Connect with us

Publicat cu

pe

Guvernul a adoptat, miercuri, actele normative pentru alegerile prezidențiale din acest an. Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor este estimată la 1,39 miliarde de lei.

„Suma totală necesară pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Informații utile despre alegerile prezidențiale 2024

Guvernul a adoptat trei hotărâri care stabilesc calendarul acțiunilor electorale, măsurile tehnice, precum și cheltuielile necesare desfășurării alegerilor prezidențiale.

Alegerile prezidențiale 2024 se vor desfășura în datele de 24 noiembrie – primul tur și 8 decembrie – al doilea tur de scrutin.

„Aceste alegeri nu sunt comasate. Fiecare fel de alegere se desfăşoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acel tip de alegeri a fost reglementat, au bugete separate, au logistică electorală separată, dar ca o noutate, ele se vor desfăşura, votul, va fi desfăşura timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie”, a arătat Toni Greblă, conform news.ro

Preşedintele AEP a precizat că la alegerile parlamentare, votul în străinătate se desfăşoară sâmbătă şi duminică (..) iar pentru alegerile prezidenţiale, alegerile pentru străinătate se desfăşoară vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică.

Reperele calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale 2024

Primul tur

  • 24 septembrie – data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
  • 5 octombrie – data limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central.
  • 6 octombrie – termenul pentru stabilirea orarului pentru Campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune
  • 10 octombrie – data limită până la care se comunică către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate a candidaturilor şi semnelor electorale, în ordinea în care au fost depuse.
  • 12 octombrie – data limită până la care BEC stabileşte ordinea înscrierii candidaţilor pe buletul de vot 25 octombrie – începerea campaniei electorale
  • 23 noiembrie – ora 7.00 – încheierea campaniei electorale 6 noiembrie – data limită pentru stabilirea sediilor secţiilor de votare din străinătate
  • 22 noiembrie, între orele 12.00-21.00 – prima zi a votării în străinătate
  • 23 noiembrie – a doua zi a votării în străinătate. Votul începe la ora 7.00 şi se încheie la orele 21.00.
  • 24 noiembrie – ziua votării în ţară. Votul începe la ora 7.00 şi se închide la orele 21.00

Al doilea tur

  • 29 noiembrie – aducerea la cunoştinţa opiniei publice a celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin
  • 29 noiembrie – începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin
  • 30 noiembrie – stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune
  • 6 decembrie, ora 12.00 – începerea votării în străinătate
  • 6 decembrie ora 21.00 – încheierea votării în străinătate
  • 7 decembrie, ora 7.00 – încheierea campaniei electorale la nivel naţional
  • 8 decembrie – ziua votării. Votul începe la ora 7.00 şi se încheie la orele 21.00

Politică

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Publicat cu

pe

CSAT a analizat, joi, Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034 și a arătat că România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război.

CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034

Membrii Consiliului au abordat în ședința de joi Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034, documentul pentru planificarea armamentelor, prin care se realizează corelarea dintre nevoile operaționale de tehnică și echipamente militare pentru dotarea structurii de forțe și resursele financiare preconizate a fi alocate pentru înzestrare, conform Administrației Prezidențiale.

„Schimbarea majoră a situaţiei regionale de securitate generate de postura agresivă a Federaţiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea şi reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare necesare contracarării noilor ameninţări, inclusiv prin creşterea, în cadrul acestora, a achiziţiei cantităţilor de muniţii necesare pentru luptă şi pentru constituirea graduală a stocurilor”, se arată în comunicat, conform news.ro.

„Din această perspectivă, pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate şi asigurarea securităţii aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forţe pe timp de pace şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităţilor militare în situaţii de criză sau război”, se mai precizează în comunicat.

CSAT a arătat că „creşterea alocaţiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct şi asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniţia un proces de transformare, retehnologizare şi adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante şi know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internaţional”.

Citește mai departe

Politică

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Publicat cu

pe

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi

Senatorii PNL au depus un proiect de lege prin care pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit pentru recalcularea pensiilor, iar pentru pensionarii cu venituri cuprinse între 3.0001 și 6.000 de lei costurile se reduc la jumătate.

„Partidul Naţional Liberal vine în sprijinul pensionarilor pentru obţinerea adeverinţelor de venit prin reducerea la zero a taxelor pentru emiterea lor. Senatorii PNL au depus în procedură parlamentară propunerea legislativă prin care pensionarii pot obţine cu taxe zero adeverinţele de venit de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor, arhivisti”, a anunțat grupul parlamentar al PNL de la Senat.

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele pentru recalcularea pensiilor

Senatorii PNL au depus în procedura parlamentară propunerea legislativă prin care pensionarii pot obține gratuit adeverințele de venit.

„Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot solicita gratuit aceste adeverinţe, costul lor fiind decontat de către agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale! Pentru pensionarii cu venituri din pensii cuprinse între 3.001 şi 6.000 lei, costurile pentru emiterea adeverinţelor se reduc la jumătate!”, au precizat aceștia.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat dezbaterea şi aprobarea acestei iniţiative în procedură de urgenţă, astfel încât ambele camere ale Parlamentului să poată aproba actul normativ cât mai repede.

Citește mai departe

Politică

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Publicat cu

pe

Marcel Ciolacu a afirmat, marți, că România a obținut, prin Roxana Mînzatu, poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a anunţat, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european

Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, precum și programele de finanțare aferente acestor domenii: Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

„Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a amintit că în prezent România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:

  • Roxana Mînzatu, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii
  • Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European
  • Dragoş Benea, preşedinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională
Citește mai departe
Social2 ore înainte

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Politică3 ore înainte

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Social7 ore înainte

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Social8 ore înainte

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Socialo zi înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Socialo zi înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi
Politică2 zile înainte

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Social2 zile înainte

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Politică2 zile înainte

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Social2 zile înainte

Raed Arafat explică de ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și panica”

Facebook

Articole Populare