Connect with us

Publicat cu

pe

Tranzitul prin Turcia cu carcasa de ovine va fi reluat de la 1 mai, a declarat marţi, la finalul unei vizite în Turcia, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii citate de site-ul ziare.com, pierderile pentru România din acest blocaj ajungeau la suma de 100 de milioane de euro anual.

“Deblocarea tranzitului de carcase de ovine,, care să nu conţină materiale cu risc de scrapie, a devenit o certitudine, dar vom continua discuţiile astfel încât şi celelalte componente de produse să fie deblocate la tranzit. Cel mai important lucru este faptul că există deschidere politică din partea Turciei de a rezolva unele bariere tehnice care mai sunt în acest moment. (…) Practic, începând cu 1 mai, producătorii români pot relua prin Turcia tranzitul de carcasă către ţările arabe”, a arătat Daniel Constantin.

Totodată, ministrul Agriculturii a explicat că în perioada următoare se vor constitui grupuri de lucru comune, formate din reprezentanţi români şi turci, pentru  a fi reluate şi exporturile pe această piaţă.

“În perioada imediat următoare, se vor constitui grupuri de lucru de la Ministerul Agriculturii şi de la Autoritatea Veterinară din România şi din Turcia care vor continua discuţiile, astfel încât să putem debloca tranzitul şi pentru alte produse din specia ovină şi caprină.

O a doua concluzie, în urma discuţiilor, se referă la judeţele care vor putea să exporte şi să realizeze tranzitul din Turcia cu alte produse, însă numai din luna septembrie, când Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica judeţele care nu prezintă pericol de scrapie şi, din informaţiile pe care le avem, sunt 19 judeţe.

Pe măsură ce rezolvăm problemele se vor alătura şi alte judeţe, pentru că aplicăm principiul de regionalizare, astfel încât să putem permite producătorilor din România să tranziteze Turcia, dar şi să exporte pe această piaţă”, a mai adăugat şeful MADR.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România va semna cât de curând un acord de cooperare cu Turcia pentru deblocarea tuturor problemelor dintre cele două ţări pe acest sector.

O delegaţie a României, condusă de ministrul Agriculturii, se află într-o vizită oficială în Turcia pentru a continua negocierile cu partea turcă în ce priveşte restricţiile privind importul şi tranzitul animalelor vii din specia ovină şi bovină în şi prin această ţară.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească.

Ciobanii români susţin că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente in România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila – EST).

Apariţia acestei boli şi pericolul pe care îl reprezintă pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În Romania sunt active în prezent 11 focare de scrapie, din care cinci focare au fost confirmate în anul 2012, acestea fiind în curs de eradicare şi şase au fost confirmate în anul 2013. În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare