Connect with us

Publicat cu

pe

Nicolae Ciucă și-a lansat duminică cartea sa autobiografică intitulată „În slujba țării”, disponibilă pe site-ul oficial nicolaeciuca.ro. În acest volum, președintele PNL abordează nu doar subiectul carierei sale militare, ci vorbește și despre cum a făcut tranziția de la uniforma militară la viața de om politic.

Nicolae Ciucă, despre tranziția de la uniforma militară la viața de om politic

Nicolae Ciucă a fost generalul Armatei Române, iar printre rândurile pe care le-a scris în noua sa carte el detaliază drumul său de la cariera militară de peste 30 de ani, la poziția de prim-ministru al României.

În cartea sa, Ciucă povestește despre faptul că decizia de a intra în politică a devenit realitate în baza unui apel din partea președintelui Klaus Iohannis în anul 2019. Pe atunci, Iohannis i-a solicitat lui Ciucă să părăsească armata și să preia funcția de ministru al Apărării. Ciucă spune despre această rugăminte că a fost „o rugăminte care, venind de la președinte, avea nu doar caracterul unei cerințe, dar și al unui ordin”.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre legătura sa cu Klaus Iohannis. El a recunoscut că influența președintelui a fost într-adevăr esențială în decizia de a păși în lumea politică.

„Cred că la formarea mea ca liberal a contribuit și contactul pe care l-am avut cu parteneri din statele democratice, vizitele în străinătate ca demnitar și stagiul de un an în SUA” a explicat Ciucă, în continuare.

De acolo nu a mai durat mult până la aderarea sa la PNL.

„Ludovic Orban, președintele PNL, mi-a sugerat să devin membru PNL și să candidez în județul natal, Dolj. Am acceptat, și astfel am început cariera mea politică”, spune Ciucă.

Cu toate acestea, intrarea lui Nicolae Ciucă în politică a fost un întreg proces în care acesta s-a confruntat cu perioade dificile, dar și multiple adaptări la ceea ce se întâmpla în viața sa la acel moment.

Ciucă a mai povestit că momentul în care a fost desemnat prim-ministru al României, aceea „a fost cea mai grea decizie a vieții mele”.

Ciucă, reforme și politici pentru o economie competitivă și durabilă

În noua sa carte, președintele PNL a vorbit despre nevoia României de „modernizare și eficientizarea marilor sisteme publice, de transparență și integritate în cadrul autorităților statale, la toate nivelurile”.

„Domnia legii, garantată de o justiție corectă, axată pe respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, este fundamentul oricărei societăți echitabile și prospere, în care încrederea în instituțiile statului și stabilitatea sunt piloni esențiali ai dezvoltării.

În acest context, stabilitatea politică și predictibilitatea economică reprezintă condiții indispensabile”, a explicat el în subcapitolul intitulat „Reforme și politici pentru o economie competitivă și durabilă”.

Printre temele abordate în cartea sa se regăsesc consolidarea finanțelor publice și regândirea rolului statului în economie, dar și securitatea și independența energetică în cheia „tranziției verzi” și armonizarea economică și socială prin integrare în instituții internaționale și colaborări regionale pentru consolidarea unei poziții competitive pe plan global.

„În viziunea mea, actorul principal al sistemului economic este întreprinzătorul, adică individul dispus să-și asume riscuri rezonabile, capabil să descopere și să satisfacă nevoile celorlalți, să imagineze noi metode de producție, să descopere noi modalități de a satisface trebuințele semenilor, să creeze noi locuri de muncă, adică, să inoveze. Într-o societate civilizată și prosperă, inițiativa aparține creatorilor de întreprinderi private, statului revenindu-i misiunea de a crea și proteja cadrul juridic în care aceștia se manifestă. Vor trebui susținute acele inițiative antreprenoriale care produc inovație.”, a afirmat Ciucă.

Nicolae Ciucă, amintiri din copilărie

În prima parte a cărții, Nicolae Ciucă a povestit despre faptul că „pentru fiecare dintre noi există un loc și un timp din care începe orice numărătoare”, iar pentru el povestea a început la Plenița, în „podgoria străbunicii Anastasia”.

Președintele PNL a conturat astfel imaginea copilăriei sale, explicând în detaliu cum au fost primii ani din viața sa, pe care i-a petrecut alături de părinți și bunici.

Printre obiceiurile pe care le avea de mic copil se număra și mersul la biserică, acesta explicând că în familia sa ritualurile religioase erau de nelipsit.

„Mergeam duminicile la biserică. Fiind mic, stăteam cu ea pe latura stângă, rezervată femeilor. De Zi-ntâi preotul nostru, părintele Ciocan, venea la noi, citea din cărțile lui și la sfârșit ne stropea cu agheasmă, cu șomoiogul lui împletit în fire de busuioc. Bunica ne șoptea ca de câte ori preotul spune numele Mântuitorului sau al Maicii Lui, să ne facem semnul crucii.

Datinile erau legate, mai ales, de Sâmbăta morților, de fapt Sâmbetele morților, pentru că se țineau de două ori pe an, de aia li se și spunea Moși, adică Moșii de vară și Moșii de iarnă. Pentru sâmbăta morților bunica pregătea doisprezece colaci pe care îi împărțea de pomană. Dar mai pregătea și un al treisprezecelea colac despre care spunea că e al lui Dumnezeu. Colacul ăsta, al treisprezecelea, nu se împărțea la vecini, se dădea unuia dintre bărbații casei, de obicei bunicului sau tatălui meu, iar când ei nu erau acasă mi-l dădea mie.

Mai era și o altă o zi în care ne întâlneam cu morții noștri, și anume a doua zi de Paști. Noi repetam obiceiul ăsta și în lunea următoare. I se spunea Paștele Blajinilor sau Paștele Morților. În zilele astea de luni se împărțeau colaci, colivă și ouă roșii. Numai că spre deosebire de Moși, de data asta pomana se făcea nu dând-o peste uluci sau la ușă, ci peste morminte.

 Când am crescut, n-am mai putut urma sfatul bunicii de a merge în fiecare duminică la biserică. Ne-am mutat la Craiova când eram în școala primară, apoi în timpul adolescenței și a primei tinereți, elev la Liceul Militar și la Școala Militară, cu rarele excepții ale permisiilor, diminețile de duminică le petreceam în cazarmă. Dar ceva din sufletul meu a rămas legat de biserica noastră din Plenița, de vocea bunicii citind Evanghelia și de puntea pe care credința o arunca între lumea celor vii și a celor morți. Noi spunem că poporul român s-a născut creștin. S-ar putea să fie doar o legendă, dar, evocând smerenia familiei mele și credința celor din satul meu natal, cel puțin în ce-i privea pe ei legenda putea să fie adevărată.”, se arată în cartea lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a povestit în noua sa carte și despre primele momente în care a luat contact cu o unitate militară și despre momentele în care se juca cu ceilalți copii „de-a războiul”.

„(…) De fapt, părinții mei locuiau la bloc. Lângă comuna Plenița, locul unde m-am născut, se afla o unitate militară, destul de vestită pe atunci. Acolo lucra tatăl meu și de aceea uniforma îmi e familiară încă din copilărie. Mama mea, Lucia, deși casnică, a fost liantul care a asigurat liniștea și trăinicia temeliei familiei noastre: i-a purtat de grijă tatălui meu, le-a purtat de grijă bunicilor, iar pe mine și pe sora mea ne-a îngrijit, ne-a educat, ne-a alintat, dar ne-a și certat, ce-i drept, cu blândețe.

De fapt micul cartier de blocuri în care locuiam nu era în Plenița, ci undeva, între cele două sate ale comunei, cel cu același nume și Castrele Traiane.

 (…) Blocurile erau făcute anume pentru activul unității militare. Cu două etaje, apartamente cu puține camere și încăperi destul de mici. Locuința noastră avea două camere, de fapt erau două dormitoare, unul pentru părinții noștri, și celălalt pentru mine și sora mea, cu patru ani mai mică. Dormitorul părinților, cu canapea extensibilă, trecea și drept sufragerie în anumite ocazii. Nu era ușor să locuiești acolo, la distanță de kilometri și de un sat, și de celălalt. Pe noi, copiii, un autobuz al cazărmii ne ducea și ne aducea de la școală.

 Blocurile nu erau în cazarmă, dar asta nu ne împiedica să urmărim militarii pe câmpul de instrucție sau să ne facem de lucru în spațiile anume amenajate pentru instrucția militară. Parcă văd și acum aparatele de la baza sportivă: paralele, bară fixă, porticul de escaladă, frânghiile pentru cățărat, machetele de camion și de tanc. Toamna târziu, când curțile, pădurile și bălțile dimprejurul caselor bunicilor mei încetau să mă ispitească, ăsta devenea locul preferat. Ne jucam de dimineață până seară, mai ales în timpul când soldații erau plecați la poligon sau pe câmpul de instrucție.

 Alteori îi urmam pe militari la treburile lor. Îi imitam cu toată seriozitatea de care copiii sunt capabili, ca și cum făceam și noi exerciții împreună cu ei. Ne împărțeam grade între noi, cei cu grade mai mari dădeau ordine, mărșăluiam în pas de defilare, făceam stânga împrejur, câte unul cădea și atunci redeveneam copii de-adevăratelea și ne prăpădeam de râs.

Nu știam ce e războiul și de aceea ne închipuiam războiul ca pe-o joacă. Comparând cu vremurile pe care le-au trăit străbunicii și bunicii mei, într-adevăr, perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost diferită. În țara noastră, de trei generații nu a mai fost război. Chiar dacă planeta a fost presărată cu conflicte sângeroase, la noi războiul părea departe. Acum, când războiul s-a apropiat de granițe, începem din nou să presimțim grozăviile lui. Nu știu dacă și acum copiii se joacă fără stinghereală, așa cum o făceam noi, de-a războiul. Oricum, am întâlnit tineri care sunt îngrijorați de conflictul de la granița noastră, din Ucraina.”

Ciucă a mărturisit că a purtat uniforma militară „de la intrarea în Liceul militar și până la trecerea în rezervă, timp de 38 de ani”.

„Uniforma a urmat destinul familiei mele”, a mai adăugat acesta în cartea sa.

Politică

Consiliul Economic și Social a oferit aviz nefavorabil pentru propunerea PNL care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe liste de partid

Publicat cu

pe

Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la parlamentare ca independent, pe liste departid.

CES a argumentat că independența președintului este pusă sub semnul întrebării, odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acestarămâne independent pe listele PNL.

Aviz negativ din partea CES, la propunerea PNL înainte de alegeri

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, aparţinând liderilor grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat – Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu – are un articol unic şi introduce un nou alineat:

„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

CES a explicat, referitor la avizul nefavorabil dat propunerii legislative, că „motivul invocat pentru modificarea legislaţiei electorale îl reprezintă îngrădirea dreptului persoanei preşedintelui de a fi ales. În virtutea calităţii de preşedinte, îngrădirea dreptului este justificată pe toată perioada mandatului, acesta neputând ocupa nicio altă funcţie publică sau privată, şi deci fiindu-i permanent limitat dreptul la a fi ales. Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată şi implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuţiile şi cerinţele demnităţii de preşedinte, ceea ce este fals. Mai mult, independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, potrivit news.ro.

Citește mai departe

Politică

PNL a depus un amendament care să-i permită şefului statului să candideze pe listele unui partid în ultimele 3 luni de mandat

Publicat cu

pe

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, joi seară, despre faptul că PNL nu a solicitat modificarea Legii Electorale și nici nu dorește ca președintele Klaus Iohannis să candideze independent pe listele PNL, ci a depus amendament pentru ca șeful statului să poată candida pe listele unui partid, în ultimele trei luni de mandat.

„Nu s-a pus problema unui OUG de modificare a Legii Electorale. Nimeni din PNL nu a solicitat premierului sa dea Ordonanţa de Urgenţă astfel încât Preşedintele Klaus Iohannis să poată candida independent pe listele PNL. PNL a depus prin liderii celor două Camere ale Parlamentului un amendament la legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului care să-i permită Şefului Statului să candideze pe listele unui partid politic în ultimele 3 luni de mandat. Este vorba de un amendament care ar urma să modifice Legea 208/2015 prin care s-ar modifica art.5, alin.2 din această lege”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Rareș Bogdan: „Sunt convins că toți cei care încearcă să fie eroii respectării legii vor vota”

Prim-vicepreședintele PNL a susținut că „ceea ce a apărut în spaţiul public, citând surse PSD, este pură ficţiune cu unicul scop de a-l prezenta pe actualul premier ca pe «eroul de la Termopile».

„Nu este prima dată şi probabil nici ultima când strategii PSD încearcă asemenea jocuri de imagine, dar opinia publică trebuie să ştie. PNL nu a solicitat aşa ceva. Suntem un partid al legii şi vom respecta cu sfinţenie legea. Aşa că, legea fiind organică, aceasta se va modifica în Camera Deputaţilor cu majoritate calificată.  Sunt absolut convins că toţi cei care astăzi încearcă să fie «eroii respectării legii», vor vota”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Acesta a afirmat că nu are nici cea mai mică îndoială că legea va trece.

„Nù lăsăm pe nimeni în urmă. Nu uităm. Avem caracter. Ştim ce avem de făcut. Şocul de ieri şi de astăzi se va transforma în izbânda de mâine. Folosim experienţa. Ne respectăm preşedinţii de partid şi de ţară. Privim spre viitor”, a mai scris Rareș Bogdan.

Citește mai departe

Politică

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Publicat cu

pe

CSAT a analizat, joi, Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034 și a arătat că România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război.

CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034

Membrii Consiliului au abordat în ședința de joi Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034, documentul pentru planificarea armamentelor, prin care se realizează corelarea dintre nevoile operaționale de tehnică și echipamente militare pentru dotarea structurii de forțe și resursele financiare preconizate a fi alocate pentru înzestrare, conform Administrației Prezidențiale.

„Schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generate de postura agresivă a Federaţiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări, inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor”, se arată în comunicat, conform news.ro.

„Din această perspectivă, pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate şi asigurarea securităţii aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forţe pe timp de pace şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război”, se mai precizează în comunicat.

CSAT a arătat că „creşterea alocaţiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct şi asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniţia un proces de transformare, retehnologizare şi adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante şi know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internaţional”.

Citește mai departe
Politică10 ore înainte

Consiliul Economic și Social a oferit aviz nefavorabil pentru propunerea PNL care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe liste de partid

Lifestyle10 ore înainte

Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului: „Start la înscrieri din 27 septembrie!”

Social16 ore înainte

Ce boli pot apărea după inundațiile din România. Ghidul DSP Galați

Politică17 ore înainte

PNL a depus un amendament care să-i permită şefului statului să candideze pe listele unui partid în ultimele 3 luni de mandat

Socialo zi înainte

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Politicăo zi înainte

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Social2 zile înainte

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Social2 zile înainte

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Social3 zile înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Social3 zile înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Facebook

Articole Populare