Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul Victor Ponta, preşedinte al Partidului Social Democrat, a declarat luni că nu mai vrea poliţişti care “să dea năvală în şcoli”, apreciind că forţa statului trebuie folosită în primul rând împotriva infractorilor, a celor care încalcă legea.

“Vreau să afirm, încă o dată, şi ca prim-ministru şi ca preşedinte al celui mai mare partid din România, susţin în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, însă forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei, confirm procedurilor legale şi trebuie folosită în special împotriva infractorilor, a celor care încalcă legea. Zeci, sute de poliţişti, care dau năvală în şcoli…, nu este un stat democratic, un stat european şi sunt absolut convins că avem toate procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii normale, fără desfăşurări de forţe, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri de dinainte de ’89 sau de vremurile regimului Morar – Macovei în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de către o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care evident doar prin forţă şi prin abuz pot să obţină ceva în ţară”, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Victor Ponta a dorit să-şi exprime solidaritatea faţă de acei profesori care muncesc cinstit în condiţii dificile.

“Aş vrea să exprim, în numele PSD, în primul rând felicitări pentru toţi elevii, părinţii, profesorii care şi-au făcut datoria, care au avut rezultate bune, pentru cei care n-au reuşit să treacă examenul de Bacalaureat evident urmează o perioadă de pregătire pentru o nouă sesiune în toamnă. Vreau să afirm încă o dată că orice fel de activitate ilegală de fraudare a Bacalaureatului, de a vinde subiecte, trebuie pedepsită cu maximă asprime şi, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt susţinute total, însă nu trebuie pentru un caz, două, cinci, zece câte sunt, să arunci anatema asupra tuturor profesorilor, a tuturor elevilor, părinţilor, majoritatea covârşitoare a acestora îşi fac datoria cinstit, învaţă corect, se pregătesc pentru o viaţă mai bună, să fie blamaţi în ansamblu”, a subliniat premierul.

El a arătat că Bacalaureatul nu mai trebuie să fie ca în anii 2010 – 2011 “un instrument al statului de terorizare a elevilor şi părinţilor, de dovedire a faptului că suntem o ţară întreagă de oameni răi şi nepregătiţi”.

“Bacalaureatul trebuie să fie, ca în toate ţările europene, un moment de apreciere a unei pregătiri şcolare şi de pregătire pentru etapa următoare”, a adăugat preşedintele PSD.

În context, premierul a precizat că nu îl consideră vinovat pe fostul purtător de cuvânt al Poliţiei, chiar dacă acesta a dat anumite date care s-au dovedit neadevărate.

“Cred în continuare că au fost nişte probleme de funcţionare. Dacă sunt în zona Parchetului doar CSM poate lua măsuri, dacă sunt în zona Ministerului de Interne, voi discuta cu ministrul şi vom vedea ce avem de luat ca decizii în zilele imediat următoare”, a mai spus el.

Întrebat dacă ministrul de Interne, Radu Stroe, trebuie să facă o informare, şeful Executivului a răspuns afirmativ.

“Sigur că da, dar şi domnia sa trebuie să afle de la cei din subordine exact cum s-au întâmplat lucrurile pentru că, din păcate, n-a fost foarte clar de la început. Însă, repet, vreau să văd poliţişti care combat oameni din crima organizată, contrabandişti, nu vreau să văd poliţişti care dau grămadă în şcoli sau în spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană”, a completat premierul Ponta.

În ceea ce priveşte o posibilă responsabilitate a ministrului Radu Stroe pentru cele întâmplate, şeful Executivului a arătat că “ministrul Stroe este conducătorul MAI şi are atribuţii privind coordonarea instituţiilor din subordinea sa”.

“Responsabil are două valenţe în limba română în sensul că el este conducătorul Ministerului de Interne, nu că e vinovat de ceva, o să văd, o să discutăm lucrul ăsta şi o să încercăm pe viitor ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (…) Şi domnia sa mi-a transmis informaţiile pe care le avea. Ulterior, lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce n-a funcţionat bine. Eu vorbesc însă de un principiu şi acel principiu e foarte clar – forţa statului trebuie sprijinită şi trebuie aplicată, dar conform regulilor. Povestea asta că n-ai voie să spui niciodată nimic şi dacă aşa decide un procuror trebuie să stăm toţi drepţi… Eu vorbesc ca fost procuror. Nu, un procuror trebuie să decidă conform legii, dacă încalcă legea nu trebuie să stăm toţi drepţi”, a spus premierul.

El a subliniat că toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva.

“Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei că nu suntem Dumnezeu şi n-ai voie să spui nimic. În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru, totuşi şcoala este instituţie de învăţământ, care ţine de autoritatea locală şi de autoritatea centrală, şi, da, pacea socială este un lucru care ţine de Guvern şi de mine, n-are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva, de problemele de zi cu zi răspunde primul-ministru. Prostia aia cu influenţarea Justiţiei e la fel ca şi cu lovitura de stat – vorbe goale, n-am influenţat şi nu mă interesează, nu ştiu ce e în dosar, nu mă interesează ce e în dosar, nu opreşte nimeni nicio anchetă. Dar forţele de ordine să nu-şi folosească excesiv forţa şi împotriva cui nu trebuie. Asta da, asta este în competenţa mea”, a subliniat preşedintele PSD.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare