Politică

Tăriceanu, despre decizia CCR privind alegerile locale: Curtea a arătat că nu e un subiect pe care să îl decidă ea

Publicat cu

pe

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte ALDE, consideră că, prin soluția Curții Constituționale referitoare la alegerile locale, CCR a arătat că acesta nu este un subiect pe care să îl decidă ea, ci factorul politic, potrivit Agerpres.

„Decizia de astăzi a Curții trebuie însă pusă într-un alt registru. Ea nu favorizează pe nimeni și nu defavorizează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ține cont de aspectul de constituționalitate, ci este un element de decizie politică, ce revine partidelor și în final Parlamentului, prin sistemul de legiferare. Practic, astăzi Curtea a arătat foarte clar că nu este un subiect pe care să-l decidă ea, ci rămâne ca factorul politic să-l hotărască în continuare”, a afirmat miercuri Tăriceanu.

El a subliniat că dezbaterea subiectului referitor la alegerile locale poate fi reluat de viitorul Parlament.

„Putem oricând să discutăm despre sistemele electorale, dar nu cu o lună înainte de alegeri, ci după alegeri, în viitorul Parlament, acest subiect va putea fi redeschis și vom participa la această dezbatere. Trebuie să asigurăm o minimă stabilitate a sistemului electoral, în general a legislației, lucru care pare să fie astăzi scăpat din vedere de unii care doresc modificările făcute pe picior și eventual cu o lună înainte de alegeri”, a adăugat copreședintele ALDE.

Potrivit lui Tăriceanu, pentru partidele mari „este favorizantă varianta alegerilor într-un singur tur”, în timp ce pentru cele mici „este mai puțin favorabilă”.

„Din această perspectivă aș fi putut spune că ne interesează și ne dorim alegeri în două tururi de scrutin. Numai că anul trecut a fost ‘un consens’ în care partidele mari, inclusiv PNL, au optat și au obținut cu multă fervoare sistemul de alegeri într-un singur tur pentru că la ora aceea PNL era favorizat. Între timp, PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie și consideră că sistemul defavorizează și de aceea a pledat pentru revenirea la două tururi de scrutin. O poziție care este caracteristică pentru bâlbâielile pe care PNL le face de o bună bucată de vreme și care au dus la decredibilizarea PNL în ochii electoratului”, consideră Tăriceanu.

Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizarea privind unele prevederile din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepția pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version