Connect with us

Publicat cu

pe

Disputa cu privire la încălzirea globală este una cât se poate de aprinsă în comunitățile științifice și în rândul populației, iar lucrările care tratează această problemă sunt  atât contradictorii, cât și  incomplete.

În ultima perioadă, studiile s-au axat mai ales pe estimarea valorilor de temperatură și pe anticiparea efectelor acestora, motiv pentru care presa abundă fie în titluri cu tentă apocaliptică, fie în articole menite să demonteze miturile care îngrozesc populația. Nu ne putem plânge de lipsa acestui subiect de pe agenda mass-media sau de pe cea științifică, dar modul în care este abordat este unul deficitar.

Lipsește, așadar, aproape cu desăvârșire o categorie de studii axate pe relația dintre fenomenul în sine și consecințele sale actuale, iar în condițiile în care lumea cercetării este suprasaturată de estimări referitoare la încălzirea globală, ne putem întreba, pe bună dreptate, care este impactul său în prezent și de ce se vorbește atât de puțin despre asta?

Studiile recente nu se diferențiază foarte mult de cele anterioare, tematica fiind prea puțin originală. Din punctul de vedere al metodologiei, aceste cercetări nu fac altceva decât să confirme la nesfârșit aceleași ipoteze.

De pildă, un studiu publicat în jurnalul “Nature Geoscience”, acceptând că încălzirea globală este o realitate, sugerează că procesul ar putea fi mult mai lent decât s-a crezut inițial. Un alt studiu care ajunge la aceeași concluzie este cel apărut în 2012 în “Journal of Climate”, în care cercetătorii de la Universitatea din Oslo avertizau asupra “exagerărilor” venite din partea celor care lansează scenarii catastrofale, iar lista de exemple este una vastă.

Recent, într-un alt studiu apărut în revista “New Scientist”, se arată că omenirea ar putea beneficia de “a doua șansă” pentru a evita o schimbare climatică majoră. Cu siguranță, calculele cercetătorilor sunt utile, chiar în momentul în care nu coincid, iar disputa are, în felul ei, un rol constructiv, însă în momentul în care mai multe studii se concentrează pe aceleași aspecte, intervine o problemă.

Altfel spus, cercetările referitoare la încălzirea globală reprezintă, în mare parte, estimări și calcule menite să anticipeze modificările climatice. Studiile care să se concentreze pe efectele acestui fenomen sunt, însă, fie prea puțin mediatizate, fie acest  aspect este insuficient explorat.

Inundațiile, furtunile, seceta, dispariția faunei și a vegetației, toate acestea sunt departe de a fi considerate descoperiri științifice, însă o analiză a acestor fenomene și a impactului lor asupra zonei geografice în care apar este imperativă.

În Australia, de exemplu, unde consecințele încălzirii globale sunt evidente, cercetătorii susțin că studii precum cel din revista “Nature Geoscience”, pe lângă faptul că sunt neconcludente, sunt și inutile.

“Analiza pe care am efectuat-o cu privire la recentele schimbări din Australia sugerează o discontinuitate. Am avut perioade marcate de schimbări rapide și semnificative. (…) ”, se arată într-un studiu recent realizat de australieni.

Asta înseamnă că, în condițiile în care statisticile se modifică periodic, astfel de studii sunt realizate pentru a fi, ulterior, demontate de altele.

Care sunt, de fapt, consecințele modificărilor climatice

Probabil cea mai mare problemă, în cazul studiilor referitoare la impactul schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător, este stabilirea unei relații cauză-efect și eliminarea tuturor celorlalți factori care ar putea afecta rezultatele cercetării.

Un studiu de acest tip este cel al cercetătorilor de la UCLA, care se axează pe analiza modului în care creșterea temperaturilor afectează interacțiunea dintre specii.

Potrivit coordonatorului lucrării, Van Savage, aceste modificări ar putea destabiliza un întreg ecosistem, precum pădurile tropicale sau recifele de corali și, în primul rând, încălzirea va afecta rata metabolică a acestor organisme.

Astfel, încălzirea climatică va avea consecințe mai ales asupra animalelor cu sânge rece, în condițiile în care celelalte, a căror temperatură este independentă de factorii exteriori, nu vor fi supuse prea multor schimbări. În schimb, din acest punct de vedere, se va crea un soi de asimetrie între specii, conducând ulterior la modificarea  felului în care acestea interacționează.

Acest studiu este unul dintre puținele care reușește stabilirea unei relații de cauzalitate între încălzirea globală și problemele apărute în interiorul unui ecosistem, dar se pare că nu este suficient de “exploziv” pentru ca mass-media să îl popularizeze.

Un cerc vicios

La nivel global, nu există niciun interes pentru mediatizarea acelor cercetări care, chiar detașându-se de la început de eterna întrebare “Există sau nu încălzirea globală?”, ar modifica datele problemei, prin prezentarea unor informații concrete care ar putea să confirme sau să infirme ipoteza și să aducă în discuție o serie de argumente cu adevărat relevante.

Din toate acestea, publicul nu rămâne, de regulă, decât cu semnele de exclamare care se ivesc din paginile ziarelor sau cu punctele de suspensie care evocă o poetică anticipare a dezastrului, imaginat sau nu.

Soluția constă nu în formularea unor concluzii categorice, ci în modelarea dezbaterii, astfel încât, mai ales în cazul în care – așa cum spun studiile – fenomenul ar fi rezultatul acțiunilor omului în proporție de 97%,  să declanșeze o schimbare de atitudine vizibilă la nivelul întregii societăți.

 

 

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare