Politică

Vasile Dîncu: Fiecare instituție publică ar trebui să aibă un mic compartiment de statistică

Publicat cu

pe

Vicepremierul Vasile Dîncu a apreciat, vineri, că fiecare instituție publică ar trebui să aibă un mic compartiment de statistică, acestea urmând să fie integrate, la rândul lor, într-o rețea de date, și a adăugat că lucrează la un proiect de lege în baza căruia instituțiile publice să transmită Institutului Național de Statistică (INS) rezultatele unor studii sau anchete, transmite Agerpres.

„Încercăm cu domnul președinte al INS, Tudorel Andrei, să îi convingem pe colegii din Guvern să devină parteneri ai INS. Pentru că INS, oricât ar fi de bogat în specialiști, oricât ar fi bugetele de mari, nu poate să constituie singur statistica națională. Pentru asta, fiecare instituție publică — în funcție de dimensiunea ei — ar trebui să aibă un mic compartiment de statistică, iar din aceste compartimente să putem constitui o rețea pe care circulă datele și care produce date”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prezent la dezbaterea „Statistica oficială — suport în fundamentarea deciziilor politice”, organizată de INS.

Vicepremierul a vorbit și despre proiectul de lege pe care îl elaborează.

„Personal, vreau să promovez un proiect de lege, pe care îl am acum în draft, la care scriu: o obligație a tuturor instituțiilor publice care au date din fonduri publice, produse prin granturi, orice formă de anchete de teren, studii, să fie făcute publice și să fie transmise într-o primă fază la INS. Poate cu unele date se poate face ceva, cu altele nu. Dar ar fi important să deschidem acest orizont al descrierii societății”, a spus el.

Dîncu a făcut referire și la eforturile Guvernului pentru a construi interoperabilitatea, adăugând că sistemele din ministere au fost construite „mai degrabă pentru a consolida autonomia unui individ sau autoritatea celor care au condus fiecare minister”.

„A deschide datele despre ceilalți este și o posibilitate de a te controla reciproc, dar este cel mai bun lucru pentru a pune energiile împreună și a avea costuri mai mici pentru ceea ce facem”, a explicat Dîncu.

Vicepremierul a declarat că INS este o instituție modernă, „care a luat-o cu mult înaintea altor instituții din România”.

El a subliniat că MDRAP a lucrat „excelent” cu INS și a reamintit faptul că a fost lansat proiectul Observatorul teritorial, o aplicație informatică interactivă.

„Când vom termina, vom reuși să alimentăm cu date acest Observator teritorial, cred că va dispărea o parte din ceea ce face în acest moment disfuncțional, inclusiv politica și decizia politică: faptul că prioritizăm investițiile fără să ne folosim de date, mai degrabă după feeling sau după, să zicem așa, presiuni care țin de vot, presiuni electorale”, a declarat vicepremierul.

În acest sens, Dîncu a adăugat că în ultimii ani provocările statisticii sunt legate de viteza producerii datelor, în contextul unei dinamici sociale extraordinare.

„Dacă nu suntem foarte bine pregătiți, datele vor veni întotdeauna prea târziu pentru ca să mai poată ajuta la ceva în viitor”, a spus el.

El a admis că există o competiție pe care statistica o dă, „fără să vrea asta, în spațiul public”, cu alte forme de fotografiere a realității, mai ales fluxul „continuu de imagini și date care vin din zona online”.

„Ei lucrează cu imagini subiective, cu emoții, iar statistica spune date care de foarte multe ori nu ne convin”, a adăugat el.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version