Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis, a declarat, în cursul zilei de joi, în discursul pe care l-a avut la festivitățile organizate la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei, că deși trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice.

Discursul lui  Klaus Iohannis, de Ziua Marinei 2024

Klaus Iohannis a ținut ultimul său discurs în calitate de președinte al României, de Ziua Marinei, la Constanța.

„Domnule Președinte al Senatului,

Doamnelor și domnilor miniștri, Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Înaltpreasfinția Voastră, Excelențe, Dragi marinari, Doamnelor și domnilor,

La mulți ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoționant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai așteptate sărbători.

Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulți români veniți special aici pentru a participa la festivitățile dedicate navigatorilor noștri, militari și civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume.

Dragi marinari,

Nu întâmplător protectoarea Marinei Române este Sfânta Fecioară Maria, ale cărei atribute – hotărârea, tenacitatea și forța – îi inspiră pe marinarii noștri, astfel încât să facă față provocărilor acestei vocații speciale.

Profesia de marinar se potrivește temerarilor veritabili, caracterelor puternice și celor capabili de sacrificiu și în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

Dăruirea și profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtați drapelul României în lume sunt exemplare și devin repere pentru întreaga societate și modele de urmat în special pentru tinerele generații.

Totodată, cu respect și recunoștință, ne gândim astăzi și la cei care au plătit jertfa supremă pe mările și oceanele lumii, departe de familie și de cei dragi, și aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României.

Doamnelor și domnilor,

Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii și de Aliații din Uniunea Europeană și din NATO.

Aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani.

Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.

Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.

Prin dialog și implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toți Aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră.

Iată, așadar, că România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Este și firesc să fie așa, pentru că România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria și Turcia.

Doamnelor și domnilor,

Începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezența camarazilor noștri Aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliați dislocați în România.

Această colaborare denotă angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg.

Totodată, le mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.

Doamnelor și domnilor,

România continuă să fie un pilon important al securității regionale și euroatlantice. Rămânem solidari cu Aliații noștri din NATO și cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistență dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani și jumătate împotriva unei agresiuni brutale și ilegale.

Dragi marinari,

Devotamentul, tenacitatea și spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelență, iar Forțele Navale Române reprezintă un simbol al puterii și al rezilienței naționale.

În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forțelor Navale Române în asigurarea libertății de navigație și a securității maritime este esențial.

Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute, am dat curs propunerii ministrului apărării naționale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari.

Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, atât în apele teritoriale, cât și dincolo de acestea, alături de Aliații și de partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, și vă urez mult succes în continuare!

Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate și cât mai multe reușite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază și în ocrotire!

La mulți ani și bun cart înainte!”, a transmis președintele României.

Programul evenimentelor la Constanța de Ziua Marinei 2024

Ziua Marinei Române – Faleza Comandamentului Flotei – ora 10:00 – se desfășoară jocuri și concursuri marinărești, alocuțiuni, serviciu religios, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile; garda de onoare defilează pe faleza Comandamentului Flotei în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Începând cu ora 20:00 – muzica militară a Forțelor Navale va încânta publicul pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavioazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația va susține un concert

Social

ANPC, recomandări despre achiziționarea biletelor de avion. Ce trebuie să știi

Publicat cu

pe

Directorul general al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a publicat o seie de recomandări pentru cei care doresc să își achiziționeze bilete de avion direct de la companiile aeriene sau de la agențiile de turism.

Printre recomandările acestuia se numără și evitarea comercianților de bilete de avion care au sediile în afara UE.

Recomandările ANPC pentru cei care doresc să achiziționeze bilete de avion

Paul Anghel a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări în ceea ce privește achiziționarea biletelor de avion de către turiști.

„Achiziționați bilete de pe site-ul oficial al transportatorului aerian sau de la agenții de turism, în situația în care drepturile dumneavoastră nu sunt respectate aveți posibilitatea să vă adresați direct acestuia sau acestora.

În situația în care sunteți un pasager de transport aerian cu drepturile afectate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor, în cazul:

  • refuzului la îmbarcare
  • anulării cu mai puțin de 14 zile înainte zbor
  • sau în cazul întârzierii prelungite a zborurilor (o întârziere de cel puțin trei ore la sosire)

Acesta a mai menționat că cei care au cumpărat bilete de avion au dreptul de a primi compensații din partea transportatorului aerian doar dacă solicită acest drept în scris, conform politicii operatorilor economici, și/sau dacă depun o reclamație la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Centrull European al Consumatorilor România.

„Atenție la comercianții și piețele online care nu au sediul in Uniunea Europeană! Dacă operatorul economic care administrează site-ul de pe care achiziționați biletele nu are personalitate juridică în Uniunea Europeană capacitatea autorităților de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteți fi siguri că veți beneficia de drepturile prezentate mai sus”, a subliniat Paul Anghel.

El a mai atras atenția asupra faptului că firmele de recuperare a despăgubirilor pentru zboruri anulate sau întârziate pot percepe comisioane de până la 30% plus TVA din valoarea despăgubirilor.

Citește mai departe

Social

Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat. Decizia Tribunalului Constanța este definitivă

Publicat cu

pe

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă, a fost eliberat condiționat.

Decizia Tribunalului Constanța este definitivă.

Alexandru Mazăre, eliberat condiționat

Tribunalul Constanța a respins, vineri, contestația formulată de Dna la decizia Judecătoriei Mangalia prin care Alexandru Mazăre putea ieși din închisoare.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa, împotriva sentinţei penale nr.1026 din data de 20.06.2024 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr. 5523/256/2024, privind pe condamnatul Mazăre Alexandru”, se arată în minuta instanţei.

Alexandru Mazăre fusese condamnat pentru corupție

În anul 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Alexandru Mazăre, fratele fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, la 3 ani de închisoare într-un dosar de corupție în care au mai fost implicați Radu Mazăre și afaceristul Avraham Morgenstern, conform info-sud-est.ro

Pe atunci, instanța a confiscat de la Alexandru Mazăre și suma de 800.000 de euro. Dosarul, instrumentat de DNA, vizează o dare de mită la licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Citește mai departe

Social

Restricții de circulație în București, din cauza lucrărilor la Magistrala 6 de metrou. Ce trebuie să știe șoferii

Publicat cu

pe

metrou

Se instituie noi restricții de circulație, începând de joi, 12 septembrie 2024, în București, pentru realizarea segmentului de Nord al Magistralei 6 de metrou (Tokyo – Aeroport Otopeni).

Restricții de circulație în București, pentru realizarea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou

Un document citat de Agerpres prevede că, începând cu data de 12 septembrie 2024, se vor institui primele restricții de circulație necesare pentru execuția lucrărilor pe secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni (Secțiunea de Nord a Proiectului. Lot. 1.2). Primele măsuri de restricție vor avea o durată de aproximativ 90 de zile.

Stația Washington va fi amplasată în laterala estică a Șoselei București-Ploiești, zona de Sud-Est a intersecției Șoselei București-Ploiești și Bulevardul Dr. Liviu Librescu/strada Jandarmeriei. La capetele stației vor exista trei accesuri, dintre care două vor fi legate de un pasaj pietonal pe sub Șoseaua București-Ploiești (DN1), iar cel de-al treilea se află de-a lungul stației. Stația Washington va avea o lungime de 159 de metri și o lățime maximă de 22,16 metri.

Stația Otopeni va fi amplasată parțial sub carosabilul Căii Bucureștilor și sub semaforul de la intersecția acestuia cu artera centrală a orașului Otopeni, strada 23 august. Stația va fi dotată cu două accesuri la capătul sudic al stației, de o parte și cealaltă pe latura de vest. Stația Otopeni va avea o lungime de 159 de metrii și o lățime maximă de 22,16 metri.

