Connect with us

Publicat cu

pe

PSD și USR nu sunt de acord cu proiectul propus de PNL prin care președintele Klaus Iohannis să poată candida la parlamentare.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, că decizia conducerii partidului este să nu susțină proiectul de lege al PNL care i-ar oferi posibilitatea lui Klaus Iohannis de a candida la alegerile parlamentare din acest an, motivând că PSD consideră că nu se poată da o lege pentru o singură persoană, conform news.ro.

Totodată, USR a cerut ca „Legea lui Iohannis” să fie respinsă rapid în Parlament.

PSD se împotrivește proiectul PNL prin care Iohannis ar candida la parlamentare

Lucian Romașcanu a afirmat luni, că în 2024, legea dedicată unei singure persoane nu ar trebui să existe.

„Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative pentru că, totuşi, suntem în 2024 iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a spus Romaşcanu.

Acesta a precizat că PNL nu le-a cerut să susțină proiectul, însă se aștepta un punct de vedere din partea PSD, care a fost formalizat în ședința Biroului Permanent Național de luni.

Romașcanu a mai adăugat că, în opinia sa, „dacă e să analizăm un asemenea tip de măsură legislativă, pentru mai multe persoane, acest lucru trebuie făcut aşezat, gândit şi să fie un demers care să nu fie ataşat de o singură persoană”.

„Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD, în consecinţă decizia politică a fost asta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida la alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri”, a mai explicat Romaşcanu.

Marcel Ciolacu: „Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvern, nici pentru PSD”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, după votul PSD privind proiectul PNL, că legea aceasta nu reprezintă o prioritate pentru el, dar nici pentru Guvern și nici pentru partid.

„Am spus foarte clar în cadrul BPN că ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să continuăm anumite bâlbâieli în care spuneam că lăsăm liber parlamentarilor, după voinţa proprie. În momentul acesta avem o decizie. Nu ştiu dacă mai avem un act normativ”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform sursei citate anterior.

„Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru PSD.

Părerea mea este că am evoluat ca şi societate în cei 20 de ani. Nu am stat pe loc. Mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida, decât dacă-şi dau demisia. magistraţi, prefecţi. Nu cred că este oportun, nu sunt de acord cu nicio extindere a acestei legi şi nu sunt de acord cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale, deoarece există o recomandare a Comisia de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte”, a mai adăugat președintele PSD.

USR: „Este o lege cu dedicație pentru un singur om”

Senatorul Narcis Mircescu, liderul grupului USR din Senat, a cerut în şedinţa Biroului Permanent suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de plen, astfel încât iniţiativa să fie respinsă luni, mai arată sursa citată.

„PNL a produs o lege toxică, o lege cu dedicaţie pentru un singur om, ceva ce numai Dragnea a mai făcut. Faptul că PNL îl acceptă pe Iohannis pe listă demonstrează că partidul ascultă în continuare de ordinele venite de la Cotroceni şi execută comenzile unei triste figuri politice, care şi-a minţit electoratul şi a aruncat Guvernul în braţele PSD. USR va vota împotriva acestei legi şi, în cazul în care va trece, o va ataca la Curtea Constituţională. Nu ai cum să schimbi legile după cum vrea un om care a arătat un dispreţ total faţă de Parlament, faţă de români. Nu ai cum să schimbi o ordine de zi a unei comisii după cum îţi bate ţie vântul în coaliţia de guvernare, e o sfidare!”, a declarat Narcis Mircescu, liderul senatorilor USR.

Context

Săptămâna trecută, liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaților și Senat, Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu, au depus propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Politică

Iohannis, despre aderarea la Schengen cu frontierele terestre: „S-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv”

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că autoritățile române au lucrat foarte intens pentru ca România să adere la spațiul Schengen și cu frontiere terestre.

Întrebat, miercuri, dacă în opinia sa este important ca România să obțină o decizie până la finalul anului, în condițiile în care e posibil ca portofoliul de afaceri interne la nivel european să fie deținut de Austria, Klaus Iohannis a răspuns:

„Este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România. Şi să ştiţi că s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv. Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas. Dar, până atunci, mai este nevoie de foarte multe discuţii şi de foarte multe negocieri”, a răspuns preşedintele, conform news.ro.

Iohannis a mai precizat că autoritățile române sunt „foarte angajate în acest demers” de a include România în Schengen cât mai repede.

Citește mai departe

Politică

Când ar putea începe ANAF recuperarea sumelor încasate nelegal de soţii Iohannis din închirierea unor spații pe care le-au deținut. Explicațiile ANAF

Publicat cu

pe

ANAF ar putea trece la recuperarea prejudiciilor în dosarul imobilelor din Sibiu ale familiei Iohannis abia după ce se înheie un alt litigiu aflat în prezent în desfășurare în instanță legat tot de moștenire, conform Profit.ro, transmite news.ro.

Când poate interveni ANAF pentru a recupera sume încasate nelegal de soţii Iohannis

Decizia pronunțată în cursul zilei de miercuri de către instanța supremă, referitor la imobilul din strada Gheoghe Magheru din Sibiu, care a fost deținut, printre alții, și de Carmen Iohannis, nu ar fi suficientă ca ANAF să treacă la recuperarea prejudiciilor, după ce ÎCCJ a pronunțat o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 cu privire la moștenirea imobilului, iar procesul a fost pierdut definitiv de Rodica Baștea, o apropiată a familiei Iohannis, arată sursele citate anterior.

Statul ar trebui să devină proprietar recunoscut de lege și în cazul spațiului comercial de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, care a avut inițial aceiași proprietari precum cel de pe strada Gheorghe Magheru, ambele fiind naționalizate în anii ’60.

Doar după aceasta, ANAF poate cere soților Iohannis returnarea chiriei încasate între anii 1999-2016, în care imobilul a fost deținut nelegal.

„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, se arată în minuta deciziei definitive pronunţate miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la Imobilul de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu.

Litigiul a fost deschis de Rodica Baștea, ea solicitând anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din strada Gheorghe Magheru 35. În perioada 1999-2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, care a decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui și lui Carmen Iohannis.

Ce spune ANAF

ANAF a explicat în luna aprilie a acestui an, pentru G4Media, că din cauza litigiilor privind moștenirea, nu poate recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, făcând referire la spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 și nici cei 260.000 de euro obținuți din chirie de familia Iohannis.

Statul nu poate obține certificatul de moștenitor al imobilului de pe Bălcescu 90, așa cum s-a întâmplat pentru cel de pe Magheru 35, act contestat în instanță de prietena familiei Iohannis. Între timp, spațiul comercial este nefolosit.

Potrivit ANAF, abia după ce îşi înscrie dreptul de proprietate asupra spaţiului comercial, statul român poate cere soţilor Iohannis returnarea chiriei încasate în perioada 1999 – 2016, în care a deţinut nelegal imobilul.

„Recuperarea sumelor reprezentând venituri din cedarea folosinţei bunurilor se poate face numai de către proprietarul recunoscut de lege”, a explicat ANAF.

Ambele imobile din Sibiu au avut aceiași proprietari și au fost naționalizate

Potrivit istoricului moştenirii reconstituit de riseproject.ro şi Centrul de Investigaţii Media (CIM), ambele imobile au aparţinut soţilor Eliseu şi Maria Ghenea (fostă Baştea). Imobilele au fost naţionalizate în anii ’60 de regimul comunist.

După Revoluţie, în anii ’90, apare un prezumtiv moştenitor, Ioan Baştea, un strănepot al Mariei Ghenea (fostă Baştea). În 1999, acesta obţine o hotărâre judecătorească prin care se revocă naţionalizarea dispusă de statul comunist în anii ’60.

„La 1 iunie 1999, soţii Iohannis merg la notarul Radu Gabriel Bucşă. Klaus Iohannis, pe atunci inspector la Inspectoratul şcolar Sibiu, avea în buzunar o procură de reprezentare a lui Ioan Baştea”, notează jurnaliştii riseproject.ro într-o investigaţie de presă din 2015.

Prin succesiunea perfectată de notar, Ioan Baştea devine proprietarul imobilului din Nicolae Bălcescu 29, iar acelaşi Ioan Baştea, de data asta împreună cu Georgeta Lăzurcă şi fiica acesteia, Carmen Iohannis, soţia actualului preşedinte, devin proprietari ai imobilului din Gheorghe Magheru 35.

În aceeaşi zi, Ioan Baştea vinde, cu doar 3.200 de dolari, jumătate din imobilul din Nicolae Bălcescu către soţii Klaus şi Carmen Iohannis.

„Aşa ajunge familia Iohannis proprietar pe jumătate din spaţiul comercial care, în următorii 17 ani, i-a adus aproape 1,3 milioane de lei, în jur de 260.000 de euro, la cursul actual”, scriau jurnaliştii de la riseproject.ro.

Citește mai departe

Politică

Klaus Iohannis a anunțat că nu vrea legi în favoarea sa: „Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în SUA, despre legea care favorizează candidatura sa la alegerile parlamentare, că nu a dorit o lege pentru el. Acesta a menționat că va avea grijă ca legea să nu existe.

„Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acu,  fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe.

Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a spus președintele Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

Întrebat dacă există o altă soluţie juridică, şeful statului a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.

Citește mai departe
Business14 ore înainte

Tehnologiile de ultimă oră din fabricile HS Timber Group fac mai ușoară prelucrarea lemnului

Business15 ore înainte

HS Timber Group și comunitățile locale lucrează împreuna de mulți ani și se pot baza pe o relație de parteneriat autentic

Social21 de ore înainte

MApN a ridicat patru avioane de luptă, după ce rușii au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, la granița cu România. O dronă ar fi intrat în spațiul național

Business2 zile înainte

Revolut deschide o sucursală în România și schimbă IBAN-urile clienților români

Politică2 zile înainte

Iohannis, despre aderarea la Schengen cu frontierele terestre: „S-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv”

Politică2 zile înainte

Când ar putea începe ANAF recuperarea sumelor încasate nelegal de soţii Iohannis din închirierea unor spații pe care le-au deținut. Explicațiile ANAF

Politică2 zile înainte

Klaus Iohannis a anunțat că nu vrea legi în favoarea sa: „Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”

Social3 zile înainte

Ne apropiem de momentul în care românii vor putea călători fără viză în SUA. MAI a prezentat demersurile făcute pentru programul Visa Waiver

Politică3 zile înainte

Klaus Iohannis rămâne fără două imobile din Sibiu și trebuie să dea înapoi 260.000 de euro

Social3 zile înainte

Guvernul alocă încă 15.000 de lei pentru familiile afectate de inundații. Boloș: „Vom aloca suplimentar 35 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară”

Facebook

Articole Populare