Connect with us

Publicat cu

pe

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anuțat că mai mulți medici veterinari desfășoară acțiuni de dezinfecție în zonele afectate de inundatii, conform news.ro.

În urma inundațiilor devastatoare au murit peste 6.200 de păsări, aproximativ 2.000 de ovine și peste 200 de căprine și suine.

Inundațiile din ultimele zile au ucis mai multe animale

„Au fost transmise instrucţiuni Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică, pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor asupra sănătăţii animalelor. Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în judeţele Vaslui şi Galaţi, unde există peste cinci mii de gospodării care deţin animale”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Aceștia au mai transmis că în urma numeroaselor dispariții și decese înregistrae în rândul animalelor, comisiile de inventariere, constituite prin ordinul prefectului la nivelul fiecărei localităţi afectate, includ reprezentantul DSVSA, medicul veterinar de liberă practică, reprezentantul teritorial al MADR – responsabil cu evaluarea valorii genetice a animalelor, precum şi primarul localităţii.

„Menţionăm că toate localităţile afectate de inundaţii sunt acoperite din punct de vedere al acţiunilor sanitar veterinare de câte o Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru asistenţă. Conform datelor din Baza Naţională de Date – Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploataţii din localităţile afectate de inundaţii se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine şi 77.479 de păsări”, a precizat sursa citată anterior.

ANSVSA a anunțat că până în prezent au murit peste 60 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 suine, peste 6.200 de păsări, 56 de canide, 10 leporide și 120 de familii de albine.

„În funcţie de concluziile comisiilor de inventariere şi de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri/restricţii sanitar veterinare suplimentare, în vederea asigurării unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul judeţului. ANSVSA va suplimenta, din cadrul DSVSA limitrofe, medici veterinari pentru operaţiunile complexe de ecarisare, neutralizare şi dezinfecţie”, au mai afirmat reprezentanţii Autorităţii.

Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit la Digi24 despre fenomenele extreme din ultima perioadă care au avut loc în România. Aceasta a menționat că țara va mai trece prin „astfel de episoade” climatice. Totodată, climatologul a explicat faptul că intensitatea ciclonului a fost dată și de suprafața caldă a Mării Negre care l-a încărcat cu o cantitate mai mare de vapori de apă.

Acest ciclon s-a rotit pe aceeași arie și s-a realimentat continuu de la suprafața foarte caldă a Mării Negre, o suprafață mai caldă chiar și cu patru sau cinci grade în unele regiuni. Încărcarea cu o cantitate mare de vapori de apă, dar și contrastul termic foarte mare între temperatura aerului și această pătrundere de aer rece au determinat o intensitate foarte mare a ciclonului. Dar realimentarea continuă și faptul că nucleul de aer rece a fost izolat, chiar la o înălțime mai mare și a susținut acest ciclon pe o durată destul de mare, a însemnat și probleme în toată Europa Centrală și de Est.”, a spus climatologul, conform sursei citate anterior.

Experții nu exclud ca în următoarea perioadă să mai aibă loc asemenea evenimente.

„În această perioadă e posibil, pentru că avem în continuare suprafețe calde ale Mării Mediterane, ale Mării Negre, chiar și în Atlantic, acolo unde se dezvoltă cicloanele atlantice ce pot și ele să măture continentul, ajungând inclusiv în zona țării noastre. Așa că e foarte posibil, mai ales că în sezonul rece, în mod normal, climatic, vorbim de o frecvență mai mare a cicloanelor generate deasupra Mediteranei, uneori și deasupra Mării Negre, așa că, din păcate, va trebui să ne așteptăm la acest ciclon și mai mult în condițiile încălzirii globale. Fondul acesta pe care se dezvoltă cicloanele înseamnă o cantitate sporită de vapori de apă cu care sunt alimentați aceste cicloane și înseamnă și o cantitate sporită de căldură în sistemul climatic, care generează un contrast mai mare și manifestări mai severe ale episoadelor de vreme de acest tip.”, a mai spus climatologul.

Social

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Publicat cu

pe

Administrația Națională Apele Române a anunțat, joi, că viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie, iar debitul va fi mai mult decât dublu față de perioada actuală și cu mult mai mare decât media multianuală.

Apele Române: „Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie”

Specialiștii estimează că lucrările de apărare împotriva inundațiilor vor asigura tranzitarea în siguranță a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile.

„Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie şi va avea valori maxime de până la 9200-9500 mc/s. Specialiştii de la Apele Române alături de cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor monitorizează permanent debitele Dunării şi fac schimburi de date cu experţii de la nivelul ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării”, au transmis, în cursul zilei de joi, specialiştii Apele Române.

Ei anunță că debitele Dunării sunt în creştere şi vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de valoarea actuală. De asemenea, debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere şi vor ajunge maximul valorii, în intervalul 28-29 septembrie, ajungând până la valoarea de 9200-9500 mc/s.

„Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile de la momentul intrării acesteia în secţiunea Baziaş. Echipele de la Apele Române de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu , Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Dobrogea-Litoral, Apele Române Prut-Bârlad) sunt în stare de alertă şi monitorizează foarte strict linia de apărare împotriva inundaţiilor, din aval Gruia, aflată în administrare pe o lungime de 1100 de km”, a mai transmis sursa menționată anterior.

Citește mai departe

Social

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Publicat cu

pe

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că în octombrie va fi livrată o nouă tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. De acest program vor beneficia 2,6 milioane de persoane.

„Tot pentru luna octombrie avem o nouă tranşă pentru tichetele sociale, dacă vreţi renumitele vouchere pentru alimente, de 250 de lei. Am majorat şi plafonul până la care se poate beneficia de aceste sume, plafonul fiind pentru venituri de până la 2.210 lei. În luna octombrie avem o nouă tranşă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetăţeni”, a declarat Adrian Câciu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru încălzire

Câciu a fost întrebat dacă ajutorul pentru încălzire va fi acordat și în acest an.

„În ceea ce priveşte voucherele de energie, ele erau finanţate din exerciţiul financiar 2014-2020. A fost o modificare pe care am agreat-o cu Comisia Europeană, având în vedere situaţia din 2022 şi 2023. Pentru 2025 avem partea ajutor de încălzire şi legislaţia pe care o gestionează Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii astfel încât persoanele vulnerabile să poată să aibă sprijin acolo unde este nevoie pentru a trece peste iarnă cu bine”, a explicat Adrian Câciu.

Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii ale căror pensii au crescut după recalculare vor primi în continuare ajutorul social pentru încălzire.

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a anunțat acesta.

„Ajutorul pentru încălzirea locuințelor și suplimentul pentru energie, energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin. Potrivit Ordonanței de urgență adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor, rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii 360/2023 din sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie.

Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii.

Măsura se va aplica între 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește mai departe

Social

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Publicat cu

pe

Fumatul în spațiile deschise, precum terase, stațiile de autobuz sau terase, ar putea fi interzis, la recomandarea Comisiei Europene. Inițiativa vizează inclusiv țigările electronice, cu tutun încălzit sau fără nicotină, conform Digi24.

Fumatul în spații deschise ar putea fi interzis

Specialiștii spun că inițiativa ar trebui să diminueze din poluare. Totuși, patronii de terase și baruri sunt de părere că în acest fel afacerile lor vor avea de suferit.

Proiectul UE nu va fi obligatoriu, ci va fi dat ca o recomandare pe care statele membre ar putea să o adopte pentru a reduce incidența bolnavilor de cancer.

Conform sursei citate anterior, fumătorii nu sunt de acord cu inițiativa UE. Totuși, nefumătorii spun că această inițiativă este bună și că ar trebui mai bine reglementată.

Fumatul ar putea fi interzis în stațiile de autobuz, în grădinile zoologice și în parcuri.

„În momentul în care le interzici să mai fumeze în spaţiile recreative sau în zonele de terasă, atunci automat vei crea o breșă şi o parte din consumatori nu vor mai veni în acele zone. Va avea acelaşi impact ca în momentul în care s-a interzis fumatul în interior şi cafenelele nu erau pregătite şi au făcut această ieşire spre exterior.”, a spus Cristian Bărhălescu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism Sud Est.

Citește mai departe
Social7 ore înainte

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Politică8 ore înainte

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Social12 ore înainte

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Social13 ore înainte

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Social2 zile înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Social2 zile înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi
Politică2 zile înainte

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Social2 zile înainte

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Politică3 zile înainte

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Social3 zile înainte

Raed Arafat explică de ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și panica”

Facebook

Articole Populare