Connect with us

Publicat cu

pe

Ministerul Energiei a anunțat, în cursul zilei de vineri, că a înregistrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic și industrie referitoare la proiectul „Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” și a publicat varianta actualizată pe pagina sa la secțiunea „Transparență și integritate – Transparența decizională”.

Procesul de consultare publică a avut loc în perioada 14 iunie – 13 iulie 2024, iar dezbaterea cu părțile interesate s-a organizat pe 3 iulie la sediul Institutului Național de Statistică.

„În perioada de consultare s-au recepţionat 48 de puncte de vedere scrise din partea actorilor interesaţi, cu sute de sugestii punctuale. Tot în această perioadă s-a desfăşurat consultarea interinstituţională, Ministerul Energiei beneficiind de punctele de vedere ale celorlalte instituţii publice cu responsabilităţi în domeniu”, precizează instituţia, conform news.ro

Ministrul Burduja a specificat că se face încă un pas în adoptarea unei strategii naționale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent și bine planificat. El a precizat că ultima strategie energetică a fost adoptată în urmă cu 17 ani pentru perioada 2007-2020.

„Aveam deci o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic. Printre noutăţile Strategiei faţă de documentele programatice precedente aş enumera: imperativul garantării securităţii energetice a Republicii Moldova, accentul pe scăderea preţurilor energiei pentru consumatori casnici şi industriali, dezvoltarea capacităţilor de stocare, securitate cibernetică şi construirea unui lanţ de aprovizionare local cu tehnologii şi materiale necesare tranziţiei verzi. Menţionez că această Strategie a fost elaborată de experţii din Ministerul Energiei, alături de cei din companiile şi instituţiile din subordine, precum şi de membrii Consiliului Onorific pentru Energie. Nu a fost folosit niciun leu de la bugetul public pentru consultanţă externă.”, a mai arătat ministrul.

Acesta a mai specificat că evoluțiile regionale, în contextul climatic și situația economică creează multe provocări și totodată oportunități pentru România, mai ales în domeniul energiei.

„Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, şi să utilizăm oportunităţile inteligent. Strategia Energetică este despre investiţii care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină şi curată”, a declarat ministrul Energiei.

Ministerul mai spune că sectorul energetic este un pilon esenţial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său.

„Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiţii de securitate, sustenabilitate, creştere economică şi accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor şi serviciilor energetice la preţuri accesibile pentru toţi consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul. România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuaţiile pieţei, schimbări climatice şi vulnerabilităţi regionale, amplificate de războiul din Ucraina şi de poziţia geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiţii, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid şi eficient în orice tip de criză.

În contextul necesităţii de accelerare a tranziţiei verzi şi de îmbunătăţire a securităţii energetice, Strategia Energetică îşi propune să asigure complementaritatea între: menţinerea unor preţuri accesibile şi susţinerea competitivităţii economice; tranziţia graduală de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă şi/sau cu emisii reduse de carbon; dezvoltarea capacităţilor de stocare; îmbunătăţirea eficienţei energetice; diversificarea surselor de energie autohtone; întărirea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei; încurajarea creşterii consumului intern în condiţii de eficienţă; flexibilizarea reţelelor şi crearea unei pieţe competitive şi performanţe care să ofere consumatorilor un rol central. România dispune de angajamentul ferm, resursele naturale, financiare şi umane pentru modernizarea sectorul energetic şi afirmarea drept un lider regional. Sectorul energetic trebuie să fie pregătit să susţină transformarea economiei în ansamblu şi să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii”, a arătat Ministerul Energiei.

Politică

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Publicat cu

pe

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi

Senatorii PNL au depus un proiect de lege prin care pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit pentru recalcularea pensiilor, iar pentru pensionarii cu venituri cuprinse între 3.0001 și 6.000 de lei costurile se reduc la jumătate.

„Partidul Naţional Liberal vine în sprijinul pensionarilor pentru obţinerea adeverinţelor de venit prin reducerea la zero a taxelor pentru emiterea lor. Senatorii PNL au depus în procedură parlamentară propunerea legislativă prin care pensionarii pot obţine cu taxe zero adeverinţele de venit de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor, arhivisti”, a anunțat grupul parlamentar al PNL de la Senat.

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele pentru recalcularea pensiilor

Senatorii PNL au depus în procedura parlamentară propunerea legislativă prin care pensionarii pot obține gratuit adeverințele de venit.

„Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot solicita gratuit aceste adeverinţe, costul lor fiind decontat de către agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale! Pentru pensionarii cu venituri din pensii cuprinse între 3.001 şi 6.000 lei, costurile pentru emiterea adeverinţelor se reduc la jumătate!”, au precizat aceștia.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat dezbaterea şi aprobarea acestei iniţiative în procedură de urgenţă, astfel încât ambele camere ale Parlamentului să poată aproba actul normativ cât mai repede.

Citește mai departe

Politică

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Publicat cu

pe

Marcel Ciolacu a afirmat, marți, că România a obținut, prin Roxana Mînzatu, poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a anunţat, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european

Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, precum și programele de finanțare aferente acestor domenii: Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

„Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a amintit că în prezent România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:

  • Roxana Mînzatu, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii
  • Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European
  • Dragoş Benea, preşedinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională
Citește mai departe

Politică

Guvernul vine în sprijinul românilor afectați de inundații: „Sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui / Prioritatea, reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri / 4 clădiri modulare, pentru şcoli”

Publicat cu

pe

Marcel Ciolacu a anunțat luni, în deschiderea ședinței de Guvern, că fiecare familie afectată de inundații va primi un ajutor de urgență de maximum 10.000 de lei, iar în cazul familiilor care și-au pierdut pe cineva drag, ajutor suplimentar de 10.000 de lei.

Totodată, premierul a menționat în cadrul ședinței de Guvern că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galați şi Vaslui, el precizând că prioritatea o reprezintă reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri.

Guvernul vine în ajutorul românilor afectați de inundațiile devastatoare din ultimele zile

Marcel Ciolacu a anunțat luni mai multe măsuri menite să sprijine cetățenii români aflați în necaz în urma inundațiilor.

„Alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgenţă din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. Iar, în cazul acelor familii care şi-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10.000 de lei”, a afirmat premierul, precizând că suma totală a primului ajutor este de 100 de milioane de lei și că acesta este „un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă”.

Acesta a mai arătat că prin cadrul legislativ aprobat azi vor putea interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă, dacă va fi nevoie.

Ciolacu, despre prioritățile de după inundații

Premierul a vorbit în ședința de Guvern și despre faptul că prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri, precum și alte obiective de infrastructură locală.

„De aceea, la propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt”, a menționat Ciolacu.

Acesta a mai spus că vor ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală.

„Sunt localităţi unde şcolile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Autorităţile locale, împreună cu ministerul Educaţiei, se ocupă şi vor operaţionaliza rapid aceste şcoli temporare”, a anunţat premierul.

Ciolacu a ținut să mulțumească tuturor instituțiilor locale și centrale implicate în acest efort, precizând că „sunt mii de pompieri, militari, poliţişti, medici şi angajaţi din administraţiile locale care au muncit non-stop de aproape 72 de ore”.

Citește mai departe
Social15 ore înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Social16 ore înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi
Politicăo zi înainte

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Social2 zile înainte

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Politică2 zile înainte

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Social2 zile înainte

Raed Arafat explică de ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și panica”

Internațional2 zile înainte

Meta interzice accesul presei ruse de stat pe platformele sale: „După o analiză atentă, ne-am extins acţiunea împotriva presei de stat ruse”

Politică2 zile înainte

Guvernul vine în sprijinul românilor afectați de inundații: „Sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui / Prioritatea, reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri / 4 clădiri modulare, pentru şcoli”

Politică3 zile înainte

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la Președinția României

Social3 zile înainte

ANPC, recomandări despre achiziționarea biletelor de avion. Ce trebuie să știi

Facebook

Articole Populare