Connect with us

Publicat cu

pe

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că intenționează să doteze cu camere de supraveghere autostrăzile A1, A2, A3 și DN 1. Valoarea investiției se ridică la 220 de milioane de lei, fără TVA.

CNAIR vrea să pună camere de supraveghere pe A1, A2, A3 și DN 1

Camerele de supraveghere pe care vrea să le monteze CNAIR pe cele trei autostrăzi și DN 1 au scopul de a supraveghea traficul în vederea sancționării șoferilor care depășesc viteza legală, dar și pentru a fi depistate eventuale incidente.

„Avem un pachet, practic, de trei contracte care au ca obiectiv dotarea cu sisteme ITS – sisteme inteligente de transport, a autostrăzilor existente, mă refer aici la A1, A2, A3, precum şi DN 1, dotare, pe de o parte, şi modernizarea, upgrade-ul celor care sunt existente în momentul de faţă. Avem o valoare estimată pentru cele trei contracte de aproximativ 220 de milioane de lei fără TVA. Acest sistem va face parte din viitorul sistem e-SIGUR. Camerele sunt în jur de 250 pe acest contract expres, din care şase camere radar, iar restul sunt pentru depistarea incidentelor şi pentru protejarea spaţiilor de servicii. Sistemul va fi gestionat de CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră. Informaţiile pe ce înseamnă viteze depăşite vor ajunge la Poliţia Rutieră”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, conform news.ro

Cristian Pistol a spus că printre firmele care au câștigat licitațiile se numără Vodafone și Electra.

„Avem mai multe contracte care au ca obiect camerele video. Ştiu că o licitaţie a fost câştigată de Vodafone, altă licitaţie a fost câştigată de Electra”, a afirmat Cristian Pistol.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost întrebat dacă montarea acestor camere nu afectează intimitatea șoferilor, dar și cum vor face autoritățile ca sistemul de supraveghere să fie conform.

„Nu cred că se vor face lucruri neconforme, ştiu acest lucru. Nu inventăm apa caldă. Peste tot în Europa există sistem de acest tip de monitorizare. Mai ales din zona asta s-a circulat mult înspre Vest, în Ungaria, în Austria, peste tot există acest sistem. Eu am păţit-o. Îţi vine acasă amenda dacă treci de 130”, a declarat Grindeanu, adăugând că și acest sistem de camere din V estul Europei, pe lângă o reţea de autostrăzi bine puse la punct, a contribuit la un număr scăzut de accidente rutier comparativ cu România.

Social

ANPC, recomandări despre achiziționarea biletelor de avion. Ce trebuie să știi

Publicat cu

pe

Directorul general al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a publicat o seie de recomandări pentru cei care doresc să își achiziționeze bilete de avion direct de la companiile aeriene sau de la agențiile de turism.

Printre recomandările acestuia se numără și evitarea comercianților de bilete de avion care au sediile în afara UE.

Recomandările ANPC pentru cei care doresc să achiziționeze bilete de avion

Paul Anghel a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări în ceea ce privește achiziționarea biletelor de avion de către turiști.

„Achiziționați bilete de pe site-ul oficial al transportatorului aerian sau de la agenții de turism, în situația în care drepturile dumneavoastră nu sunt respectate aveți posibilitatea să vă adresați direct acestuia sau acestora.

În situația în care sunteți un pasager de transport aerian cu drepturile afectate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor, în cazul:

  • refuzului la îmbarcare
  • anulării cu mai puțin de 14 zile înainte zbor
  • sau în cazul întârzierii prelungite a zborurilor (o întârziere de cel puțin trei ore la sosire)

Acesta a mai menționat că cei care au cumpărat bilete de avion au dreptul de a primi compensații din partea transportatorului aerian doar dacă solicită acest drept în scris, conform politicii operatorilor economici, și/sau dacă depun o reclamație la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Centrull European al Consumatorilor România.

„Atenție la comercianții și piețele online care nu au sediul in Uniunea Europeană! Dacă operatorul economic care administrează site-ul de pe care achiziționați biletele nu are personalitate juridică în Uniunea Europeană capacitatea autorităților de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteți fi siguri că veți beneficia de drepturile prezentate mai sus”, a subliniat Paul Anghel.

El a mai atras atenția asupra faptului că firmele de recuperare a despăgubirilor pentru zboruri anulate sau întârziate pot percepe comisioane de până la 30% plus TVA din valoarea despăgubirilor.

Citește mai departe

Social

Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat. Decizia Tribunalului Constanța este definitivă

Publicat cu

pe

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă, a fost eliberat condiționat.

Decizia Tribunalului Constanța este definitivă.

Alexandru Mazăre, eliberat condiționat

Tribunalul Constanța a respins, vineri, contestația formulată de Dna la decizia Judecătoriei Mangalia prin care Alexandru Mazăre putea ieși din închisoare.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa, împotriva sentinţei penale nr.1026 din data de 20.06.2024 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr. 5523/256/2024, privind pe condamnatul Mazăre Alexandru”, se arată în minuta instanţei.

Alexandru Mazăre fusese condamnat pentru corupție

În anul 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Alexandru Mazăre, fratele fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, la 3 ani de închisoare într-un dosar de corupție în care au mai fost implicați Radu Mazăre și afaceristul Avraham Morgenstern, conform info-sud-est.ro

Pe atunci, instanța a confiscat de la Alexandru Mazăre și suma de 800.000 de euro. Dosarul, instrumentat de DNA, vizează o dare de mită la licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Citește mai departe

Social

Restricții de circulație în București, din cauza lucrărilor la Magistrala 6 de metrou. Ce trebuie să știe șoferii

Publicat cu

pe

metrou

Se instituie noi restricții de circulație, începând de joi, 12 septembrie 2024, în București, pentru realizarea segmentului de Nord al Magistralei 6 de metrou (Tokyo – Aeroport Otopeni).

Restricții de circulație în București, pentru realizarea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou

Un document citat de Agerpres prevede că, începând cu data de 12 septembrie 2024, se vor institui primele restricții de circulație necesare pentru execuția lucrărilor pe secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni (Secțiunea de Nord a Proiectului. Lot. 1.2). Primele măsuri de restricție vor avea o durată de aproximativ 90 de zile.

Stația Washington va fi amplasată în laterala estică a Șoselei București-Ploiești, zona de Sud-Est a intersecției Șoselei București-Ploiești și Bulevardul Dr. Liviu Librescu/strada Jandarmeriei. La capetele stației vor exista trei accesuri, dintre care două vor fi legate de un pasaj pietonal pe sub Șoseaua București-Ploiești (DN1), iar cel de-al treilea se află de-a lungul stației. Stația Washington va avea o lungime de 159 de metri și o lățime maximă de 22,16 metri.

Stația Otopeni va fi amplasată parțial sub carosabilul Căii Bucureștilor și sub semaforul de la intersecția acestuia cu artera centrală a orașului Otopeni, strada 23 august. Stația va fi dotată cu două accesuri la capătul sudic al stației, de o parte și cealaltă pe latura de vest. Stația Otopeni va avea o lungime de 159 de metrii și o lățime maximă de 22,16 metri.

Ce restricții de circulație se instituie

În zona viitoarei stații de metrou Washington se propune instituirea restricțiilor:

  • Pe strada Viorel Ciurea se va restricționa accesul rutier și pietonal, iar stațiile de transport public „Sația INMH” amplasate pe această arteră, pe ambele sensuri, vor fi relocate în apropiere
  • Accesul spre Ploiești din zona bretelei adiacente DN1, de pe B-dul Alexandra Nasta va fi restricționat, iar accesul spre Ploiești din această arteră se va realiza prin ruta ocolitoare asigurată prin B-dul Doctor Liviu Librescu.

Restricțiile nu vor afecta circulația rutieră pe DN1, mai arată sursa citată anterior.

În zona viitoarei stații de metrou Otopeni se vor institui restricțiile următoare:

  • Accesul dinspre DN1 pe strada 23 august se va realiza pe ruta alternativă prin strada Oituz și Floare de Cais
  • Stația de transport public „Stația Primăria Otopeni” de pe DN1, pe sensiul de intrare în București, va fi relocată în imediata apropiere a pasarelei pietonale
  • Ocazional vor exista restricții localepe banda 1 pe sensul de intrare în București, în intervalul orar 22:00-06:00.

Restricțiile instituite pe amplasamentul stației Otopeni nu vor afecta circulația auto pe banda de ieșire dinspre strada 23 august în DN1 și nici circulația rutieră pe DN1 în timpul zilei.

Lucrarea este realizată de Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. (Turcia) – Somet SA (România), în baza contractului de proiectare şi execuţie lucrări de structură de rezistenţă semnat cu Metrorex pentru acest lot, care include un traseu de 7,6 km între Staţiile Tokyo şi Aeroport Otopeni.

Sorin Grindeanu: „Lucrările au început bine pe prima secțiune”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, luni seara, la Antena 3, că lucrările la Magistrala 6 de metrou au început bine pe prima secţiune, ajungând la 15 – 16%.

„Vorbim de două tronsoane – unul de la Piaţa 1 Mai până la Mall Băneasa şi al doilea de la Mall Băneasa până la aeroportul Otopeni. S-a început bine pe prima secţiune. S-a ajuns undeva la 15-16%, lucrările începând în urmă cu câteva săptămâni. Sunt monitorizaţi foarte bine. Se va intra pe fază de execuţie săptămânile viitoare şi pe al doilea tronson, pentru că s-a obţinut autorizaţia de construire, adică de la mall la aeroport. Se va intra cu acele TMB-uri, se intră dinspre mall spre 1 Mai, aşa e sensul. Cu cât se duce încolo se termină restricţiile. Îi văd lucrând, inclusiv noaptea. Există obligaţia de a asigura un progres lunar prin contract, ceea ce până acum s-a întâmplat”, a spus acesta.

Grindeanu a precizat că „finalul final” al lucrării este „2027 pe un tronson, 2028 pe celălalt tronson, de la Băneasa la Otopeni”, și a asigurat că există finanțarea necesară pentru acest proiect.

Citește mai departe
Politică6 ore înainte

Guvernul vine în sprijinul românilor afectați de inundații: „Sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui / Prioritatea, reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri / 4 clădiri modulare, pentru şcoli”

Politică6 ore înainte

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la Președinția României

Social11 ore înainte

ANPC, recomandări despre achiziționarea biletelor de avion. Ce trebuie să știi

Politică11 ore înainte

Nicolae Ciucă este candidatul PNL la Președinție

Lifestyle3 zile înainte

Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România

Social3 zile înainte

Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat. Decizia Tribunalului Constanța este definitivă

Internațional3 zile înainte

Probleme mari în industria peleților. În România, piața este la pământ, însă nu interesează pe nimeni. Sebastian Burduja e prea ocupat cu populismul

Internațional3 zile înainte

Exces de cheltuieli pentru inteligența artificială. Cât alocă giganții din domeniul tehnologiei

Politică3 zile înainte

Nicolae Ciucă a primit derogare de vechime pentru a se înscrie la prezidențiale. Rareș Bogdan: „PNL este în spatele domnului Ciucă”

Politică4 zile înainte

România va solicita Uniunii Europene compensații pentru diferențele semnificative la prețul de energie, între vestul și estul europei

Facebook

Articole Populare