Internațional

Studiu de caz BBC: cum se naște și se dezvoltă un fakenews

Publicat cu

pe

Pandemia de coronavirus a strâns în jurul ei sfaturi utile, venite de la medici și autoritățile, ci și informații greșite legate de măsurile de protecție sau speculații despre planurile guvernamentale. BBC a realizat un studiu de caz și arată cum o astfel de postare, botezată „unchiul cu masterat”, a devenit virală.

O serie de sfaturi, unele adevărate, altele benigne și altele care pot fi dăunătoare, a circulat pe mai multe rețele de socializare: Facebook, WhatsApp și Twitter.

Postarea „unchiului cu masterat”, numită așa din cauza presupusei surse de informații, a ajuns în nenumărare locuri, de la profilul de Facebook al unui bărbat britanic în vârstă de 84 de ani, la contul de Instagram al unui prezentator TV din Ghana, prin intermediul grupurilor de Facebook pentru catolici indieni sau forumuri specifice coronavirusului și al unor grupuri de WhatsApp și conturi Twitter.

La prima vedere, postarea pare legitimă, deoarece informațiile sunt atribuite unei surse de încredere: un medic, o instituție sau acel „unchi” absolvent de master.

„Postarea zero”

Prima versiune pe care au găsit-o reporterii BBC a fost postată de un utilizator Facebook pe 7 februarie. Aceasta a fost distribuită într-un grup numit Happy People, cu aproape 2.000 de membri și conținea diverse sfaturi – le spune oamenilor să bea apă caldă și să evite gheața și susține că dacă îți curge nasul nu ai coronavirus. Sunt însă informații fără bază reală.

Postarea s-a răspândit după ce a fost preluată de un utilizator din India, numit Glen. Acesta a preluat-o și a postat-o pe mai multe grupuri de Facebook, inclusiv unul al creștinilor catolici. Începea la fel: „Unchiul colegului meu de clasă a absolvit un master și lucrează la spitalul din Shenzhen”. Deși în mod clar nu era vorba despre unchiul lui.

Postarea includea noi sfaturi, inclusiv unele adevărate. De exemplu, le spunea oamenilor să se spele pe mâini.

Dar noua versiune a adăugat, de asemenea, câteva informații înșelătoare. De exemplu, a descris în detaliu cum evoluează boala. Dar medicii spun că simptomele și severitatea infecției cu Cvid-19 sunt foarte variabile și nu există un tipar exact.

Continuarea studiului de caz se găsește aici.

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version