Politică

Tudorel Toader: Raportul GRECO este unul de orientare, unul facultativ

Publicat cu

pe

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns criticilor experților europeni și în fața senatorilor, privind raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

 

Tudorel Toader a fost audiat în cadrul „Orei Guvernului”, iar la solicitarea PNL a dat explicații privind raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO). El  a declarat că „eu personal am stat de vorbă la minister cu experții GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conținutului respectivului raport. Raportul nu face parte din runda a patra de evaluare, nici din runda a cincea de evaluare. Este un raport ad hoc. Exprim speranța că raportul e opera exclusivă a experților GRECO”. Cu alte cuvinte, Toader susține că nu este nevoie de raportul GRECO.

Ministrul justiției a mai spus că „prin urmare, aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce, spre exemplu, Curtea Constituțională a stabilit. Curtea Consituțională a stabilit că înființarea secției speciale este în acord cu Constituția. Raportul GRECO este unul de orientare, unul facultativ, stabilește standarde europene. Dar raportorul GRECO, expertul GRECO în mod categoric nu poate să treacă peste voința legiuitorului național.”

GRECO a făcut public, în luna aprilie, Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală, potrivit News.ro.

GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anticorupţie; mai solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.

„Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce”, notează documentul.

De asemenea, raportul critică „o serie de proiecte de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica în cazul funcţiilor alese, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro”.

Sursă foto: Facebook

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version