MApN a ridicat patru avioane de luptă, după ce rușii au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, la granița cu România. O dronă ar fi intrat în spațiul național
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave au fost ridicate, în cursul nopții de joi spre vineri, două aparținând Forțelor aeriene Române și alte două aparținând Forțelor Aeriene Spaniole. Totul s-a întâmplat după ce forțele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, în apropierea graniței cu România.
O dronă ar fi intrat pentru scurt timp în spațiul aerian național, în zona frontierei cu Ucraina. MApN nu are date până în prezent că vreo dronă ar fi căzut în România, însă militarii vor efectua verificări în acest sens.
MApN a ridicat patru avioane de luptă
Reprezentanții MApN au anunțat că, vineri, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în apropierea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.
„Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, au precizat reprezentanţii MApN, conform news.ro.
Aceștia au mai adăugat că patru aeronave au fost trimise pentru a monitoriza situația.
„Pentru monitorizarea situaţiei, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 şi, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00.
Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 03.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina”, mai arată sursa citată anterior.
Ministerul Apărării Naţionale a precizat că „din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol”.
MApN condamnă atacurile executate de ruși
MApN a mai transmis că a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Totodată, Ministerul Apărării Naționale a transmis un mesaj ferm de condamnare a atacurilor executate de Federația Rusă împotriva obiectivelor și elementelor de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis în cursul nopţii de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea, după ce structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţa cu România.
Social
Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite
Ministerul Muncii a anunțat, miercuri, că părinții cărora le-au murit copiii vor beneficia de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuite, în primele șase luni de la deces, pentru a putea depăși traumele emoționale. Bugetul alocat este estimat la 6 milioane de lei.
„Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi «Ziua Părinţilor de Îngeri», prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, a transmis, miercuri, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Cum se face înscrierea pentru a beneficia de ședințele de consiliere psihologică gratuite
Beneficiarii ședințelor de consiliere psihologică sunt părinții, atât individual, cât și împreună.
Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată.
Decontarea şedinţelor se face la solicitarea psihologilor de către agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.
Efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane lei, pentru un cost mediu al şedinţei de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinţi. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Social
Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează
Aplicația Google Maps va avea noi funcții pentru rezervarea locurilor de parcare. Astfel, șoferii vor putea utiliza Google Maps nu doar pentru navigarea auto, ci și pentru rezervarea unui loc de parcare în apropierea destinației.
Cum îți poți rezerva un loc de parcare prin Google Maps?
Noua funcție este posibilă în urma unui parteneriat dintre Google și SpotHero și este disponibilă atât în Google Maps, cât și în motorul de căutare al companiei.
Practic, atunci când un utilizator caută un loc de parcare, aplicația va afișa opțiunea Book Online. Odată apasată, se va deschide site-ul SpotHero, acolo unde se poate face rezervarea și plata.
Rezervarea parcării se poate face și cu mai multe zile înainte. Totodată, există și opțiuni pentru filtrarea locurilor de parcare în funcție de anumite facilități, cum ar fi încărcarea bateriilor și accesul pentru persoanele cu dizabilități.
Noua facilitate va fi disponibilă în zonele în care funcționează serviciul SpotHero, adică în aproximativ 300 de orașe din Statele Unite și Canada.
Social
Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025
Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei începând cu anul viitor. Legea privind salariul minim european a trecut de Senat, fiind trimisă la Camera Deputaților.
Proiectul de lege pentru introducerea salariului minim european inițiat de Guvern a fost adoptat luni de Senat, cu 90 de voturi „pentru”, transpunând în legislația națională Directiva UE privin salariile minime adecvate în Uniune.
Salariul minim ar putea crește începând cu anul viitor
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 de lei net, față de 2.363 cât este în prezent.
Veniturile salariale vor fi actualizate anual în funcție de puterea de cumpărare și nivelul general al salariilor.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu, potrivit news.ro.
Proiectul referitor la introducerea salariului minim european include şi măsuri vizând întreaga legislaţie a muncii: Inspecţia Muncii va putea merge mai des în control la firmele cu probleme, neacordarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi sancţionată cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a acordat dreptul salarial la nivelul prevăzut de lege.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţiloir, având ca termen de adoptare tacită data de 27 octombrie.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?