Politică

Vicepremierul Ana Brichall, discuții cu Wess Mitchell, în cadrul reuniunii Dialogului Strategic România–SUA

Publicat cu

pe

Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice al României, a co-prezidat Reuniunea Dialogului Strategic România – Statele Unite ale Americii, alături de Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA, care a avut loc marți, la Palatul Victoria.

 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în discursul de deschidere a celei de a VI-a reuniuni plenare, vicepremierul român a evidenţiat importanţa deosebită pe care Executivul de la Bucureşti şi prim-ministrul Viorica Dăncilă o acordă Dialogului Strategic cu SUA, componentă fundamentală a Parteneriatului strategic România – Statele Unite ale Americii.

Agenda discuţiilor a inclus teme precum securitatea regională şi cooperarea economică.

La reuniune au participat reprezentanţi ai ministerelor cu competenţe pe temele dezbătute, de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Energiei şi Ministerul Transporturilor.

În discursul de deschidere a ședinței Dialogului Strategic, viceprim-ministrul român a evidențiat importanța deosebită pe care Guvernul României și prim-ministrul Viorica Dăncilă o acordă Dialogului Strategic cu SUA, componentă fundamentală a Parteneriatului Strategic România – SUA.

“Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii reprezintă un angajament asumat în programul nostru de guvernare. Dorim să consolidăm relația cu SUA, inclusiv pe dimensiunea ei economică, iar Dialogul Strategic care are loc la București reprezintă un argument important în acest sens”, a transmis Ana Birchall din partea premierului Viorica Dăncilă.

Discuțiile din cadrul reuniunii plenare au subliniat importanța parteneriatului global între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, a coeziunii NATO și a relațiilor bilaterale strânse între partenerii trans-atlantici pentru garantarea securității și a prosperității comune.

Vicepremierul Ana Birchall a mai declarat că „Aprofundarea cooperării noastre bilaterale are un rol determinant în asigurarea securității și a stabilității în regiunea Europei Centrale și de Est, îndeosebi în domeniile energiei, transportului și infrastructurii digitale. Reuniunea anuală la nivel politic de Dialog Strategic România–SUA reprezintă o excelentă oportunitate de a ne coordona pe principalele teme de interes comun ale Parteneriatului Strategic”.

De asemenea, viceprim-ministrul român a subliniat interesul părții române pentru identificarea și desfășurarea de noi proiecte comune care să contribuie la dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA. În acest sens, a punctat potențialul ridicat pe care îl oferă domeniile energetic, digital și al industriei de film. A menționat atenția deosebită pe care partea română o acordă cooperării și coordonării cu partea americană pe teme de interes comun.

Viceprim-ministrul Ana Birchall a solicitat sprijinul părții americane pentru aderarea României la programul Visa Waiver și a mulțumit pentru sprijinul Statelor Unite ale Americii în privința candidaturii României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), se mai arată într-un comunicat de presă.

Şi preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni, marți, pe Wess Mitchell, adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia.

Wess Mitchell a declarat, luni, în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea din Bucureşti, că lupta anticorupţie este un “maraton”, nu un “sprint” şi susţine că România are instituţii puternice anticorupţie care sunt un model. Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia a mai spus că este necesar ca România să adopte şi o lege prin care încurajeze investiţiile străine, potrivit stiripesurse.ro

 

Sursă foto: Facebook

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version