Connect with us

Publicat cu

pe

Mircea Geoană a demisionat din funcția de secretar general adjunct al NATO. În următoarele zile este așteptat anunțul privind candidatura sa la Președinția României.

Mircea Geoană a demisionat din funcția de secretar general adjunct al NATO

În cursul zilei de marți, Mircea Geoană a avut o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a spus despre decizia sa. Geoană a confirmat informația pentru Europa Liberă, însă și surse NATO o confirmă.

„Marţi, 3 septembrie 2024, Mircea Geoană l-a notificat pe secretarul general că va demisiona din funcţia de secretar general adjunct (DSG) NATO pe 10 septembrie. Secretarul general Jens Stoltenberg a acceptat demisia, mulţumindu-i domnului Geoană pentru activitatea sa”, a transmis NATO într-un comunicat, conform news.ro.

 „Mircea a lucrat la NATO timp de aproape cinci ani.  Preocuparea sa pentru tehnologie şi provocările emergente de securitate a fost esenţială pentru a stimula inovarea în Alianţă”, a spus Stoltenberg, adăugând că munca sa alături de parteneri a adus foarte multe beneficii NATO.

Mircea Geoană a scris pe Facebook că a fi în conducerea NATO a fost onoarea vieții sale.

„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele. Îi mulţumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere şi prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtăşit şi nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianţe din istorie”, a scris Geoană pe Facebook.

Geoană, despre candidatura la Președinție

În urmă cu aproximativ o săptămână, Mircea Geoană a declarat pentru Digi24 că în ceea ce privește candidatura la prezidențiale, decizia sa este luată, la nivel personal, însă totul trebuie să mai aștepte câteva zile.

„Voi anunța decizia, în momentul în care voi termina mandatul la NATO”, a explica acesta pentru sursa citată.

Mircea Geoană își va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO în data de 10 septembrie, funcție pe care o ocupă încă din octombrie 2019.

În baza afirmațiilor sale din spațiul public, Geoană va candida la Președinție din postura de candidat independent. Despre alegerile prezidențiale din 2024, acesta a precizat că sunt cele mai importante din România, din ultimii 20 de ani.

„Cred că întrebarea fundamentală la aceste alegeri este ce viitor alegem pentru România. Sper din toată inima ca toţi românii şi româncele, alte etnii, tot ce înseamnă diaspora românească să vină în număr foarte mare la vot, pentru că se decide viitorul nostru, nu pentru 5 ani sau 10 ani, pentru un preşedinte sau pentru un guvern, două sau cinci, ci pentru multe, multe generaţii de acum, şi cred că este cea mai importantă alegere pe care o avem de făcut în ultimii 20 de ani sau mai mult”, a spus Mircea Geoană, conform observatornews.ro.

Politică

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României

Publicat cu

pe

Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, și-a anunțat oficial candidatura la Președinția României, miercuri, la o zi după ce și-a încheiat mandatul.

„Candidez la Preşedinţie pentru că ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o ţară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar ştim cu toţii că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecţi. Eu nu sunt perfect. Dar ştiţi ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile şi să construim o ţară mai bună”, a scris Geoană pe Facebook.

El a mai adăugat că România nu are nevoie de perfecțiune, ci „de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism”.

Ce politicieni au anunțat că vor candida la prezidențiale

  • Marcel Ciolacu (PSD)
  • Nicolae Ciucă (PNL)
  • Elena Lasconi (USR)
  • George Simion (AUR)
  • Diana Șoșoacă (S.O.S. România)
  • Ana Birchall (independent)
  • Cristian Diaconescu (independent)
  • Mircea Geoană (independent)
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Citește mai departe

Politică

Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”

Publicat cu

pe

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre drona Federației Ruse care a intrat pe teritoriul României și a parcurs mai mulți kilometri la finalul săptămânii trecute. Acesta spune ce cetățenii nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece drona ar fi fost doborâtă imediat.

Ciolacu, despre drona care a intrat pe teritoriul României

Premierul a fost întrebat dacă România are legislație pentru doborârea dronelor care vin de pe teritoriul Federației Ruse.

„E o întreagă discuţie. Dacă dobori  dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei. Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul… Deci e o discuţie…haideţi să o luăm, mult mai serioasă. Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a spus Ciolacu, conform news.ro.

Acesta a vorbit și despre situația de la finalul săptămânii trecute, când o dronă ar fi intrat pe teritoriul României și ar fi traversat mai mulți kilometri.

„Şi-am ridicat F-16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României cum de altfel au făcut-o şi alte state. Ştiţi că avem poliţie aeriană internaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a explicat premierul, conform sursei citate anterior.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Cetățenii din Tulcea și Constanța au primit mesaje RO-Alert referitoare la faptul că o dronă rusească ar fi ajuns în spațiul aerian românesc, în cele două județe, la finalul săptămânii trecute.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durată estimată: 90 min.”, a fost mesajul RO-Alert primit de cetățenii din Tulcea și Constanța.

Sistemuul de supraveghere radar a identificat și urmărit traseul droneii care a evoluat în spațiul aerian național și care apoi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Aceasta a fost monitorizată și de două avioane F-16, conform MApN.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat respectarea normelor de drept național, inclusiv a violabilității spațiului aerian al României și a reiterat condamnarea atacurilor ilegale.

Totodată, NATO a condamnat încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia, după acest incident.

Citește mai departe

Politică

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor

Publicat cu

pe

Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010

Și militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, i-a solicitat ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să îi includă și pe militari printre cei cărora li se aplică legea care a fost recent adoptată în Parlament și promulgată de Klaus Iohannis. Legea intră în vigoare de la data de 1 octombrie.

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile

Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de Finanțe Marcel Boloș ca militarii să fie incluși printre beneficiarii majorării de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului lunar al pensiilor neimpozabile acordate în baza Legii nr. 223/2015, conform unor surse liberale citate de news.ro.

Conform Legii 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, adoptată recent de Parlament şi care va fi aplicată de la 1 octombrie, pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Până acum, nivelul era de 2.000 de lei.

Această măsură se aplică doar pensiilor bazate pe contributivitate, nu și celor care au o componentă contributiva și una necontributivă așa cum se întâmplă în cazul pensiilor militare.

Citește mai departe
Politică2 ore înainte

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României

Politică3 ore înainte

Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”

Social21 de ore înainte

Predoiu, despre finanțarea noului spital al MAI: „Avem finanțare. Avem echipă de constructori. Avem tot ce ne trebuie”

dna-
Social21 de ore înainte

Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA

Internaționalo zi înainte

Reactoarele modulare mici, soluția pentru cererea crescută de energie curată. Dar ministrul Sebastian Burduja ascunde realitatea. Costurile finale ale unui asemenea proiect sunt greu de calculat

Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010
Politicăo zi înainte

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor

Socialo zi înainte

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat funcționalitatea care reduce timpii de acces către serviciul de urgență 112 și oferă o mai bună fiabilitate în localizarea apelurilor de urgență

Politică2 zile înainte

Sebastian Burduja a aprobat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență: „Lansăm prima licitație din cadrul schemei CfD, care va susţine dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW”

Social2 zile înainte

Mai multe licee și o școală din București vor fi monitorizate de polițiștii locali pe tot parcursul anului școlar 2024-2025

Politică2 zile înainte

Nicolae Ciucă și-a lansat cartea „În slujba țării”. Povestea sa de viață, de pe frontul militar pe scena politică

Facebook

Articole Populare