Connect with us

Publicat cu

pe

Când Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, instanța a stabilit că încălcarea legii îl costă pe acesta funcția, dar și cinci ani de libertate. Aparent, s-a făcut dreptate. Însă nicio instanță nu poate decide care sunt, de fapt, costurile politice, economice  și sociale ale corupției din țară.

O definiție simplistă a corupției vorbește despre abuzul de putere, care le oferă anumitor persoane avantaje pe care altele nu le au. În ce privește prevalența acesteia, Carl Friedrich, unul dintre teoreticienii fenomenului, oferă un răspuns categoric: „în mod cert“, scrie el, corupția există în orice stat, dar nivelul de răspândire este diferit de la o țară la alta.

Costurile corupției, se arată într-un raport din acest an al Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică, sunt suportate de mediul de afaceri, prin dereglarea mecanismelor de funcționare a pieței, precum competiția; de fiecare cetățean, atunci când resursele publice sunt irosite sau insuficient exploatate; de întreaga societate, deoarece răspândirea corupției duce la erodarea încrederii și scade legitimitatea reprezentanților statului.

Conform Barometrului Global al Corupției, lansat recent de Transparency International, 76% dintre români consideră că partidele politice sunt „corupte sau foarte corupte“, 68% dintre respondenți cred că Parlamentul este, de asemenea, afectat în mare măsură de corupție, iar 58% au aceeași părere despre sistemul judiciar.

Corupția din politică, fie că este prezentă la nivel individual sau instituțional, vine întotdeauna la pachet cu o serie de costuri pentru populație. Pe de o parte, abuzul de putere are costuri economice precise, cel puțin la nivel individual.

În cazul ministrului Transporturilor, prejudiciul a fost fixat la șase milioane de lei. Pentru fapta sa, Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare și a pierdut funcția de ministru al Transporturilor.

Costul politic, suportat de liderii USL

Teoretic, condamnarea ministrului liberal este un eșec care afectează strict partidul lui Crin Antonescu. Pentru că l-a susținut pe Fenechiu și pentru că, în continuare, liderul PNL își exprimă regretul față de această condamnare, el ar putea să piardă susținerea alegătorilor. Iar pentru Antonescu, miza este una mare: a făcut deja cunoscută intenția sa de a candida la alegerile prezidențiale, ceea ce îi sporește, de fapt vulnerabilitatea. În acest context, orice lovitură pentru PNL este o lovitură pe care Antonescu o încasează în plin, iar orice declarație a sa este pusă în contextul deciziei sale de a candida pentru funcția de șef al statului.

Pe de altă parte, Victor Ponta, ca lider al Executivului, este celălalt personaj politic care suportă costurile acestei condamnări, de vreme ce Fenechiu este primul ministru în funcție care a fost condamnat. O parte din responsabilitate îi aparține, așadar, iar prețul politic – deși este puțin probabil să îl plătească – ar putea fi cel formulat de reprezentanții PDL: demisia.

Sentința lui Fenechiu este mai clară decât a celor menționați anterior, însă – așa cum se subliniază – ea nu este definitivă. În cazul unei condamnări definitive, privarea de libertate a fostului ministru al Transporturilor ar putea reprezenta, ca în cazul altor personalități politice care au avut aceeași soartă, un fel de „rebranding personal“: de la ministrul corupt el ar putea fi „avansat“ la gradul de „deținut politic“.

Europa cere capul corupților

Comisia Europeană a cerut, inclusiv prin raportul MCV, ca Relu Fenechiu să fie eliminat din Guvern, înainte ca judecătorii să dea sentința în acest caz. Cererea a fost ignorată, iar acum Fenechiu a fost găsit vinovat – variantă care ne pune, din nou, într-o lumină proastă, raportat la refuzul premierului Ponta de a renunța la ministrul său, dar care, pe de altă parte, arată că încă se poate avea încredere în Justiția din România.

Ultimul raport MCV din ianuarie 2013 arăta că, după încheierea crizei politice din România, „numirea unui nou guvern oferă o nouă ocazie de a asigura respectarea legii și independența judecătorilor, pentru asigurarea stabilității“ în țară, adăugând că persoanele cu funcții înalte „trebuie să demonstreze“ integritate, iar „cei cu funcții ministeriale trebuie să se bucure de încrederea publicului“.

Această ultimă recomandare ne arată, de fapt, care este cel mai dureros cost al corupției din țară: credibilitatea, capitol la care, în ultimele zile, România a pierdut în fața Europei, dar și în fața propriilor cetățeni.

„Drept rezultat, cetățenii dezamăgiți întorc spatele statului, se retrag din procesele politice (n.a.: scăderea numărului celor care votează este un exemplu), migrează sau protestează față de ceea ce percep a fi elite economice și politice corupte“, se arată în raportul OCDE. „Revoltele din lumea arabă și până în India sau Brazilia sau Occupy Wall Street“, continuă autorii raportului, dovedesc că faptele de corupție „nu mai reprezintă o opțiune“ viabilă.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare