Politică

Tăriceanu: Este un Guvern mai degrabă al preşedintelui, decât al cetăţenilor

Publicat cu

pe

ALDE va decide dacă va vota Guvernul Cioloş în Parlament, după ce află propunerile premierului desemnat şi la ce se angajează viitorul Guvern, a delcarat miercuri, la RFI, co-preşedintele formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu. Şeful Senatului consideră că „o formulă poate mai bună ar fi fost aceea cu un prim-ministru independent şi cu miniştri desemnaţi de partide”. Tăriceanu mai crede că Dacian Cioloş „îşi va pregăti terenul cu meticulozitate, în aşa fel încât mandatul să fie de succes”.

“Preşedintele, conform atribuţiilor sale constituţionale a demarat o serie de consultări cu partidele politice. Sigur că ar fi fost bine ca aceste consultări să fi fost de asemenea însoţite de negocieri între partidele politice, ceea ce subliniez nu s-a întâmplat, pentru a se degaja o majoritate, care să sprijine un viitor prim-ministru şi un viitor Guvern. În final, preşedintele a făcut desemnarea, fără ca această etapă importantă, care revine partidelor, e responsabilitatea partidelor să desemneze un prim-ministru, pe care preşedintele ulterior să-l numească în funcţie. Nu s-a întâmplat şi mie mi se pare că este regretabil şi este un semn prost pentru modul în care funcţionează democraţia reprezentativă la noi, adică partidele s-au derobat de la responsabilităţile pe care le au”, a spus Tăriceanu.

Întrebat cum va vota ALDE în Parlament, președintele Senatului a răspuns: „În primul rând, va trebui să fac o consultare cu conducerea partidului (…). Cred că trebuie întotdeauna să ne raportăm la nişte principii. Suntem într-o democraţie liberală, o democraţie reprezentativă, în care partidele au rolul lor bine definit, ca atare, un Guvern politic este rezultatul natural al acestui concept. În sistemele noastre politice, peste tot, în toată lumea civilizată, guvernele sunt politice, nu sunt formate din tehnocraţi, sunt formate din responsabilii politici, care au obligaţia lor faţă de electorat şi de aceea merg în faţa Parlamentului, să obţină votul de încredere. Guvernul tehnocrat este un Guvern care n-are nici un fel de legitimitate şi reprezentativitate, până în momentul învestirii de către Parlament. Sigur, după ce capătă învestirea Parlamentului, atunci putem vorbi de legitimitatea dată de votul Parlamentului, dar înainte nu văd de ce să folosim aceste mecanisme (…). Va trebui să vedem care sunt propunerile pe care le face primul-ministru desemnat, ce doreşte să facă, la ce se angajează cu viitorul Guvern, toate aceste lucruri vor fi luate în calcul, pentru a ne stabili poziţia la votul de învestitură”.

Întrebat dacă din viitorul Guvern ar trebui să facă parte miniştri propuşi de partide, co-preşedintele ALDE a răspuns: „O formulă poate mai bună ar fi fost aceea cu un prim-ministru, fiind o personalitate independentă şi cu miniştri desemnaţi din partidele care ar putea să acorde sprijinul politic viitorului Guvern. Nu am înţeles că preşedintele acceptă această formulă”.

Întrebat cum crede că va gestiona premierul tehnocrat, Dacian Cioloş, presiunile politice care ar putea veni din Parlament şi din teritoriu, Tăriceanu a declarat: „Fără un sprijin politic în Parlament, nu e foarte uşor de gestionat un Guvern în atari situaţii. Sigur că Guvernul care urmează să se formeze va avea două misiuni importante. În ordinea cronologică ar fi elaborarea şi votarea bugetului, dar atenţie, bugetul nu este o expresie a administraţiei, nu e o formulă administrativă, bugetul este suma unor politici şi de aceea este nevoie de un sprijin politic şi de o gândire politică. Şi al doilea lucru, fără îndoială, gestionarea celor două alegeri, cele locale şi cele parlamentare, din punct de vedere administrativ. Dar un Guvern nu poate să stea 12 luni, să facă numai atât. De aceea, subliniez că orice Guvern are nevoie de un sprijin politic în Parlament. Nu ştiu cum au gândit preşedintele şi primul-ministru. Cred că suntem într-o situaţie nu chiar inedită, dar în care Guvernul nu este expresia voinţei cetăţenilor exprimată prin intermediul Parlamentului, ci mai degrabă formula aceasta care rezultă este rezultatul voinţei preşedintelui, este un Guvern al preşedintelui, mai degrabă, decât al cetăţenilor”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version