Connect with us

Publicat cu

pe

La nouă zile de la incidentele violente de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, din 10 august, soldate cu sute de răniţi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a explicat ceea ce s-a întâmplat. Niciun politician nu și-a asumat cele întâmplat, deși 400 de oameni au acuzat jandarmii, fiind depuse aproape 300 de plângeri penale împotriva Jandarmeriei.

 

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate doar cinci fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Ministrul a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.  

„Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe. Ele se află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă şi au fost identificate cinci fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Aceste cercetări vor continua şi vom transmite Parchetului toate datele obţinute.Nu a existat un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală. Legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie. Acest protest a fost anunţat în spaţiul public şi în mass-media. Acest raport are 90 de file şi e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informaţii date vizează date solicitate unor instituţii”, a afirmat Carmen Dan.

Deși au fost identificate „sute de persoane care au comis violențe”, ministrul a susținut că „până la această dată au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, trei arestări și două persoane plasate sub control judiciar.”

Carmen Dan a acuzat că în spaţiul public au apărut mai multe informaţii false, menite de a dezinfoma şi manipula opinia publică.  

„Manipularea nr. 1: jandarmeria a foast trimisă la frontieră pentru a împiedica oamenii să intre în ţară şi să vină la protest.

Manipularea nr. 2: Au fost oameni în căruciorul cu rotile pentru a ataca oameni. Imagine arată clar că o femeie s-a aruncat din cărucior

Manipularea nr. 3: Un medic pensionar a fost bătut cu bestialitate, deşi nu a făcut nimic. În realitate, acesta a atacat jandarmii.

Manipularea nr. 4: Au fost folosite substanţe interzise care pot provoca moartea în 3 săptămâni. 

Manipularea nr. 5: În piaţă au fost doar manifestanţi paşnici, pe care jandarmii i-au atacat cu gaze.

Manipularea nr. 6: Cei doi jandarmi au fost lăsaţi special în urmă pentru a fi agresaţi de manifestanţi. 

Manipularea nr. 7: S-a lansat ideea minicinoasă că tânăra (jandarm-n.r.) nu a foat internată, ci s-a întors în piaţă pentru a bate protestatari.

Manipularea nr. 8: Au fost viralizate imagini din alte ţări, cu un poliţist care loveşte o femeie culcată la pământ. Au fost prezentate imagini cu violenţe de la mitinguri din 2012.

Manipularea nr. 9: Jandarmeria a mobilizat forţe din 14 judeţe”.
 

***

Cele cinci minciuni ale Jandarmeriei în legătură cu protestul Diasporei de vineri, 10 august, din Piața Victoriei: 

  • „Doi oameni sunt morți”

Colonelul Cătălin Paraschiv sau „bărbatul în alb”, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, afirmă că ordinul de evacuare a fost dat după ce s-a primiti informașia potrivit căreia doi jandarmi sunt la pământ, călcați pe cap, morți.

Doi jandarmi, un bărbat și o femeie, s-au îndepărtat de grupul lor, rămânând în mijlocul mulțimii, care i-a luat la bătaie. Când protestatarii au văzut că unul dintre jandarmi este o femeie, au făcut scut în jurul celor doi și i-au dus către grupul de jandarmi, care îi lăsase în urmă. 

  • Jandarmerița și „ruptura de coloană cervicală”

La conferința de presă a Jandarmeriei de sâmbătă, 11 august, unul dintre purtătorii de cuvânt, locotenent colonel Marius Militaru, afirma că: „Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă.”

Anterior, el afirmase că 11 jandarmi au fost bătuți, iar „printre ei se află şi colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea militară a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală.”

Sâmbătă, 11 august, la câteva ore după conferința Jandarmeriei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, afirma că „Nu, nu are coloana ruptă… este bine, comunică, se ridică din pat (…) dar este foarte bine fizic, mă așteptam la cu totul și cu totul altceva”, a subliniat Pintea, care a fost sâmbătă la Spitalul de Urgență Floreasca, pentru a vedea care este starea celor răniți la protestele de aseară.

  • „Pungile cu urină și excremente”

 Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a afirmat sâmbătă, 11 august, că „vor fi căutați toți aceia care au aruncat asupra forțelor de ordine cu obiecte contondente, cu bucăți din carosabil, au fost folosite inclusiv pungi cu urină și excremente care au fost aruncate în direcția forțelor de ordine. Și persoane care protestează au fost lovite de către obiectele aruncate din mulțime.”

Însă, până acum nu a fost făcută publică nicio dovadă că aceste pungi cu urină sau excremente au fost aruncate către forțele de ordine.

  • „Cocktailuri molotov”

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul jandarmilor din Piața Victoriei, a susținut într-o emisiune la TVR1, joi, că „ (…) Pe zona Ion Mihalache, (…) în momentul în care colegii noştri acţionau pentru a îndepărta persoanele turbulente, (…) a fost observată o maşină cu sticle incendiare, i-am văzut pur şi simplu când se aprovizionau din acea maşină pentru a acţiona”.

Tot el mai susținea că erau mai multe victime dacă nu se acționa în acel moment și că mașina cu cocktailuri Molotov și sticle incendiare a fost găsită în zona Ion Mihalache.

„Consider că, dacă restabilirea ordinii publice nu se realiza la momentul acela, aveam mult mai multe victime, iar lucrurile degenerau, drept urmare (…) acea maşină pe care am găsit-o undeva în zona Ion Mihalache (…) cu cocktailuri Molotov, sticle incendiare.”

De asemea, nu există nicio dovadă publică despre existența acestei mașini cu sticle incendiare, cocktailuri Molotov.

  • „Procurorul militar”

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a afirmat, sâmbătă, 11 august, în cadrul conferinței de presă a Jandarmeriei, că „am avut alături de noi un procuror militar (…)” pentru supravegherea intervenției.

Carmen Dan, ministrul de Interne, a declarat, în dimineața zilei de 14 august, că „Jandarmeria și-a coordonat toată intervenția sub supravegherea unui procuror militar, care a fost în piață. (…) Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”.

La scurt timp după declarația ministrului de Interne, prim-procurorul militar Ionel Corbu a fost întrebat de jurnaliști dacă poate confirma declaraţiile publice făcute de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei potrivit cărora un procuror militar a gestionat situaţia juridică a evenimentelor din Piaţa Victoriei, prim-procurorul Parchetului Militar a negat această informaţie.

***

Ministrul de Interne, Carmen Dan, le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei şi a recunoscut că acolo au fost membri ai galeriilor de fotbal şi susţine că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe.  

„Iniţial s-a dorit să fie un protest legal, ulterior nu a fost asumat de nimeni. Nu a existat astfel un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală”.

 

Sursă foto: Facebook/CarmenDan

 

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare