Connect with us

Publicat cu

pe

Veniți din zona agriculturii. Cum veți sprijini acest domeniu la Bruxelles?

Rezultatele obținute în acești ultimi ani sunt dovada că România poate deveni un jucător foarte important la nivel european, iar acest proces trebuie continuat. Viața m-a ajutat să capăt experiență în agricultură și în alte țări europene cum este, de exemplu, Danemarca,  și am putut să constat, astfel, ce merge bine la ei și ce trebuie îmbunătățit la noi. În acest sens, voi susține eforturile agriculturii românești de a continua dezvoltarea pe două direcții majore: creșterea absorbției de fonduri europene și impunerea agricultorilor români pe piața europeană. Scopul meu este să  susțin fermierii români în cele trei direcții ale Politicii Agricole Comune 2014-2020: securitate alimentară, revitalizarea zonelor rurale și adaptarea producției agricole la schimbările climatice și protecția resurselor naturale.

Bugetul pentru următorul exercițiu financiar este deja făcut. Cu ce ați mai putea ajuta?

Pentru următorul exercițiu financiar european, România va avea la dispoziție mai multe fonduri . Problema noastră nu este lipsa de bani , ci lipsa de informație.  De aceea, trebuie să  continuăm procesul de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene , iar acest lucru , deși poate fi considerat un clișeu, se poate realiza printr-o informare corectă și rapidă. Trebuie pus accentul pe felul în care aceste fonduri creează valoare și ajută la rezolvarea problemelor cu care se confruntă România. 

Care vor fi prioritățile dumneavoastră în Parlamentul European în viitorul mandat? 

Pentru că îmi doresc  să atragem  tinerii în mediul rural, voi lansa, ca o prioritate, o campanie de anvergură europeană de informare și conștientizare prin care tinerii să înțeleagă beneficiile unei cariere în agricultură. Voi face apel la colegii din țara și la cei din celelalte state ai grupului socialist să susțină această idee.  Toate aceste acțiuni vor avea ca finalitate consolidarea unei clase  mijloc activă.

Intenționez să aduc cât mai aproape de tinerii care sunt atrași de un business în agricultură informațiile legate de oportunitățile din domeiu : care sunt zonele cu potențial de dezvoltare, ce sectoare pot fi favorabile unui business, care sunt instrumentele de finanțare. Pentru acest lucru, voi iniția un dialog între reprezentanța CE la București, cu autoritățile locale și centrale, patronatele din agricultură și ONG-urile specializate, astfel încât să înființam birouri de informare regionalea pentru tinerii fermieri.

Îmi doresc să devin vocea fermierilor români în Parlamentul European, iar pentru aceasta voi iniția un grup consultativ, din reprezentanți ai marilor asociații profesionale românești, cu care să stabilesc un dialog permanent pe temele importante ale agriculturii românești care trebuie susținute în forurile europene.

Sunt convins  că misiunea noastră, a europarlamentarilor români, este să promovăm identitatea și valorile românești în spațiul european și asta pentru că respectarea specificului național al tuturor statelor membre reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene. De aceea voi lupta că imaginea României și a cetățenilor săi să fie corect reflectată în cadrul Parlamentului European.

Care considerați că este principala problemă cu care se confruntă România?

Nu putem vorbi de o problemă principală a României, ci mai degrabă de o ierarhizare a acestora și de o prioritizarea în rezovarea lor. Este riscant să nominalizăm o problemă  ca fiind cea mai importantă și asta pentru că multe dintre aspectele sociale și de calitate a vieții sunt  interdependente și în aceași măsură importante. Sondajele demonstrează un interes scăzut al românilor  pentru alegerile europarlamentare din mai, iar acest lucru se înscrie în tendința europeană de participare scăzută la procesul decisional. Este necesar ca noi, oamenii politici, să încurajăm implicarea activă a fiecărui cetățean la viața socială a unuia dintre cele mai importante principii ale democrației și ale dezvoltării .

Știm cu toții că ultimii ani au fost marcați de criză economică și au fost puși sub semnul austerității. Un segment afectat direct de criză îl reprezintă tinerii. Șomajul în rândul acestora este o problemă nu doar a României , ci a întregii Europe. Dacă este să vorbim în cifre, peste 27 de milioane de șomeri europeni se confruntă cu dificultatea de a-și găsi un loc de muncă.  Pentru a fi credibilă, Uniunea Europeană ar trebui să ofere perspectivele unei prosperități economice și să garanteze drepturile sociale. România, ca membră a UE face eforturi pentru a diminua pe cât posibil lipsa locurilor de muncă în rândul tinerilor, atât prin programe guvernamentale de stimulare a economiei cât și prin proiecte europene de reconversie profesională.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare