Connect with us

Publicat cu

pe

Mircea Fechet a anunțat că a solicitat asociațiilor de vânători ca, referitor la cota de recoltare a urșilor stabilită prin lege, să înceapă prin a împușca „urșii-problemă”, care ajung în gospodării și care sunt agresivi și reprezintă un pericol pentru populație.

Primii urși care vor fi împușcați sunt urșii-problemă

Mircea Fechet a explicat că din totalul de 426 de urși care vor fi împușcați în acest an, ar fi ideal să se înceapă împușcarea urșilor care coboară în zonele locuite de oameni.

„Pot să vă spun că am chemat la Minister toate asociaţiile de vânători cărora le-am comunicat foarte ferm că dacă tot trebuie să împuşcăm 426 de urşi anul acesta – şi nu pun în discuţie ceea ce a hotărât Parlamentul României – măcar să începem cu urşii-problemă, măcar să începem cu urşii care umblă prin gospodării, să începem cu urşii agresivi, să începem cu urşii care coboară în comunităţi pentru că acolo găsesc, la tomberoane, hrană mai uşor”, a afirmat Mircea Fechet, luni seară, la TVR Info.

Acesta a menționat că a perceput o disponibilitate din partea vânătorilor în acest sens și a subliniat că este important „să scăpăm de acele exemplare care au dobândit obiceiul”.

„E adevărat că pentru un vânător probabil că nu e foarte plăcut să împuşti un urs lângă tomberonul de la marginea oraşului şi nici nu mă aştept să se întâmple acest lucru, însă administratorii fondurilor cinegetice cunosc urşii-problemă şi ar trebui să-şi facă şi ei treaba şi în acelaşi timp să ne-o facem şi noi, cetăţenii şi să scăpăm de acele exemplare care au dobândit obiceiul (de a intra în localităţi – n.r.)”, a adăugat ministrul.

Acesta și-a expus opinia, anume că „viața omului trebuie să aibă întotdeauna prioritate”, pentru că „între om și urs nu poți să alegi decât omul”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

MApN a ridicat patru avioane de luptă, după ce rușii au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, la granița cu România. O dronă ar fi intrat în spațiul național

Publicat cu

pe

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave au fost ridicate, în cursul nopții de joi spre vineri, două aparținând Forțelor aeriene Române și alte două aparținând Forțelor Aeriene Spaniole. Totul s-a întâmplat după ce forțele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, în apropierea graniței cu România.

O dronă ar fi intrat pentru scurt timp în spațiul aerian național, în zona frontierei cu Ucraina. MApN nu are date până în prezent că vreo dronă ar fi căzut în România, însă militarii vor efectua verificări în acest sens.

MApN a ridicat patru avioane de luptă

Reprezentanții MApN au anunțat că, vineri, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în apropierea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.

„Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, au precizat reprezentanţii MApN, conform news.ro.

Aceștia au mai adăugat că patru aeronave au fost trimise pentru a monitoriza situația.

„Pentru monitorizarea situaţiei, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 şi, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 03.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina”, mai arată sursa citată anterior.

Ministerul Apărării Naţionale a precizat că „din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol”.

MApN condamnă atacurile executate de ruși

MApN a mai transmis că a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale a transmis un mesaj ferm de condamnare a atacurilor executate de Federația Rusă împotriva obiectivelor și elementelor de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis în cursul nopţii de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea, după ce structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţa cu România.

Citește mai departe

Social

Ne apropiem de momentul în care românii vor putea călători fără viză în SUA. MAI a prezentat demersurile făcute pentru programul Visa Waiver

Publicat cu

pe

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a prezentat demersurile făcute pentru accederea României în Programul Visa Waiver, prin care românii vor putea călători în SUA fără viză, ca turiști sau pentru afaceri, pentru o perioadă de până la 90 de zile. Programul este gestionat de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) în consultare cu Departamentul de Stat.

„Accederea României în programul Visa Waiver presupune îndeplinirea unor criterii stricte legate de securitate, contraterorism, schimb de informaţii, imigraţie, documentele de călătorie şi de identitate, precum şi un proces de screening riguros al călătorilor. Aceste criterii sunt cuprinse într-un Plan de Acţiune, în cadrul căruia MAI a îndeplinit o serie de operaţiuni şi obiective esenţiale pentru realizarea PVW”, precizează sursa citată, conform news.ro.

Printre principalele operaţiuni şi obiective îndeplinite de MAI în cadrul PVW se numără:

  1. Încheierea Parteneriatului pentru Securizarea Frontierei (EBSP) cu SUA

În colaborare cu DHS, MAI a stabilit un parteneriat ce permite schimbul automatizat de date şi informaţii în timp real, facilitând astfel verificările la frontieră, investigarea infracţiunilor şi prevenirea criminalităţii. Implementarea acestui parteneriat a presupus conceperea, redactarea, negocierea, încheierea unui Aranjament de punere în aplicare între MAI şi DHS în ianuarie 2024, devenind operaţional din septembrie 2024. Acest parteneriat oferă acces la baza de date DHS, care conţine peste 285 de milioane de identităţi, facilitând identificarea şi prevenirea ameninţărilor de securitate.

  1. Implementarea programului Automated Targeting System – Global (ATS-G)

MAI a adoptat programul ATS-G la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, un instrument avansat pentru screening-ul călătorilor şi detectarea persoanelor cu risc de securitate ridicat. Acest sistem va permite României să identifice şi să prevină mai eficient ameninţările la adresa securităţii naţionale, fiind pe deplin funcţional din septembrie/octombrie 2024.

  1. Consolidarea integrităţii procesului de eliberare a documentelor de călătorie

MAI a implementat modificări legislative pentru a limita eliberarea paşaportului temporar şi pentru a promova utilizarea paşaportului electronic, cu un nivel superior de securitate. În urma acestor modificări, numărul cererilor de paşapoarte temporare a scăzut semnificativ, contribuind la îndeplinirea criteriilor de securitate necesare pentru accederea în PVW.

  1. Introducerea biometriei în procesul de acordare a cetăţeniei române

În colaborare cu Ministerul Justiţiei, MAI a implementat prelevarea datelor biometrice ale solicitanţilor de cetăţenie română şi introducerea unui card de cetăţenie română, sporind astfel integritatea procesului de acordare/redobândire a cetăţeniei.

  1. Intensificarea cooperării poliţieneşti cu SUA

Pentru a consolida relaţia de cooperare în domeniul aplicării legii, MAI a iniţiat un Memorandum de Cooperare cu autorităţile americane pentru crearea unei Unităţi de Investigaţii Criminale Transfrontaliere, cu scopul de a combate infracţiunile transfrontaliere şi traficul de migranţi.

  1. Reducerea ratei de refuz a vizelor

În cadrul campaniei guvernamentale de reducere a ratei de refuz a vizelor, MAI a alocat resurse semnificative şi a dezvoltat un sistem de programare eficient pentru personalul propriu, contribuind astfel la atingerea unei rate de refuz sub 3%, criteriu esenţial pentru accederea în PVW.

  1. Vizite de evaluare şi consultări cu autorităţile americane

Progresul României în îndeplinirea criteriilor a fost evaluat în cadrul mai multor vizite şi consultări bilaterale la nivel înalt cu reprezentanţii DHS şi Departamentul de Stat american, cele mai recente având loc în iunie 2024. Următoarea evaluare finală este programată pentru sfârşitul lunii octombrie 2024.

„Demersurile Ministerului Afacerilor Interne au avut drept scop şi au contribuit în mod semnificativ la îndeplinirea criteriilor pentru accederea României în Programul Visa Waiver al SUA. Acţiunile desfăşurate la nivelul MAI, precum şi colaborarea strânsă cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu partenerii americani, ne aduc mai aproape de momentul în care cetăţenii români vor putea călători fără viză în Statele Unite. Ministerul Afacerilor Interne rămâne dedicat continuării acestui proces şi va menţine dialogul şi cooperarea cu partenerii instituţionali din România şi cu partenerii americani pentru a finaliza cu succes aderarea României la Programul Visa Waiver”, mai arată sursa citată.

Citește mai departe

Social

Guvernul alocă încă 15.000 de lei pentru familiile afectate de inundații. Boloș: „Vom aloca suplimentar 35 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară”

Publicat cu

pe

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei familiilor afectate de inundații. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu în ședința de Guvern de miercuri.

Acesta a precizat că banii vor putea fi folosiți pentru înlocuirea bunurilor distruse, precum și pentru achiziția de combustibil pentru încălzirea locuințelor, potrivit news.ro.

„Continuăm şi astăzi să sprijinim familiile afectate de inundaţii, ale căror bunuri şi locuinţe au fost distruse sau grav afectate. Oamenii din acele localităţi au primit deja suma de 10.000 de lei alocaţi de către Guvern săptămâna trecută. În urma unei decizii luate în coaliţia de guvernare – PSD-PNL, acordăm încă 15.000 de lei cu care îşi pot înlocui bunurile distruse şi, de asemenea, banii pot fi folosiţi şi pentru achiziţia de combustibil pentru încălzirea locuinţei. Estimăm că peste 6.000 de persoane singure sau familii vor beneficia de acest ajutor”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a menționat că Guvernul va aloca suma de 62 de milioane de lei autorităților locale din Galați pentru reparații la infrastructura afectată de inundații

„În plus, alocăm suma de 62 de milioane de lei autorităţilor locale din Galaţi. Banii sunt necesari pentru reparaţiile de drumuri judeţene, poduri, podeţe distruse sau grav afectate de inundaţii. În acelaşi timp toate autorităţile sunt mobilizate pentru a lua măsurile ce se impun în funcţie de evoluţia debitului Dunării. Cel mai important este ca populaţia să fie informată pe toate canalele”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.

Boloș: „Vom aloca suplimentar 35 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că în ședința de Guvern de miercuri se vor aloca suplimentar 35 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru ca fiecare familie care și-a văzut casa lovită de urgie să primească ajutorul de urgență de 15.000 de lei.

„Sprijinul va putea fi folosit pentru achiziţionarea unor bunuri de bază în gospodărie, precum maşină de spălat, aragaz sau frigider. De asemenea, suma va putea fi utilizată pentru a cumpăra combustibil pentru încălzire sau gătit. Ajutorul se alocă suplimentar celor 10.000 lei pe care i-am acordat deja pentru nevoile imediate”, a explicat Boloş.

Ministrul a precizat că beneficiarii acestui ajutor vor încheia un acord cu agențiile locale de plăți, pentru ca apoi să prezinte documente doveditoare pentru cumpărături, iar sumele neutilizate sau nejustificate vor fi returnate.

„Ştiu că sunt şi voci care contestă sprijinul oferit celor care şi-au pierdut totul în faţa apelor dezlănţuite. Le înţeleg argumentele, dar vă întreb: cum am fi putut închide ochii la suferinţa unor oameni care s-au văzut neputincioşi în faţa unei catastrofe naturale? Într-o astfel de situaţie este vorba în primul rând de demnitatea şi umanitatea noastră colectivă”, a mai spus Boloș.

Citește mai departe
Business16 ore înainte

Tehnologiile de ultimă oră din fabricile HS Timber Group fac mai ușoară prelucrarea lemnului

Business17 ore înainte

HS Timber Group și comunitățile locale lucrează împreuna de mulți ani și se pot baza pe o relație de parteneriat autentic

Social22 de ore înainte

MApN a ridicat patru avioane de luptă, după ce rușii au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, la granița cu România. O dronă ar fi intrat în spațiul național

Business2 zile înainte

Revolut deschide o sucursală în România și schimbă IBAN-urile clienților români

Politică2 zile înainte

Iohannis, despre aderarea la Schengen cu frontierele terestre: „S-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv”

Politică2 zile înainte

Când ar putea începe ANAF recuperarea sumelor încasate nelegal de soţii Iohannis din închirierea unor spații pe care le-au deținut. Explicațiile ANAF

Politică2 zile înainte

Klaus Iohannis a anunțat că nu vrea legi în favoarea sa: „Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”

Social3 zile înainte

Ne apropiem de momentul în care românii vor putea călători fără viză în SUA. MAI a prezentat demersurile făcute pentru programul Visa Waiver

Politică3 zile înainte

Klaus Iohannis rămâne fără două imobile din Sibiu și trebuie să dea înapoi 260.000 de euro

Social3 zile înainte

Guvernul alocă încă 15.000 de lei pentru familiile afectate de inundații. Boloș: „Vom aloca suplimentar 35 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară”

Facebook

Articole Populare