Ce restricții de circulație se instituie

În zona viitoarei stații de metrou Washington se propune instituirea restricțiilor:

  • Pe strada Viorel Ciurea se va restricționa accesul rutier și pietonal, iar stațiile de transport public „Sația INMH” amplasate pe această arteră, pe ambele sensuri, vor fi relocate în apropiere
  • Accesul spre Ploiești din zona bretelei adiacente DN1, de pe B-dul Alexandra Nasta va fi restricționat, iar accesul spre Ploiești din această arteră se va realiza prin ruta ocolitoare asigurată prin B-dul Doctor Liviu Librescu.

Restricțiile nu vor afecta circulația rutieră pe DN1, mai arată sursa citată anterior.

În zona viitoarei stații de metrou Otopeni se vor institui restricțiile următoare:

  • Accesul dinspre DN1 pe strada 23 august se va realiza pe ruta alternativă prin strada Oituz și Floare de Cais
  • Stația de transport public „Stația Primăria Otopeni” de pe DN1, pe sensiul de intrare în București, va fi relocată în imediata apropiere a pasarelei pietonale
  • Ocazional vor exista restricții localepe banda 1 pe sensul de intrare în București, în intervalul orar 22:00-06:00.

Restricțiile instituite pe amplasamentul stației Otopeni nu vor afecta circulația auto pe banda de ieșire dinspre strada 23 august în DN1 și nici circulația rutieră pe DN1 în timpul zilei.

Lucrarea este realizată de Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. (Turcia) – Somet SA (România), în baza contractului de proiectare şi execuţie lucrări de structură de rezistenţă semnat cu Metrorex pentru acest lot, care include un traseu de 7,6 km între Staţiile Tokyo şi Aeroport Otopeni.

Sorin Grindeanu: „Lucrările au început bine pe prima secțiune”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, luni seara, la Antena 3, că lucrările la Magistrala 6 de metrou au început bine pe prima secţiune, ajungând la 15 – 16%.

„Vorbim de două tronsoane – unul de la Piaţa 1 Mai până la Mall Băneasa şi al doilea de la Mall Băneasa până la aeroportul Otopeni. S-a început bine pe prima secţiune. S-a ajuns undeva la 15-16%, lucrările începând în urmă cu câteva săptămâni. Sunt monitorizaţi foarte bine. Se va intra pe fază de execuţie săptămânile viitoare şi pe al doilea tronson, pentru că s-a obţinut autorizaţia de construire, adică de la mall la aeroport. Se va intra cu acele TMB-uri, se intră dinspre mall spre 1 Mai, aşa e sensul. Cu cât se duce încolo se termină restricţiile. Îi văd lucrând, inclusiv noaptea. Există obligaţia de a asigura un progres lunar prin contract, ceea ce până acum s-a întâmplat”, a spus acesta.

Grindeanu a precizat că „finalul final” al lucrării este „2027 pe un tronson, 2028 pe celălalt tronson, de la Băneasa la Otopeni”, și a asigurat că există finanțarea necesară pentru acest proiect.

Citește mai departe
Politică6 ore înainte

Guvernul vine în sprijinul românilor afectați de inundații: „Sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui / Prioritatea, reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri / 4 clădiri modulare, pentru şcoli”

Politică7 ore înainte

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la Președinția României

Social11 ore înainte

ANPC, recomandări despre achiziționarea biletelor de avion. Ce trebuie să știi

Politică12 ore înainte

Nicolae Ciucă este candidatul PNL la Președinție

Lifestyle3 zile înainte

Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România

Social3 zile înainte

Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat. Decizia Tribunalului Constanța este definitivă

Internațional3 zile înainte

Probleme mari în industria peleților. În România, piața este la pământ, însă nu interesează pe nimeni. Sebastian Burduja e prea ocupat cu populismul

Internațional3 zile înainte

Exces de cheltuieli pentru inteligența artificială. Cât alocă giganții din domeniul tehnologiei

Politică3 zile înainte

Nicolae Ciucă a primit derogare de vechime pentru a se înscrie la prezidențiale. Rareș Bogdan: „PNL este în spatele domnului Ciucă”

Politică4 zile înainte

România va solicita Uniunii Europene compensații pentru diferențele semnificative la prețul de energie, între vestul și estul europei

Facebook

Articole Populare