Connect with us

Publicat cu

pe

Nicolae Ciucă și-a lansat duminică cartea sa autobiografică intitulată „În slujba țării”, disponibilă pe site-ul oficial nicolaeciuca.ro. În acest volum, președintele PNL abordează nu doar subiectul carierei sale militare, ci vorbește și despre cum a făcut tranziția de la uniforma militară la viața de om politic.

Nicolae Ciucă, despre tranziția de la uniforma militară la viața de om politic

Nicolae Ciucă a fost generalul Armatei Române, iar printre rândurile pe care le-a scris în noua sa carte el detaliază drumul său de la cariera militară de peste 30 de ani, la poziția de prim-ministru al României.

În cartea sa, Ciucă povestește despre faptul că decizia de a intra în politică a devenit realitate în baza unui apel din partea președintelui Klaus Iohannis în anul 2019. Pe atunci, Iohannis i-a solicitat lui Ciucă să părăsească armata și să preia funcția de ministru al Apărării. Ciucă spune despre această rugăminte că a fost „o rugăminte care, venind de la președinte, avea nu doar caracterul unei cerințe, dar și al unui ordin”.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre legătura sa cu Klaus Iohannis. El a recunoscut că influența președintelui a fost într-adevăr esențială în decizia de a păși în lumea politică.

„Cred că la formarea mea ca liberal a contribuit și contactul pe care l-am avut cu parteneri din statele democratice, vizitele în străinătate ca demnitar și stagiul de un an în SUA” a explicat Ciucă, în continuare.

De acolo nu a mai durat mult până la aderarea sa la PNL.

„Ludovic Orban, președintele PNL, mi-a sugerat să devin membru PNL și să candidez în județul natal, Dolj. Am acceptat, și astfel am început cariera mea politică”, spune Ciucă.

Cu toate acestea, intrarea lui Nicolae Ciucă în politică a fost un întreg proces în care acesta s-a confruntat cu perioade dificile, dar și multiple adaptări la ceea ce se întâmpla în viața sa la acel moment.

Ciucă a mai povestit că momentul în care a fost desemnat prim-ministru al României, aceea „a fost cea mai grea decizie a vieții mele”.

Ciucă, reforme și politici pentru o economie competitivă și durabilă

În noua sa carte, președintele PNL a vorbit despre nevoia României de „modernizare și eficientizarea marilor sisteme publice, de transparență și integritate în cadrul autorităților statale, la toate nivelurile”.

„Domnia legii, garantată de o justiție corectă, axată pe respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, este fundamentul oricărei societăți echitabile și prospere, în care încrederea în instituțiile statului și stabilitatea sunt piloni esențiali ai dezvoltării.

În acest context, stabilitatea politică și predictibilitatea economică reprezintă condiții indispensabile”, a explicat el în subcapitolul intitulat „Reforme și politici pentru o economie competitivă și durabilă”.

Printre temele abordate în cartea sa se regăsesc consolidarea finanțelor publice și regândirea rolului statului în economie, dar și securitatea și independența energetică în cheia „tranziției verzi” și armonizarea economică și socială prin integrare în instituții internaționale și colaborări regionale pentru consolidarea unei poziții competitive pe plan global.

„În viziunea mea, actorul principal al sistemului economic este întreprinzătorul, adică individul dispus să-și asume riscuri rezonabile, capabil să descopere și să satisfacă nevoile celorlalți, să imagineze noi metode de producție, să descopere noi modalități de a satisface trebuințele semenilor, să creeze noi locuri de muncă, adică, să inoveze. Într-o societate civilizată și prosperă, inițiativa aparține creatorilor de întreprinderi private, statului revenindu-i misiunea de a crea și proteja cadrul juridic în care aceștia se manifestă. Vor trebui susținute acele inițiative antreprenoriale care produc inovație.”, a afirmat Ciucă.

Nicolae Ciucă, amintiri din copilărie

În prima parte a cărții, Nicolae Ciucă a povestit despre faptul că „pentru fiecare dintre noi există un loc și un timp din care începe orice numărătoare”, iar pentru el povestea a început la Plenița, în „podgoria străbunicii Anastasia”.

Președintele PNL a conturat astfel imaginea copilăriei sale, explicând în detaliu cum au fost primii ani din viața sa, pe care i-a petrecut alături de părinți și bunici.

Printre obiceiurile pe care le avea de mic copil se număra și mersul la biserică, acesta explicând că în familia sa ritualurile religioase erau de nelipsit.

„Mergeam duminicile la biserică. Fiind mic, stăteam cu ea pe latura stângă, rezervată femeilor. De Zi-ntâi preotul nostru, părintele Ciocan, venea la noi, citea din cărțile lui și la sfârșit ne stropea cu agheasmă, cu șomoiogul lui împletit în fire de busuioc. Bunica ne șoptea ca de câte ori preotul spune numele Mântuitorului sau al Maicii Lui, să ne facem semnul crucii.

Datinile erau legate, mai ales, de Sâmbăta morților, de fapt Sâmbetele morților, pentru că se țineau de două ori pe an, de aia li se și spunea Moși, adică Moșii de vară și Moșii de iarnă. Pentru sâmbăta morților bunica pregătea doisprezece colaci pe care îi împărțea de pomană. Dar mai pregătea și un al treisprezecelea colac despre care spunea că e al lui Dumnezeu. Colacul ăsta, al treisprezecelea, nu se împărțea la vecini, se dădea unuia dintre bărbații casei, de obicei bunicului sau tatălui meu, iar când ei nu erau acasă mi-l dădea mie.

Mai era și o altă o zi în care ne întâlneam cu morții noștri, și anume a doua zi de Paști. Noi repetam obiceiul ăsta și în lunea următoare. I se spunea Paștele Blajinilor sau Paștele Morților. În zilele astea de luni se împărțeau colaci, colivă și ouă roșii. Numai că spre deosebire de Moși, de data asta pomana se făcea nu dând-o peste uluci sau la ușă, ci peste morminte.

 Când am crescut, n-am mai putut urma sfatul bunicii de a merge în fiecare duminică la biserică. Ne-am mutat la Craiova când eram în școala primară, apoi în timpul adolescenței și a primei tinereți, elev la Liceul Militar și la Școala Militară, cu rarele excepții ale permisiilor, diminețile de duminică le petreceam în cazarmă. Dar ceva din sufletul meu a rămas legat de biserica noastră din Plenița, de vocea bunicii citind Evanghelia și de puntea pe care credința o arunca între lumea celor vii și a celor morți. Noi spunem că poporul român s-a născut creștin. S-ar putea să fie doar o legendă, dar, evocând smerenia familiei mele și credința celor din satul meu natal, cel puțin în ce-i privea pe ei legenda putea să fie adevărată.”, se arată în cartea lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a povestit în noua sa carte și despre primele momente în care a luat contact cu o unitate militară și despre momentele în care se juca cu ceilalți copii „de-a războiul”.

„(…) De fapt, părinții mei locuiau la bloc. Lângă comuna Plenița, locul unde m-am născut, se afla o unitate militară, destul de vestită pe atunci. Acolo lucra tatăl meu și de aceea uniforma îmi e familiară încă din copilărie. Mama mea, Lucia, deși casnică, a fost liantul care a asigurat liniștea și trăinicia temeliei familiei noastre: i-a purtat de grijă tatălui meu, le-a purtat de grijă bunicilor, iar pe mine și pe sora mea ne-a îngrijit, ne-a educat, ne-a alintat, dar ne-a și certat, ce-i drept, cu blândețe.

De fapt micul cartier de blocuri în care locuiam nu era în Plenița, ci undeva, între cele două sate ale comunei, cel cu același nume și Castrele Traiane.

 (…) Blocurile erau făcute anume pentru activul unității militare. Cu două etaje, apartamente cu puține camere și încăperi destul de mici. Locuința noastră avea două camere, de fapt erau două dormitoare, unul pentru părinții noștri, și celălalt pentru mine și sora mea, cu patru ani mai mică. Dormitorul părinților, cu canapea extensibilă, trecea și drept sufragerie în anumite ocazii. Nu era ușor să locuiești acolo, la distanță de kilometri și de un sat, și de celălalt. Pe noi, copiii, un autobuz al cazărmii ne ducea și ne aducea de la școală.

 Blocurile nu erau în cazarmă, dar asta nu ne împiedica să urmărim militarii pe câmpul de instrucție sau să ne facem de lucru în spațiile anume amenajate pentru instrucția militară. Parcă văd și acum aparatele de la baza sportivă: paralele, bară fixă, porticul de escaladă, frânghiile pentru cățărat, machetele de camion și de tanc. Toamna târziu, când curțile, pădurile și bălțile dimprejurul caselor bunicilor mei încetau să mă ispitească, ăsta devenea locul preferat. Ne jucam de dimineață până seară, mai ales în timpul când soldații erau plecați la poligon sau pe câmpul de instrucție.

 Alteori îi urmam pe militari la treburile lor. Îi imitam cu toată seriozitatea de care copiii sunt capabili, ca și cum făceam și noi exerciții împreună cu ei. Ne împărțeam grade între noi, cei cu grade mai mari dădeau ordine, mărșăluiam în pas de defilare, făceam stânga împrejur, câte unul cădea și atunci redeveneam copii de-adevăratelea și ne prăpădeam de râs.

Nu știam ce e războiul și de aceea ne închipuiam războiul ca pe-o joacă. Comparând cu vremurile pe care le-au trăit străbunicii și bunicii mei, într-adevăr, perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost diferită. În țara noastră, de trei generații nu a mai fost război. Chiar dacă planeta a fost presărată cu conflicte sângeroase, la noi războiul părea departe. Acum, când războiul s-a apropiat de granițe, începem din nou să presimțim grozăviile lui. Nu știu dacă și acum copiii se joacă fără stinghereală, așa cum o făceam noi, de-a războiul. Oricum, am întâlnit tineri care sunt îngrijorați de conflictul de la granița noastră, din Ucraina.”

Ciucă a mărturisit că a purtat uniforma militară „de la intrarea în Liceul militar și până la trecerea în rezervă, timp de 38 de ani”.

„Uniforma a urmat destinul familiei mele”, a mai adăugat acesta în cartea sa.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

PSD a anunțat că va vota modificările legii pensionarilor militari: „PSD solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari în scop electoral!”

Publicat cu

pe

Camera Deputaților: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii

PSD a anunțat că va vota în Parlament modificările legslative care rezolvă solicitările pensionarilor militari. Totodată, formațiunea politică solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari „în scop electoral”.

„PSD anunţă că va vota în Parlament modificările legislative care rezolvă solicitările pensionarilor militari. Totodată, PSD solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari în scop electoral! Nu le blochează nimeni proiectele de lege. Singurii care sabotează rezolvarea situaţiei sunt chiar liberalii, care s-au încurcat în iniţiativele depuse în Parlament, pe această temă”, transmite PSD într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

PSD: „PNL și-a blocat propria inițiativă”

Social-democrații au arătat că, din luna aprilie, reprezentantul PNL care conduce Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților ține la sertar un amendament privind actualizarea pensiilor militare prin raportare la soldele de grad sau la salariile cadrelor aflate în activitate.

„Fără nicio o explicaţie, luni de zile, reprezentantul PNL a refuzat să trimită acest amendament la Plen, pentru votul final. Pe de altă parte, într-un demers pur electoral, la începutul lunii septembrie, PNL a depus o altă iniţiativă în Parlament cu un conţinut similar, cu singurul scop ca semnăturile PNL să fie pe actul normativ care rezolvă problemele pensionarilor militari (Pl-x nr. 540/2024 pentru modificarea Legii 223/2015)”, arată PSD.

Social-democrații au mai arătat că „tot PNL şi-a blocat propria iniţiativă, după ce preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a agreat în Coaliţie realizarea unui alt proiect de lege, cu acelaşi obiect, care să fie semnat de liderii celor două partide aflate la guvernare”

PSD a anunțat că va vota pentru actualizarea pensiilor militare, făcând un apel către liberali:

„Prin urmare, domnule Ciucă şi stimaţi liberali, nu vă mai bateţi joc de pensionarii militari! Daţi drumul propunerilor legislative pentru a primi votul final!”, mai afirmă PSD.

Nicolae Ciucă: „PSD, un partid care refuză să facă dreptate românilor”

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat miercuri că „PSD rămâne partidul stat, un partid care refuză să facă dreptate românilor”, deoarece a refuzat să sprijine adoptarea în regim de urgență a proiectului care vizează pensionarii militari.

„PNL a iniţiat un proiect de lege care aduce dreptate militarilor aflaţi în rezervă, prin eliminarea inechităţilor la pensiile acestora. Din păcate, în Parlament, colegii noştri de la PSD au blocat adoptarea acestui proiect refuzând să sprijine procedura de urgenţă”, a afirmat Ciucă.

Ciucă a explicat că este „regratabil” ca o astfel de inițiativă să fie amânată din „motive politice sau din orgoliu”.

Citește mai departe

Politică

Cătălin Predoiu: „Decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”

Publicat cu

pe

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat marți că a mai avut discuții și negocieri pe tema intrării depline a României în Schengen și se așteaptă ca la Consiliul JAI din data de 10 octombrie să se primească „semnalele” pentru deschiderea perspectivei unei decizii până la finalul acestui an.

Ministrul a mai precizat că nu este așteptată o decizie la Consiliul JAI, însă consideră că aceasta ar trebui luată în cursul acestui an.

„În perioada 2-5 octombrie am avut o serie de întâlniri la Viena, Praga şi Munchen pentru promovarea intrării României în Spaţiul Schengen cu frontiera terestră în anul 2024. Am avut întâlniri cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, ministrul bavarez de interne, Joachim Hermman, precum şi cu ministrul austriac de finanţe, nominalizat viitor comisar european pentru afaceri interne, Magnus Brunner. Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen”, a transmis, marţi, ministrul de Interne, potrivit news.ro.

Cătălin Predoiu, despre intrarea României în Schengen cu frontierele terestre

Predoiu a anunțat că a demonstrat „cu argumente logice, dar care ţin şi de realitatea din teren, că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”. Acesta a mai punctat că sunt pregătiți să aplice toate procedurile Schengen, inclusiv controale la frontieră.

„România va continua să întărească securitatea frontierelor sale, suntem pregătiţi să aplicăm toate procedurile Schengen, inclusiv controale la frontieră atunci când situaţia o impune, atât în prezent, cât şi în perspectivă, după intrarea României în Schengen şi cu frontiera terestră. După cum ştim, anul trecut, România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. Decizia Consiliului European a fost însoţită de o serie de măsuri adiacente de întărire a controlului la frontieră şi operare a codurilor şi sistemelor Schengen, pe care, Ministerul Afacerilor Interne le-a îndeplinit complet, impecabil. Ministerul Afacerilor Interne va continua să desfăşoare demersuri diplomatice intense pentru atingerea obiectivului Schengen inclusiv cu frontierele terestre”, a mai transmis Predoiu.

Acesta a mai precizat că „în Consiliul JAI din 10.10 vom primi semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024”.

„Concret, în consiliul JAI din 10 Octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. În alte cuvinte pentru ca acest Consiliu să fie unul pregătitor. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul”, a mai transmis Predoiu.

Acesta a mai amintit de declarația comisarului Ylva Johansson prin care susține că România trebuie să intre în Schengen cu frontiera terestră în 2024 este un prim pas în acest sens.

Citește mai departe

Politică

Cosette Chichirău depune în Parlament proiectul prin care CCR să fie scoasă din procedura de validare a candiaturilor la președinție

Publicat cu

pe

Deputatul Cosette Chichirău, membru al platformei DREPT, a anunțat că depune, marți, în Parlament, proiectul legislativ prin care Curtea Constituțională să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor la președinție, pentru ca CCR „să nu poată deveni jucător politic”.

Cosette Chichirău vrea ca CCR să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor la președinție

Cosette Chichirău a scris pe pagina sa de Facebook că legea pentru alegerea Președintelui României trebuie modificată, pentru ca situația invalidării unui candidat fără „obiective clare” să nu se mai repete.

„Îndreptăm lucrurile! În mod clar, legea pentru alegerea Preşedintelui României trebuie modificată. Cazul invalidării unui candidat, fără motive obiective clare, nu trebuie să se mai repete. De aceea, astăzi depunem un proiect legislativ prin care modificăm Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României astfel încât CCR, o instanţă ai cărei membri sunt desemnaţi politic, să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor şi să nu poată deveni un jucător politic. Platforma DREPT luptă pentru alegeri corecte, în care oricine poate candida dacă îndeplineşte condiţiile legale şi în care voturile sunt numărate corect”, a afirmat deputata Cosette Chichirău.

Aceasta a mai adăugat că cele mai importante probleme juridice vor fi soluționate de Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece acolo „activează judecători cu zeci de ani de experienţă şi nu oameni susţinuţi de partide”.

„CCR îşi va păstra rolul constitutional de a valida rezultatele alegerilor, dar principalele atributii trec la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să fie clar, Diana Şoşoacă este un personaj toxic al politicii româneşti, cu zeci de poziţionări anti-europene, discriminatorii sau xenofobe. Tocmai de asta colegul nostru, Vlad Gheorghe, lider al partidului DREPT, a formulat ieri o plângere penală la Parchetul General acuzând-o pe Diana Şoşoacă de promovarea de doctrine antisemite şi legionare. Justiţia intr-un stat de drept este realizată de instanţele judecătoreşti, nu de instante numite politic, asa cum este CCR”, a mai adăugat Cosette Chichirău.

Citește mai departe
Social10 ore înainte

Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite

Camera Deputaților: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii
Politică10 ore înainte

PSD a anunțat că va vota modificările legii pensionarilor militari: „PSD solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari în scop electoral!”

Social15 ore înainte

Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează

Socialo zi înainte

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Politicăo zi înainte

Cătălin Predoiu: „Decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”

Politică2 zile înainte

Cosette Chichirău depune în Parlament proiectul prin care CCR să fie scoasă din procedura de validare a candiaturilor la președinție

Social2 zile înainte

MApN anunță un exercițiu de mobilizare în județele Buzău și Ialomița: „Cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţele Buzău şi Ialomiţa vor fi convocaţi la unităţile militare”

Internațional3 zile înainte

S-a împlinit un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza

alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy-1024x683-680x454
Politică3 zile înainte

Cine sunt candidații respinși de BEC la alegerile prezidențiale. Cine va apărea pe buletinele de vot

Internațional5 zile înainte

Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei: „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

Facebook

Articole Populare