Connect with us

Publicat cu

pe

România nu a fost întotdeauna țara maidanezilor omorâți. A fost țara pelicanilor mutilați pentru o cinzeacă de votcă. A fost țara castorilor mâncați inclusiv în zilele de dezlegare la pește. Sau a viperelor capturate din natură și mutate în apartamentele unor „oameni de afaceri” care nu au vândut nici măcar o picătură de venin. A fost țara focilor, țara zăganului, dar și țara dropiei. Eu mi-am trăit copilăria în țara pisicilor arse de vii în cazanul cu smoală și a guguștiucilor omorâți degeaba cu praștii improvizate.

Nu mă miră, deci, înverșunarea cu care vrem să ucidem maidanezi. Dimpotrivă, o găsesc foarte românească. Ce mă înspăimântă este diversitatea metodelor. Picioarele de pelican prezentate la raport, în timp ce păsările agonizau într-o baltă de sânge, ultimele dropii asasinate cu ciomege și pietre sau peștii omorâți cu dinamită reprezintă o epocă apusă, primitivă. Acum înlocuim zahărul cu xylitol în rețete de patiserie sau preparăm cârnați cu sticlă pisată. Folosim pistoale de împușcat cuie sau turnăm antigel în lapte. Băgăm în bucăți de slănină ace de pescuit, vârfuri de bold, piuneze sau solzi de sodă caustică. Punem ciment cu uscare rapidă în pâine. Warfarina, furadan, stricnină sau fendonă. Domestos, somnifere sau aspirină. Există și rețete cu nicotină așa cum există și soluții bio: plante otrăvitoare sau semințe de ricin. Unii îi calcă fără milă cu mașina, alții îi ard de vii.

Cu siguranță că diversitatea acestor metode e strâns legată de cazurile triste de oameni mușcați sau omorâți de câinii vagabonzi. Și pisicile sunt omorâte, dar mai „simplu” decât maidanezii. Această violență are legatură și cu publicitatea excesivă făcută maidanezilor. Are legătură și cu banii care se învârt în jurul lor. Are legătură și cu zecile de ONG-uri care se ocupă de ei. Asaltul asupra maidanezilor poate fi comparat doar cu asaltul asupra peștilor, dar ONG-uri care să se ocupe de pești nu prea există. Peștii nu aduc bani, nu aduc voturi, nu cresc audiența.

Sturionii, dropiile, pelicanii, focile și castorii au legătură directă cu foamea ancestrală a românilor. Maidanezii, nu. Mai mult, vorbim despre o specie greu de încadrat. Nu este animal sălbatic, deci nu poate fi vânat în „sezon„. Nu este animal domestic, deci nu poate fi tăiat când ne e foame. Nu este nici animal de companie. Este un animal părăsit. Recent, UE a creat o nouă categorie pentru maidanezi: “animal domestic fără stăpân”. Legea îi protejează, dar legea nu se aplică. În doar două zile de căutat pe internet am numărat peste 100 de ani de pușcărie. Doar că bestiile care ucid fără discernământ maidanezi sau pisici sunt în continuare libere, deși locul lor ar fi după gratii sau la un spital de psihiatrie.

Dacă un câine maidanez ți-ar mușca copilul, ai gândi altfel„. Aud foarte des acest argument. Copilul meu a fost mușcat de un maidanez. Am ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Apoi a urmat neplăcerea injecțiilor repetate la Institutul Matei Balș. Și din acest motiv nu-mi doresc câini care să umble liberi pe străzi, în parcuri sau pe câmpuri. Cum nu-mi doresc să umble liberi nici oamenii care cumpără ilegal furadan cu care otrăvesc câini, pisici, capre, oi, vaci, rațe sălbatice etc. Nu mi-aș lăsa copilul singur în parc nici măcar 5 minute, dar cu atât mai puțin l-aș lăsa în compania unor dezaxați care ard câinii sau pisicile de vii. Escaladarea violenței în pofida legii și lipsa aproape totală de reacție a autorităților sunt lucruri mai grave decât existența câinilor maidanezi. Mai ales că disprețul acesta față de lege, atât al criminalilor, cât și al autorităților, ne îndepărtează și mai mult de ceea ce ne dorim cu toții: străzi și parcuri sigure.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare