Connect with us

Publicat cu

pe

Menopauza afectează totul, de la metabolism la starea de spirit, motiv pentru care unii oameni de știință caută soluții pentru a-și încetini procesul de îmbătrânire. Deci, dacă nu ar exista menopauza, femeile ar fi mai fericite și mai sănătoase?

Romanul lui Judy Blume despre pubertatea timpurie a femeilor, Are You There, God? It’s Me, Margaret (Ești acolo, Doamne? Sunt eu, Margaret), înfățișează un grup de fete de 12 ani care așteaptă cu nerăbdare să le vină prima menstruație, nerăbdătoare să facă parte din misterul de nepătruns al sângerărilor lunare. Nu știu că misterele din jurul ovarelor și uterului lor nu vor face decât să se adâncească, în moduri unice pentru fiecare dintre ele. Schimbările de dispoziție, crampele, durerile de cap, coșurile, lipsa de energie, secrețiile și multe alte modificări care au loc până la perimenopauză.

Medicii nu vor fi de mare ajutor deoarece există puține date științifice precise cu privire la multe dintre aceste aspecte, conform The Guardian.

Femeile ar fi mai sănătoase daca nu ar exista menopauza?

În jurul vârstei de 50 de ani, atunci când ovarele au rămas fără ovule, totul se liniștește. Unele femei de vârstă mijlocie se simt ușurate pentru că au ajuns în acest moment. Dar ce s-ar întâmpla dacă ovarele ar exista încă un deceniu, sau toată viața? Realizarea acestui lucru este considerată următoarea frontieră în domeniul sănătății femeilor: întârzierea sau evitarea menopauzei și reducerea riscurilor legate de sănătate, asociate acesteia.

Ideea este că, prin prelungirea duratei de viață a ovarelor, care au un impact asupra sănătății sistemice, de la metabolism și calitatea oaselor, până la funcția cognitivă și starea de spirit, femeile ar putea avea o șansă mai mare de a evita bolile de inimă, demența, osteoporoza, obezitatea, diabetul și alte afecțiuni care le pot afecta sănătatea.

Cercetări privind menopauza

În luna iulie, o echipă de la Universitatea Columbia a anunțat unele rezultate preliminare în încercarea de a prelungi viața ovarelor, utilizând un medicament ieftin și corect stabilit, numit rapamicină. Folosit în mod tradițional ca imunosupresor pentru pacienții cu transplant de organe, medicamentul încetinește pierderea naturală de ovule din ovare și s-a demonstrat că prelungește viața ovarelor la șoareci. După primele trei luni de studii clinice în care s-a utilizat o doză săptămânală mică, pe 34 de femei (unde în cele din urmă vor participa 1000),  cu vârste de până la 35 de ani, echipa a raportat că au existat schimbări pozitive la unele participante. Este un studiu orb, astfel încât cercetătorii nu pot spune în acest stadiu dacă femeile sunt sau nu în grupul placebo, dar s-au simțit suficient de încrezători încât să transmită public faptul că rezultatele sunt „foarte, foarte interesante”.

Oamenii de știință estimează că medicamentul ar putea încetini îmbătrânirea ovarelor cu aproximativ 20%, ceea ce ar putea întârzia menopauza suficient de mult pentru a reflecta durata crescută de viață din zilele noastre. „Apariția menopauzei are implicații socio-economice, de calitate a vieții și de sănătate”, se arată în descrierea studiului clinic. „Fereastra reproductivă îngustă adaugă o presiune socio-economică asupra femeilor pentru a finaliza creșterea copiilor într-un interval de timp limitat sau pentru a-și păstra fertilitatea prin înghețarea ovulelor sau a embrionilor”.

O altă abordare în curs de investigare, care vizează, de asemenea, încetinirea eliberării de ovule, este dezvoltată de Oviva Therapeutics, o societate americană de biotehnologie. Aceasta utilizează „o proteină modificată, bazată pe un hormon numit hormon anti-müllerian (AMH)”, spune directorul general și fondatorul Daisy Robinton. Oricine a fost supus unor teste de fertilitate este familiarizat cu AMH, deoarece cantitatea acestuia, prezentă în sângele unei femei, oferă medicilor cea mai bună estimare, deși destul de puțin fiabilă, a rezervelor de ovule ale unei femei. De fapt, este una dintre modalitățile prin care studiul rapamicinei măsoară îmbătrânirea ovarelor.

„AMH este produs în mod natural în corpul femeilor și al bărbaților”, transmite Robinton. „Pentru femei, ajută la reglarea numărului de ovule care se maturizează cu fiecare menstruație. Dacă aveți niveluri foarte ridicate de AMH, mai multe ovule rămân protejate. Dacă aveți niveluri mai scăzute, atunci mai multe dintre ele vor fi eliberate.” De obicei, adaugă ea, femeile care au menstruație pierd aproximativ 1000 de ovule la fiecare menstruație, chiar dacă, de obicei, doar unul este ovulat – sau eliberat din ovar. Robinton declară că „marea viziune” a Oviva Therapeutics este: „Creșterea nivelului acestei proteine în sânge, astfel încât să putem reduce numărul de ovule pierdute în timp și, astfel, să prelungim perioada până la menopauză”.

La femeile în vârstă, te-ai putea aștepta ca ovulele rămase în plus, care ar întârzia menopauza, să fie de proastă calitate, dar Robinton nu crede că acest lucru va afecta impactul asupra sănătății ovarelor. „Nu există nicio dovadă că ovarul trebuie să aibă un ovul de calitate pentru a produce hormonii care ne mențin sănătatea și bunăstarea”. Conform sursei menționate, expunerea la AMH ar putea susține potențial calitatea ovulelor, deși acest lucru nu este definitiv. „Are un fel de rol în repararea daunelor ADN care nu este încă foarte bine înțeles”.

Beneficiile medicamentului

Creșterea nivelului de AMH ar putea avea și alte beneficii, precum menținerea fertilității mai mult timp pentru femeile în vârstă de 30 sau 40 de ani. Dar scopul medicamentului nu este de a ajuta femeile în vârstă să aibă copii. „Pentru ca o femeie de 55 de ani să poată rămâne însărcinată, întregul corp este mai bătrân, iar acest lucru este mai riscant, din mai multe motive”, spune Robinton.

De asemenea, în studiile efectuate pe animale cărora li s-a administrat medicamentul AMH (acesta nu a fost încă încercat pe oameni), s-a demonstrat că are un efect contraceptiv. Acest lucru înseamnă că, în teorie, femeile tinere ar putea lua medicamentul în locul pilulei, păstrându-și simultan ovulele și durata de viață a ovarelor. Dacă o femeie care ia acest medicament dorește să rămână însărcinată, ar putea întrerupe temporar tratamentul.

Compania se gândește să dezvolte o versiune de terapie genică (deși Robinton susține că această tehnologie este la 10 ani distanță), ceea ce ar însemna că o doză ar putea crea permanent niveluri mai ridicate de AMH în organism. „Cred că acest lucru este foarte atractiv pentru o femeie care fie nu dorește să intre la menopauză, fie nu dorește copii și se simte confortabil să facă această schimbare permanentă, deoarece este permanentă… Nu ar exista niciun dezavantaj, în afară de faptul că ar continua să aibă menstruație. Dar nu avem date umane în acest sens, așa că este o speculație”.

Apariția menopauzei poate avea și efecte pozitive

Paula Briggs, consultant în sănătatea sexuală și reproductivă la Liverpool Women’s NHS Foundation Trust, nu vede apariția menopauzei drept un lucru negativ. „Există lucruri despre menopauză care sunt cu adevărat utile”, spune ea. „Nu toate femeile doresc să aibă o sângerare în fiecare lună. A nu sângera este un beneficiu pentru sănătate. Nu-ți scade hemoglobina, nu vei avea depresia legată de anemie. Orice simptome asociate cu schimbările hormonale se vor ameliora, fie că este vorba de migrene sau de tulburări de dispoziție premenstruale. Există o mulțime de lucruri care se ameliorează odată cu menopauza, fără tratament, și care au fost complet ascunse sub preș. Ai stabilitate hormonală”.

Ea subliniază că într-un moment al vieții, „când ai părinți care îmbătrânesc, copii adolescenți, a avea din nou menstruații adecvate și a fi îngrijorată că vei rămâne însărcinată este ultimul lucru de care oamenii au nevoie”, citează The Guardian.

Paula Briggs este îngrijorată de mesajul pe care îl transmite acest domeniu de cercetare din ce în ce mai mediatizat. „Este o pistă falsă pentru ca femeile să înceapă să simtă că atunci când ovarele lor dispar, sunt moarte”. „Sute de femei din istorie au fost mult, mult mai în vârstă și au făcut lucruri incredibile”. Iar repararea ovarelor nu poate compensa pentru cei mai mari ucigași ai stilului de viață, cum ar fi fumătorii. „Oamenii nu doresc neapărat să facă exerciții fizice sau să țină o dietă sănătoasă, lucruri super simple care le-ar prelungi viața”, transmite Briggs.

„Cu toate acestea, investim bani în prelungirea duratei de viață a unui ovar cu ajutorul unui medicament, când nu știm exact ce impact ar avea asupra sănătății în general”.

De exemplu, chiar dacă ovarele unei persoane sunt extirpate, nu va dezvolta neapărat demență sau oricare dintre celelalte afecțiuni enumerate. „Riscul este multifactorial, astfel încât, dacă persoana respectivă aleargă o jumătate de oră pe zi, are o dietă bună, își menține creierul activ, nu va avea neapărat un rezultat negativ”, susține sursa citată. În orice caz, avem terapia de substituție hormonală (HRT), încercat și testat timp de mulți ani.

„De ce ați lua un medicament pentru a prelungi durata de viață a ovarului, care ar putea avea efecte secundare, când ați putea folosi pur și simplu HRT?”.

Robinton are o replică ușoară la această întrebare, pur și simplu din cauza misterelor medicale legate de modul precis în care ovarele guvernează sănătatea generală. O mare parte din ceea ce știm se bazează pe asociații, astfel încât ovarele și puterea lor asupra corpului femeilor ar putea fi mai mult decât estrogenul pe care îl administrăm femeilor pentru HRT (cu progesteron pentru a reduce riscul de cancer uterin). „Există cu siguranță o mulțime de lucruri pe care ovarele le produc și pe care nu le-am caracterizat și înțeles cu adevărat”. Robinton transmite faptul că datele sunt extrem de limitate în ceea ce privește complexitatea biologiei și se fac o mulțime de presupuneri.

Întârzierea menopauzei

Trebuie spus că există deja o companie în Regatul Unit care oferă o intervenție medicală pentru întârzierea menopauzei. ProFam oferă clienților șansa de a extrage țesutul ovarian tânăr și sănătos pentru a-l îngheța. Atunci când îl dezghețați și îl grefați înapoi în organism, acesta poate restabili funcția hormonală și, eventual, producția de ovule, spune Melanie Davies, obstetrician și ginecolog consultant la University College London Hospitals (UCLH), cu interese speciale în ginecologie-endocrinologie și conservarea fertilității.

Chimioterapia poate provoca afectarea ovarelor și infertilitate, dar dacă se îndepărtează mai întâi o parte din țesutul sănătos și apoi se pune la loc după tratament, spune ea.

Melanie Davies menționează că „în majoritatea cazurilor, țesutul respectiv va începe să funcționeze din nou pe măsură ce dezvoltă o sursă de sânge”. După câteva săptămâni sau luni, începe să-și producă din nou hormonii. Și produc ovule. Este o modalitate de a da naștere – câteva sute de copii în întreaga lume. „Primul, în 2004, a fost născut de o femeie tânără care avea țesut înghețat în momentul diagnosticării cancerului, apoi a urmat un tratament, a dezvoltat o menopauză foarte timpurie și i s-a grefat țesutul”, citează The Guardian.

