Connect with us

Publicat cu

pe

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a schimbului de replici dintre Tudorel Toader, ministrul justiţiei, şi Alexandra Carmen Lăncrăjan, procurorul de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pe tema incriminării abuzului în serviciu în Germania. 

 

Alexandra Carmen Lăncrăjan, procurorul DNA care l-a anchetat pe liderul PSD Liviu Dragnea, a criticat afirmațiile ministrului justiției, Tudorel Toader, totdată exprimându-și îndoiala cu privire la capacitatea acestuia de a înțelege modul în care este reglementată infracțiunea de abuz în serviciu în legislația din Germania.

„Cine vrea și poate, lesne înțelege că art.266 din Codul penal german incrimineazăâ conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde și încălcarea unor obligații ce decurg dintr-o convenție. Și nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria Generală a dreptului, anul I.

Pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului, este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică și atunci când argumentele nu sunt în favoare teorie sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Când nu mai poți să faci asta…

Spre exemplu, in Germania sunt foarte multe articole in codul penal care reglementeaza actiuni specifice ale functionarilor publici fara a le denumi abuz in serviciu.”, transmite Alexandra Carmen Lăncrăjan pe contul său de Facebook.

Inspecția Judiciară a transmis faptul că „s-a sesizat din oficiu ca urmare a schimbul de replici dintre ministrul justiţiei, domnul Tudorel Toader, şi doamnei procuror Alexandra Carmen Lăncrănjan de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Lucrarea a fost înregistrată la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori. Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară”.

Totodată, Inspecția Judiciară precizează că „aspectele semnalate potrivit alin. (1) și (2) sunt supuse unei verificări prealabile efectuate de inspectorii judiciari din cadrul Inspecției Judiciare, în cadrul căreia se stabilește dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare. Verificările se efectuează în termen de cel mult 45 de zile de la data solicitării formulate de titularul acțiunii disciplinare potrivit alin. (1) sau de la data sesizării Inspecției Judiciare potrivit alin. (2). Inspectorul șef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificării prealabile, cu cel mult 45 de zile, dacă există motive întemeiate care justifică această măsură”.

Ministrul Justișiei, Tudorel Toader, a afirmat, pe 14 iulie, pe pagina sa de Facebook, că „Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania !”.

„Calitatea de funcționar public sau european apare însa, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni, precum: înșelăciune, frauda în domeniul subvențiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forță probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcții publice, obținerea de declarații prin forță, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancțiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaților la săvârșirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârșit prin abuz de funcție etc.
Și în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcționarul public abuzează de poziția pe care o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc.”,
a mai scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Ambasada Germaniei la București a informat, săptămâna trecută, că abuzul în serviciu este pedepsit drastic în Germania, iar pedepsele pleacă de la simple amenzi până la ani grei de închisoare.

„În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar și din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare și chiar pedepse considerabile cu privare de libertate”, a precizat Ambasada Germaniei la București pe pagina sa de Facebook.

Precizarea a venit în contextul în care Comisia Iordache, care a dezincriminat aproape în totalitate abuzul în serviciu în România, ministrul justiției, precum și premierul Viorica Dancilă au declarat recent că în majoritatea statelor europene, inclusiv în Germania, această infracțiune nu este pedepsită de lege, potrivit Ziare.com

Actualizare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi referindu-se la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, că aceasta reprezintă doar problema Inspecţiei Judiciare. 
,,Am aflat şi eu ieri, la orele prânzului, de la cineva din media. Este problema Inspecţiei Judiciare. Eu cred că am făcut referire expresă la elementele constitutive privind cele 2 infracţiuni, art. 297 din Codul penal român, art. 266 Codul penal din Germania. Vreau să spun că partea specială a Codului penal este o disciplină destul de riguroasă”, a declarat ministrul Toader, joi dimineaţă.

Sursă foto: captură video

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare