românii și bulgarii care vin în Regatul Unit. El a declarat: ”Nu dorim să facem aceeași greșeală pe care am făcut-o în 2004 când am importat în forța de muncă națională un număr foarte mare de muncitori cu calificare redusă, prost plătiți și dependenți de asistența statului”.

Premierul Cameron a insistat luni că este imposibil să se evalueze efectul ridicării restricțiilor, dar a spus că estimări de genul sutelor de mii nu sunt ”rezonabile”. El si-a arătat sprijinul pentru Eric Pickles, Ministrul pentru Comunități, care a refuzat să dea publicității proiecțiile de impact ale Guvernului de la Londra pe acest subiect.

Specialiștii în migrație au sugerat luni că românii s-ar duce mai degrabă în Italia, Spania și Franța, cu care au legături de limbă și cultură, decât în Marea Britanie.

Ei au mai indicat că marile economii vest-europene  vor ridica și ele restricțiile în același timp, spre deosebire de anul 2004, când Marea Britanie era singura mare economie care adopta abordarea ușilor deschise către Polonia și ale state noi membre ale UE.

Sarah Mulley, de la Institutul britanic pentru Cercetare în domeniul politicilor publice a declarat: ”Publicul este îngrijorat cu privire la aspectele legate de migrația în Uniunea Europeană. Mișcarea pro-europeană trebuie să vină cu o explicație pozitivă, care să arate că libertatea de mișcare a cetățenilor este parte a proiectului european”.

Scott Blinder, directorul Observatorului Migrației din cadrul Universității Oxford, a declarat: ”Dacă ați compara ce se va întâmpla la anul cu ce s-a întâmplat în 2004, ce știm până acum indică faptul că va fi un impact mai mic, de o mai mică anvergură”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare