Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis, a declarat, în cursul zilei de joi, în discursul pe care l-a avut la festivitățile organizate la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei, că deși trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice.

Discursul lui  Klaus Iohannis, de Ziua Marinei 2024

Klaus Iohannis a ținut ultimul său discurs în calitate de președinte al României, de Ziua Marinei, la Constanța.

„Domnule Președinte al Senatului,

Doamnelor și domnilor miniștri, Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Înaltpreasfinția Voastră, Excelențe, Dragi marinari, Doamnelor și domnilor,

La mulți ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoționant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai așteptate sărbători.

Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulți români veniți special aici pentru a participa la festivitățile dedicate navigatorilor noștri, militari și civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume.

Dragi marinari,

Nu întâmplător protectoarea Marinei Române este Sfânta Fecioară Maria, ale cărei atribute – hotărârea, tenacitatea și forța – îi inspiră pe marinarii noștri, astfel încât să facă față provocărilor acestei vocații speciale.

Profesia de marinar se potrivește temerarilor veritabili, caracterelor puternice și celor capabili de sacrificiu și în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

Dăruirea și profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtați drapelul României în lume sunt exemplare și devin repere pentru întreaga societate și modele de urmat în special pentru tinerele generații.

Totodată, cu respect și recunoștință, ne gândim astăzi și la cei care au plătit jertfa supremă pe mările și oceanele lumii, departe de familie și de cei dragi, și aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României.

Doamnelor și domnilor,

Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii și de Aliații din Uniunea Europeană și din NATO.

Aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani.

Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.

Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.

Prin dialog și implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toți Aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră.

Iată, așadar, că România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Este și firesc să fie așa, pentru că România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria și Turcia.

Doamnelor și domnilor,

Începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezența camarazilor noștri Aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliați dislocați în România.

Această colaborare denotă angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg.

Totodată, le mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.

Doamnelor și domnilor,

România continuă să fie un pilon important al securității regionale și euroatlantice. Rămânem solidari cu Aliații noștri din NATO și cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistență dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani și jumătate împotriva unei agresiuni brutale și ilegale.

Dragi marinari,

Devotamentul, tenacitatea și spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelență, iar Forțele Navale Române reprezintă un simbol al puterii și al rezilienței naționale.

În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forțelor Navale Române în asigurarea libertății de navigație și a securității maritime este esențial.

Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute, am dat curs propunerii ministrului apărării naționale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari.

Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, atât în apele teritoriale, cât și dincolo de acestea, alături de Aliații și de partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, și vă urez mult succes în continuare!

Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate și cât mai multe reușite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază și în ocrotire!

La mulți ani și bun cart înainte!”, a transmis președintele României.

Programul evenimentelor la Constanța de Ziua Marinei 2024

Ziua Marinei Române – Faleza Comandamentului Flotei – ora 10:00 – se desfășoară jocuri și concursuri marinărești, alocuțiuni, serviciu religios, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile; garda de onoare defilează pe faleza Comandamentului Flotei în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Începând cu ora 20:00 – muzica militară a Forțelor Navale va încânta publicul pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavioazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația va susține un concert

Social

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Publicat cu

pe

Guvernul va oferi stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene, Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

Această decizie va aduce beneficii substanțiale absolvenților cu media 10 după examenul de Evaluare Națională, dar și Bacalaureat.

Elevii de nota 10 vor fi premiați de Guvern

Guvernul a decis să îi premieze pe elevii care obțin nota 10 la examenele importante, Evaluare Națională și Bacalaureat.

Hotărârea prevede ca fiecare absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la Evaluarea Națională să primească suma de 2.000 de lei.

Pentru elevii care au avut performanțe fantastice la Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2024, Guvernul alocă suma de 5.000 de lei.

În acest an, 74 de elevi de clasa a VIII-a și 80 de absolvenți de liceu au reușit să obțină media maximă la examenele importante.

Citește mai departe

Social

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Publicat cu

pe

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anuțat că mai mulți medici veterinari desfășoară acțiuni de dezinfecție în zonele afectate de inundatii, conform news.ro.

În urma inundațiilor devastatoare au murit peste 6.200 de păsări, aproximativ 2.000 de ovine și peste 200 de căprine și suine.

Inundațiile din ultimele zile au ucis mai multe animale

„Au fost transmise instrucţiuni Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică, pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor asupra sănătăţii animalelor. Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în judeţele Vaslui şi Galaţi, unde există peste cinci mii de gospodării care deţin animale”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Aceștia au mai transmis că în urma numeroaselor dispariții și decese înregistrae în rândul animalelor, comisiile de inventariere, constituite prin ordinul prefectului la nivelul fiecărei localităţi afectate, includ reprezentantul DSVSA, medicul veterinar de liberă practică, reprezentantul teritorial al MADR – responsabil cu evaluarea valorii genetice a animalelor, precum şi primarul localităţii.

„Menţionăm că toate localităţile afectate de inundaţii sunt acoperite din punct de vedere al acţiunilor sanitar veterinare de câte o Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru asistenţă. Conform datelor din Baza Naţională de Date – Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploataţii din localităţile afectate de inundaţii se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine şi 77.479 de păsări”, a precizat sursa citată anterior.

ANSVSA a anunțat că până în prezent au murit peste 60 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 suine, peste 6.200 de păsări, 56 de canide, 10 leporide și 120 de familii de albine.

„În funcţie de concluziile comisiilor de inventariere şi de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri/restricţii sanitar veterinare suplimentare, în vederea asigurării unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul judeţului. ANSVSA va suplimenta, din cadrul DSVSA limitrofe, medici veterinari pentru operaţiunile complexe de ecarisare, neutralizare şi dezinfecţie”, au mai afirmat reprezentanţii Autorităţii.

Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit la Digi24 despre fenomenele extreme din ultima perioadă care au avut loc în România. Aceasta a menționat că țara va mai trece prin „astfel de episoade” climatice. Totodată, climatologul a explicat faptul că intensitatea ciclonului a fost dată și de suprafața caldă a Mării Negre care l-a încărcat cu o cantitate mai mare de vapori de apă.

Acest ciclon s-a rotit pe aceeași arie și s-a realimentat continuu de la suprafața foarte caldă a Mării Negre, o suprafață mai caldă chiar și cu patru sau cinci grade în unele regiuni. Încărcarea cu o cantitate mare de vapori de apă, dar și contrastul termic foarte mare între temperatura aerului și această pătrundere de aer rece au determinat o intensitate foarte mare a ciclonului. Dar realimentarea continuă și faptul că nucleul de aer rece a fost izolat, chiar la o înălțime mai mare și a susținut acest ciclon pe o durată destul de mare, a însemnat și probleme în toată Europa Centrală și de Est.”, a spus climatologul, conform sursei citate anterior.

Experții nu exclud ca în următoarea perioadă să mai aibă loc asemenea evenimente.

„În această perioadă e posibil, pentru că avem în continuare suprafețe calde ale Mării Mediterane, ale Mării Negre, chiar și în Atlantic, acolo unde se dezvoltă cicloanele atlantice ce pot și ele să măture continentul, ajungând inclusiv în zona țării noastre. Așa că e foarte posibil, mai ales că în sezonul rece, în mod normal, climatic, vorbim de o frecvență mai mare a cicloanelor generate deasupra Mediteranei, uneori și deasupra Mării Negre, așa că, din păcate, va trebui să ne așteptăm la acest ciclon și mai mult în condițiile încălzirii globale. Fondul acesta pe care se dezvoltă cicloanele înseamnă o cantitate sporită de vapori de apă cu care sunt alimentați aceste cicloane și înseamnă și o cantitate sporită de căldură în sistemul climatic, care generează un contrast mai mare și manifestări mai severe ale episoadelor de vreme de acest tip.”, a mai spus climatologul.

Citește mai departe

Social

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Publicat cu

pe

Un incident de securitate a avut loc marți, în jurul orei prânzului, la Palatul Parlamentului, după ce o persoană a aruncat cu benzină la intrarea vizitatorilor de la Camera Deputaților, în Sala Constantin Brâncuși, rezultând într-un incendiu.

Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate în urma incidentului. Suspectul este un bărbat, acest fiind surprins de camerele de supraveghere. În prezent el este căutat de autorități.

Cum s-a produs incendiul de la Palatul Parlamentului

Potrivit primelor informații, o persoană ar fi intrat în curtea Camerei Deputaților și a aruncat cu benzină în zona vizitatorilor, nivel S2, în magazinul cu suveniruri, conform news.ro.

Angajata care se alfa în acel moment acolo a fost și ea stropită cu benzină și a suferit un atac de panică, în momentul în care a văzut cum a luat totul foc în jurul său.

„În jurul orei 13.50, la obiectivul Palatul Parlamentului, în zona unui magazin de suveniruri, aflat în proximitatea Sălii de expoziţii «Constantin Brâncuşi», un bărbat a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la faţa locului. Menţionăm faptul că, în zona producerii evenimentului, accesul este liber, conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaţilor şi Senat, până la filtrele de control si securitate ale SPP. De asemenea, este foarte important de precizat că bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii”, a transmis Jandarmeria Română.

Pompierii se aflau în clădire și au interveit de urgență, iar incendiul a fost stins.

„Am intervenit pentru stingerea unui incendiu ce s-a produs la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brâncuşi. Incendiul s-a produs într-o încăpere pentru vizitatori, pe o suprafaţă de 30 mp. Au ars elemente textile şi de birotică. În urma evenimentului nu sunt persoane rănite. În momentul de față incendiul este lichidat”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

La faţa locului au fost direcţionate efective din cadrul DGJMB, DGPMB, IGSU, SPP.

„La acest moment, forţele de ordine desfăşoară activităţi specifice, atât la interior, cât şi în zona exterioară, pentru depistarea persoanei, luându-se în calcul şi posibilitatea ca persoana să fi părăsit obiectivul”, a arătat sursa citată.

Suspectul în cauză este un bărbat, care a fost surprins de camerele de supraveghere și este căutat de forțele de ordine.

Dacă îl observă cineva, recomandarea este să nu îl abordeze, ci să sesizeze Poliția!”, a transmis IGPR.

300 de persoane au fost evacuate

Președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, a mers la ambulanța care îi oferea ajutor angajatei care a suferit atacul de panică.

„Astăzi, 17 septembrie 2024, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 17 Poliţie au fost sesizaţi, prin sistem 112, cu privire la faptul că  o persoană ar fi aruncat cu o substanţă, posibil inflamabilă, în incinta unei instituţii publice din Sectorul 5. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul subunităţii, iar din primele cercetări s-a stabilit faptul că, în urma unui conflict spontan, un bărbat, vizitator, ar fi aruncat cu o substanţă inflamabilă”, a transmis Poliţia Capitalei.

Aceeași sursă preciează că incendiul s-a manifestat într-o încăpere pentru vizitatori, iar aproximativ 300 de persoane au fost evacuate la acel moment.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 17 Poliţie, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Citește mai departe
Social16 ore înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Social17 ore înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi
Politică2 zile înainte

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Social2 zile înainte

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Politică2 zile înainte

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Social2 zile înainte

Raed Arafat explică de ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și panica”

Internațional2 zile înainte

Meta interzice accesul presei ruse de stat pe platformele sale: „După o analiză atentă, ne-am extins acţiunea împotriva presei de stat ruse”

Politică3 zile înainte

Guvernul vine în sprijinul românilor afectați de inundații: „Sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui / Prioritatea, reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri / 4 clădiri modulare, pentru şcoli”

Politică3 zile înainte

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la Președinția României

Social3 zile înainte

ANPC, recomandări despre achiziționarea biletelor de avion. Ce trebuie să știi

Facebook

Articole Populare