O revizuire sistematică a constatat o rată de natalitate de aproximativ 25% rezultată în urma acestei proceduri. Davies crede că a face acest lucru pentru a întârzia menopauza naturală este destul de drastic și nu este de părere că riscurile îl justifică. „Treci prin două operații, scoți un ovar care funcționa perfect, cu un beneficiu destul de incert, când de fapt HRT funcționează. Este sigur. Este simplu. Este disponibil.” Dar este diferit când o „femeie tânără sau chiar un copil care va avea un transplant de măduvă osoasă cu radiații și știi că au mai mult de 95% șanse de infertilitate permanentă”.

Risc de apariție a cancerului

Femeile care au avut cancer sau care au antecedente familiale sunt adesea sfătuite să nu ia hormoni de stimulare tirodiană (TSH), deoarece există un risc crescut spre a dezvolta cancere dependente de estrogeni, cum ar fi cancerul de sân, ovarian și endometrial (uterin). Dar amânarea menopauzei poate să nu fie cea mai bună alternativă pentru aceste femei, deoarece acest lucru ar menține și estrogenul în circulație. De fapt, apariția naturală a menopauzei, mai târziu de 55 de ani, este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea acestor tipuri de cancer. „Femeile care au menopauză târzie au mai mult estrogen natural pentru mai mult timp și prezintă un risc mai mare de apariție a cancerului de sân”, transmite Davies. Unii oameni sunt îngrijorați cu privire la orice tehnologie care prelungește durata de viață a reproducerii.

Poți minimiza riscul în alte moduri. „Dacă ești supraponderal, riscul de apariție a cancerului de sân este mai mare față de cel în care iei estrogen”, adaugă sursa menționată anterior. „Consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer mamar”.

Sfaturile medicului

Nu se poate nega faptul că examinarea științifică a sănătății femeilor este așteptată demult. Astfel, indiferent dacă aceste noi idei se dovedesc a funcționa suficient, fără consecințe negative neintenționate, ele ar putea cel puțin să ne ajute să înțelegem mai bine fertilitatea feminină în raport cu sănătatea generală. Potrivit lui Briggs, izolarea ovarelor „este o simplificare excesivă a lucrurilor și, probabil, ne uităm la modul în care, în 30-50 de ani, ar putea gestiona diferit această etapă a vieții”.

Există opinii foarte polarizate cu privire la faptul că femeile simt că trebuie să facă ceva în legătură cu menopauza, iar acest lucru ar putea distrage atenția femeilor de la a se ocupa de elementele fundamentale ale unui stil de viață sănătos. „Cred că un pic de cercetare privind funcția ovariană pe termen lung este interesantă”, prezintă Paula Briggs pentu The Guardian.

Există atât de multe opțiuni diferite, dintre care unele ar putea implica modificări ale stilului de viață, terapie de substituție hormonală și, poate, într-o zi, conservarea ovarelor.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lifestyle

Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România

Publicat cu

pe

Primul tren electric chinezesc din România urmează să fie pus în funcțiune pe șinele din țară. Trenul de mare viteză va circula pe rutele București-Brașov-Constanța, iar procesul de certificare și autorizare este aproape finalizat, potrivit antena3.ro.

Primul tren electric chinezesc, pe șinele din România

Anunțul cu privire la trenul electric chinezesc a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința „România, din nou pe șine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”.

„Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață”, a spus Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători S.A.

Trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la standardele cele mai înalte atunci când vine vorba despre siguranța și confortul pasagerilor, arată sursa citată anterior.

Astra Vagoane a contribuit la modernizarea transportului public din marile orașe, printre care București, Arad și Cluj-Napoca.

Citește mai departe

Lifestyle

Oasis fascinează o nouă generație. Tinerii fani redescoperă magia Britpop-ului

Publicat cu

pe

Anna Doble de la BBC avea 17 ani când a văzut trupa Oasis cântând la Knebworth. După aproape trei decenii, ea vorbește cu un nou grup de tineri, fani înrăiți, care sunt atrași de o trupă ce a atins apogeul înainte ca ei să se nască. Astfel, fanii tineri ai trupei Oasis reînvie spiritul anilor ’90.

Jasmine Griffin-Jones, care are drept premiu o listă de seturi ale lui Liam Gallagher, încă nu poate crede că este adevărat. „Am fost în stare de șoc pentru o vreme”, transmite despre vestea reunirii trupei Oasis.

Are 19 ani și locuiește în Widnes, Cheshire, 48 de km unde frații Gallagher – Noel și Liam – au crescut la periferia orașului Manchester, prezintă BBC.

Mama ei este o fană a trupei Stone Roses din Manchester, ceea ce ar putea fi un indiciu al pasiunii ei pentru Oasis. Dar îi plac și Taylor Swift, Charli XCX și rivalii din Britpop, Blur.

La o jumătate de lume distanță, în Sankt Petersburg, Rusia, Iulia Markovskaia, în vârstă de 23 de ani, se află în dormitorul ei, înconjurată de postere cu Oasis și de propriile desene ale trupei. Ea se simte ca și cum ar putea „exploda” în timp ce încearcă frenetic să afle cum să ajungă la unul dintre concertele din Marea Britanie în 2025.

„Voi plânge atât de tare dacă vor cânta împreună Acquiesce”, spune ea despre melodia preferată de fani, cântată de ambii frați Gallagher.

Fanii tineri ai trupei Oasis

Această nouă scenă Oasis pare să includă mai puțini tipi cu perciuni și tricouri de fotbal largi din nailon. În schimb, fanii tineri din secolul XXI se adună mai politicos pe TikTok, Instagram și X, unde hashtag-ul care îi aduce împreună este #oasistwt.

Acesta conține un flux aproape constant de speculații pozitive și aprecieri binevoitoare ale sprâncenelor frumoase ale lui Liam. De asemenea, degetele ascuțite ale Spice Girls, Blur și Jarvis Cocker, liderul Pulp, apar în mod regulat și există un sentiment predominant că acești fani ar dori foarte mult să fie transportați înapoi în timp, în verile fierbinți și tulburi cu tamburine, de la sfârșitul anilor 1990.

Anna Doble de la BBC a fost acolo. Era la coada hiperactivă de adolescenți cu pălării de pescar care așteptau să intre la concertul Oasis de la Knebworth. A fost ea cea care a ascultat Shakermaker pe postul dedicat Supernova Radio, în timp ce bătăile de tobe din deschidere se auzeau în difuzoare. Atunci a sperat că tricoul Blur, sub un top Adidas cu fermoar, nu a fost o mișcare complet stupidă printre cei 125.000 de fani ai lui Liam și Noel.

Avea 16 ani în 1995, vârsta perfectă pentru Britpop. A păstrat biletele pe perete, cutia de pantofi plină cu casete Longpigs și Cast și tunsoarea Elastica care o făcea în sfârșit să pară „destul de bătrână pentru a sta lângă masa de biliard din pub”, menționează pentru BBC.

Exemplarul ei de Definitely Maybe a fost cumpărat de la taraba de 3 lire sterline, din piața orașului său natal din Knaresborough, North Yorkshire. „O versiune ciudată, ilicită, achiziționată pe bani puțini, cu o listă de piese care nu era tocmai corectă”.

Mai târziu și-a dat seama că dăduse peste o ediție a albumului exclusiv pentru țările din Golf, în care single-ul Cigarettes & Alcohol era redat simplu „Cigarettes”. L-a ascultat oricum, spălându-i sentimentul de furie controlată cu pahare de cidru.

L-a urmărit pe Gazza lovind mingea peste capul lui Colin Hendry la Euro 96 în timp ce învăța acordurile Radiohead la chitară.

Iar în 1997, a votat pentru prima dată la alegerile generale – alegeri care, la fel ca în acest an, au adus la putere un guvern laburist.

La acea vreme, mulți erau optimiști cu privire la viitor.

„Se simte un pic ca o întoarcere în anii ’90 cu guvernul laburist, mania Oasis și recenta finală de fotbal”, spune Jasmine despre momentul reunirii Oasis. Părinții ei, la fel ca Anna Doble, au trăit acea epocă în mod direct.

Muzica reunește oamenii

„Muzica a adus întotdeauna oamenii împreună și de asta avem nevoie acum”, spune Emma Arenstarr, din Swanage, Dorset, pentru BBC.

Tânăra de 19 ani spune că a simțit o „euforie absolută” când concertele de a readuce la viață trupa Oasis – primele după 15 ani – au devenit o certitudine. Ea speră să aibă „în sfârșit șansa” de a-și vedea formația preferată live.

La fel ca Charlotte, ea speră că relația dintre frații Gallagher este „în sfârșit reparată” și că „muzica le va aminti de ceea ce iubesc cel mai mult”.

„Tot ce pot spune este că, dacă frații Gallagher se pot reuni, după tot ce s-a întâmplat, există mai mult decât o speranță pentru țară”, adaugă Beatrice Steele, de 24 de ani, din Guildford, Surrey. Ea spune că entuziasmul din jurul reuniunii „dovedește că muzica lor este încă relevantă pentru experiența tinerilor”.

„Nu cred că trebuie să existe un conflict între nostalgie și muzica nouă”, spune Andy Walker, cântăreț și chitarist în actuala trupă Britpop-punk Attendant.

Trupa Cool Britannia nu este atât de cool

El descrie albumul lor de debut drept „o telenovelă Britrock plasată într-o societate în colaps” și crede că există asemănări între starea de spirit a națiunii din ultimii ani – frustrare urmată de creativitate și speranță – și felul în care erau lucrurile la sfârșitul anilor 1990.

Străzile principale sunt pline de moda rave a anilor ’90 și de blugi prespălați, iar ochelarii de soare ai lui Liam, asemănători lui Lennon, nu s-au demodat niciodată. „Marea diferență este că optimismul Cool Britannia din anii ’90 a fost înlocuit de nihilismul post-Brexit al secolului XXI”, transmite Andy.

„Britpop în sine a fost revizionismul anilor ’60”, adaugă el. „Oasis au fost inspirați de The Beatles, Blur de The Kinks”. „Au luat acea inspirație și au făcut-o nouă”, citează BBC.

„Acum suntem în același punct (după) un alt ciclu de 30 de ani. Trupele care au crescut cu Britpop transformă acea influență în ceva diferit. Treaba noastră este să o amestecăm cu punk și post-hardcore”.

Așadar, unde își petrec timpul fanii trupei Oasis zilele acestea?

„Se pare că îi întâlnesc întotdeauna în magazinele de discuri”, spune Emma. „Deși majoritatea prietenilor mei i-am cunoscut online. Unii sunt de vârsta mea, iar alții sunt mai în vârstă. Întotdeauna este minunat să întâlnești oameni care împărtășesc aceeași dragoste”.

„Cred că fanii Oasis sunt doar la pândă. Mulți dintre ei așteaptă ca cineva să le dea „privirea”. Cumpăr un CD într-un magazin și ne uităm unul la celălalt, ne înțelegem și începem să vorbim ca și cum ne-am cunoaște de ani de zile. E frumos așa”.

Această nouă fană este unită de multe dintre aceleași lucruri care îi atrăgeau pe fanii Oasis în anii ’90 – sentimentul că cei mai răi băieți din școală te-au invitat să distrugeți sala comună și simpla plăcere de a cânta melodii care combină atât puterea brută, cât și melodia tandră.

Slide Away este „atât de frumos”, spune Yulia. „Este atât de multă emoție în acest cântec și felul în care Liam cântă atât de pasional îmi face pielea de găină de fiecare dată”.

Jasmine spune că a ascultat prima dată piesa Definitely Maybe acum cinci ani, la vârsta de 14 ani. Ea crede că, în ciuda faptului că frații nu sunt străini de controverse – Liam a folosit insulte homofobe pe Twitter, în timp ce Noel a fost criticat pentru că s-a plâns de faptul că Jay-Z, un artist hip-hop, a fost cap de afiș la Glastonbury – fanii trupei au trecut peste reputația de băieți răi.

„Acum, în fandom, în special pe Twitter și la concertele solo ale lui Liam solo, există un număr mare de femei și fete, probabil o împărțire egală cu bărbații”.

Frumusețea mai tânără a lui Liam este o sursă obișnuită de discuție în rândul acestui grup de fani, dar sentimentul de a fi într-un „club” cu alți fani este cel care strălucește.

La 15 ani, Scarlett Allen, din Kent, nu numai că a ratat anii Britpop cu o viață, dar abia se născuse când Oasis se despărțea. Faptul că își făcea temele acasă în timpul pandemiei Covid-19 i-a permis să se scufunde în cântecele lor. Îi mai iubește pe Stone Roses, Kasabian și Fontaines DC, dar la Oasis se întoarce mereu.

„Este rar să găsești fani Oasis în viața reală, mai ales unii de aceeași vârstă cu mine”, explică ea. „Sunt câteva persoane la școală care sunt mari fani și merg la concerte cu ei, cât de mult posibil”.

Ea l-a văzut pe Liam interpretând integral piesa Definitely Maybe, la O2 din Londra, în iunie. „La astfel de evenimente, găsești un număr foarte mare de oameni la fel ca tine”.

Concertele reuniunii Oasis ar putea fi Knebworth-ul lui Scarlett. Acum o așteaptă luni întregi de emoție și anticipare. „Este complet ireal și nu mi-am imaginat că va fi la această scală”.

Citește mai departe

Lifestyle

Femeile au mai puține orgasme decât bărbații, indiferent de vârstă, arată un studiu recent

Publicat cu

pe

Un nou studiu sugerează că femeile încă au mai puține orgasme în timpul sexului decât bărbații, chiar și cu vârsta și experiența.

Cercetătorii și terapeuții sexuali știu de mult timp că femeile din relațiile heterosexuale tind să aibă mai puține orgasme decât bărbații. Un nou studiu de amploare sugerează că această lipsă persistă – și nu se îmbunătățește odată cu vârsta.

Cifrele despre lipsa orgasmului pentru femei

Cercetarea, publicată recent în revista „Sexual Medicine”, a constatat că, la toate vârstele, bărbații din toate orientările sexuale au raportat rate mai mari de orgasm în timpul sexului – de la 70% la 85% – comparativ cu 46% -58% pentru femei. Femeile lesbiene și bisexuale cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani au raportat rate mai mari de orgasm decât femeile heterosexuale.

Analiza a inclus date din opt sondaje „Singles in America”, care sunt finanțate și realizate anual de Match.com în colaborare cu Institutul Kinsey, programul de cercetare a sexualității și relațiilor de la Universitatea Indiana. Eșantionul a inclus mai mult de 24.000 de americani singuri cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani, prezintă The New York Times.

Cercetătorii au fost interesați în special de întrebarea dacă ratele orgasmului variază în funcție de vârstă. Amanda Gesselman, cercetător științific în cadrul Institutului Kinsey și autor principal al studiului, a crezut că echipa ar putea găsi dovezi despre faptul că diferența de orgasm se micșorează pe măsură ce femeile își dezvoltă încrederea în ele și învață ce le place (și, poate, partenerii lor își dezvoltă abilitățile pentru a le ajuta să le satisfacă).

Cu toate acestea, în timp ce bărbații gay și bisexuali mai în vârstă și femeile lesbiene au avut rate mai mari de orgasm, „nu am văzut într-adevăr dovezi ale reducerii lipsei de orgasm în general”, a spus ea, adăugând că speră ca studiile viitoare să exploreze în continuare legătura dintre vârstă și orgasm.

„Noi într-adevăr, ca societate, prioritizăm plăcerea bărbaților și subestimăm plăcerea sexuală a femeilor”, a spus Dr. Gesselman. „Și cred că acest lucru contribuie la disparități consistente”.

Limitările studiului despre orgasm

Emily Nagoski, un educator sexual și autor al cărții „Come Together” – care nu a lucrat la noul studiu – a declarat că o limitare a studiului a fost faptul că în sondaj era regăsită întrebarea: „Atunci când aveți relații sexuale în general, ce procent din timp aveți un orgasm?” Dar nu a oferit o definiție mai specifică a ceea ce înseamnă „raport sexual”.

Cercetările arată că majoritatea femeilor au nevoie de o anumită formă de stimulare a clitorisului pentru a avea orgasm. Deci, dacă femeile heterosexuale au definit „actul sexual” ca fiind doar penetrarea vaginală, este logic să existe o lipsă semnificativă în ceea ce privește ratele orgasmului, citează NYT.

O întrebare mai revelatoare ar putea fi: „Ce procent din sexul pe care îl aveți vă place?” a spus Dr. Nagoski. „Orgasmul nu este măsura unei întâlniri sexuale. Plăcerea este măsura unei întâlniri sexuale”.

În cele din urmă, ceea ce contează este ca oamenii să petreacă timp pentru a-și da seama ce face o înteracțiune sexuală satisfăcătoare pentru ei – care adesea include lucruri precum conectarea, încrederea și confortul, a declarat Kristen Mark, profesor la Institutul Eli Coleman pentru Sănătate Sexuală și de Gen, de la Universitatea din Minnesota.

„Există atât de multe modalități de a experimenta plăcerea sexuală, astfel încât este important să nu echivalăm diferența de orgasm cu o diferență de plăcere”, a adăugat sursa menționată mai sus.

Dr. Mark a spus că acest lucru poate fi valabil mai ales, mai târziu în viață, când factori precum schimbările hormonale care apar în timpul menopauzei, problemele erectile ale partenerului sau alte probleme de sănătate pot face dificil, pentru femei, orgasmul fiabil în timpul sexului – dar s-ar putea să se bucure în continuare de actul sexual pe care îl au.

Cum arată progresul

În același timp în care cercetătorii și experții în domeniul relațiilor sexule fac apel la o înțelegere mai nuanțată a ceea ce face o interacțiune sexuală să fie „de succes”, aceștia își exprimă frustrarea față de femeile heterosexuale, de toate vârstele, care încă nu au la fel de multe orgasme ca partenerii lor.

Laurie Mintz, profesor de psihologie la Universitatea din Florida și autor al cărții „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters – and How to Get It”, a declarat că rezultatele studiului subliniază necesitatea unei educații sexuale complete. Dar acest lucru nu este suficient.

Femeile trebuie să își dea seama ce le face plăcere și apoi să se simtă încrezătoare și confortabile să le comunice partenerilor lor, a spus Dr. Mintz. Situația necesită o atitudine care să transmită „merit plăcerea la fel de mult ca partenerul meu”, a adăugat ea – și necesită, de asemenea, un partener receptiv și deschis. Dr. Mintz a recunoscut că ambele sunt mai ușor de spus decât de făcut, numind deficitul de orgasm un produs secundar „insidios” al atitudinilor patriarhale față de actul sexual.

Dr. Mark a adăugat că femeile care nu reușesc să atingă orgasmul sau care pur și simplu nu au relații intime în condiții care să le facă să se simtă bine pot discuta cu medicul lor de familie, deși inițierea discuțiilor despre sănătatea sexuală tinde să cadă în sarcina pacienților și nu în cea a cadrelor medicale. Ea a recunoscut, de asemenea, că majoritatea medicilor primesc puțină formare în domeniul sănătății sexuale. Totuși, „este de datoria lor să știe unde vă aflați și să vă găsească resursele de care aveți nevoie”, a spus Dr. Mark. De exemplu, probleme precum uscăciunea în zona intimă și durerea în timpul sexului după menopauză – care pot duce la lipsa orgasmelor – sunt tratabile.

Dar ea și alți experți în sănătate sexuală au subliniat că există probleme mai mari în joc. Ideea persistentă că plăcerea sexuală a femeilor este cumva secundară.

„Poate fi rezolvat”, a spus Dr. Mintz. „Va fi nevoie de educație, de împuternicire, de acceptarea vibratoarelor și a lubrifianților, de utilizarea cuvântului «clitoris» – și de toate acestea”.

Citește mai departe
Socialo oră înainte

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Politică3 ore înainte

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Social7 ore înainte

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Social8 ore înainte

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Socialo zi înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Socialo zi înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi
Politică2 zile înainte

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Social2 zile înainte

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Politică2 zile înainte

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Social2 zile înainte

Raed Arafat explică de ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și panica”

Facebook

Articole Populare