Internațional

Tokyo este atât de aglomerat încât guvernul plătește familiile să plece

Publicat cu

pe

Japonia se oferă să plătească familiile pentru a se muta din capitala sa supraaglomerată, într-un efort de a revitaliza orașele rurale și de a stimula scăderea ratei natalității, conform BBC.

Începând din aprilie, familiile din zona metropolitană Tokyo, inclusiv cele conduse de părinți singuri, vor fi eligibile să primească 1 milion de yeni (35,660 de lei) per copil, dacă se mută în zone mai puțin populate din întreaga țară, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

Stimulentele se aplică copiilor cu vârsta sub 18 ani sau persoanelor aflate în întreținere de 18 ani și peste, dacă încă urmează liceul. Nu este prima dată când guvernul încearcă să folosească stimulente financiare pentru a încuraja oamenii să plece, dar acest plan este mai generos de trei ori prin suma oferită în prezent.

De zeci de ani, oamenii din Japonia au migrat în centrele sale urbane în căutarea unor oportunități de muncă. Tokyo este cel mai populat oraș din țară, cu aproximativ 37 de milioane de locuitori. Înainte de pandemia de Covid, numărul de persoane care se mutau în Tokyo depășea numărul celor care părăseau orașul cu până la 80.000 în fiecare an, potrivit statisticilor guvernamentale publicate în 2021, transmite BBC.

Dar acest model de migrație, combinat cu îmbătrânirea rapidă a populației din Japonia, a lăsat orașe rurale cu tot mai puțini rezidenți, precum și milioane de case neocupate. Potrivit unui recensământ național, mai mult de jumătate dintre municipalitățile țării, cu excepția celor 23 de secții din Tokyo, vor fi desemnate ca zone subpopulate în 2022.

Între timp, în marile orașe, spațiul s-a epuizat rapid, iar prețurile au crescut vertiginos. Tokyo este în mod constant unul dintre cele mai scumpe orașe în care poți locui, din lume, ocupând locul cinci la nivel global, în 2022.

 

Națiune super-bătrână

Această problemă, migrația tinerilor din mediul rural către orașele aglomerate, este un factor cheie în criza demografică a Japoniei, potrivit experților. Țara s-a luptat demult cu natalitatea scăzută și cu speranța lungă de viață, văzând că numărul deceselor au depășit numărul nașterilor în ultimii ani.

Experții subliniază mai mulți factori: costul ridicat al vieții, spațiul limitat și lipsa de sprijin pentru îngrijirea copiilor în orașe fac dificilă creșterea lor, ceea ce înseamnă că mai puține cupluri au copii. Cuplurile urbane sunt, adesea, departe de o familie extinsă. De exemplu, Tokyo are cea mai scăzută rată de fertilitate dintre toate cele 47 de districte din Japonia.

Modelele actuale de migrație au ca rezultat orașe de baștină pustii, cu puțini copii. În satul de pe malul râului Nagoro, din sudul Japoniei, în 2019, erau mai puțin de 30 de locuitori, unde cel mai tânăr rezident avea peste 50 de ani. Singura școală din sat a fost închisă în urmă cu câțiva ani, după ce ultimii ei elevi au absolvit.

Pentru a combate aceste probleme, autoritățile au lansat o inițiativă în 2019 pentru a atrage oameni în zonele regionale.

Conform acestui plan, persoanele care au trăit și au lucrat în zona metropolitană Tokyo timp de cel puțin cinci ani ar putea primi 600.000 de yeni (21396.55 de lei) dacă s-au mutat în zonele rurale. Acest stimulent este mai mare pentru cupluri, care ajunge la 1 milion de yeni (35,660 de lei).

Anul trecut, guvernul a permis părinților singuri sau cuplurilor ce aveau copii să primească 300.000 de yeni (10698.28 de lei) per copil, dacă s-au mutat.

Cei care se mută ar putea lucra în acea zonă, își pot înființa propria afacere sau pot continua să lucreze de la distanță la locurile de muncă din Tokyo, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului. „Tokyo are o concentrație foarte mare de oameni, iar guvernul vrea să crească fluxul de oameni către zonele regionale pentru a revitaliza zonele cu populație în scădere”, a adăugat el.

Există unele dovezi că programul câștigă teren, deși cifrele sunt încă scăzute. În primul an de lansare, au participat doar 71 de gospodării, comparativ cu 1.184 de gospodării, în 2021.

Guvernul japonez a depus, de asemenea, alte eforturi pentru a aborda scăderea populației, inclusiv introducerea de politici în ultimele decenii pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire a copiilor și pentru a îmbunătăți locațiile pentru familiile ce au copii. Unele orașe rurale au început chiar să plătească cuplurile care locuiesc acolo, pentru a avea copii.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version