Politică

Stolojan: Dacă s-ar aplica noul Cod Fiscal, România ar părea o ţară în care curge lapte şi miere

Publicat cu

pe

Codul Fiscal nu poate fi modificat fără o analiză prealabilă şi fără o dezbatere publică, a declarat într-un interviu pentru RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan.

El a criticat proiectul Guvernului, care „vrea să ofere protecţie socială pentru întreaga populaţie„.

Dacă ne uităm peste ce prevede acest proiect de Cod Fiscal, întreaga Românie ar trebui să se bucure, pentru că practic, la majoritatea impozitelor importante pentru populaţie, TVA, accize, avem reduceri. Sigur, se prevăd reduceri şi la impozitul pe veniturile companiilor. Ceea ce însă eu doresc să vă spun în calitate de economist este că din nou, Guvernul Ponta încearcă o modificare esenţială a Codului Fiscal, deci a fiscalităţii în România, fără să avem câteva analize esenţiale, care se fac în alte ţări cu asemenea prilejuri. Nu avem o analiză cu privire la cum vrem să arate politicile publice, care se doresc a fi finanţate din bugetul ţării”, a spus Stolojan.

El a adăugat că, “la ora actuală, în toate statele Uniunii Europene, cu excepţia României, au loc dezbateri cu privire la deplasarea poverii fiscale, poverii impozitelor şi taxelor, unde anume trebuie să se concentreze impozitele şi taxele”.

Theodor Stolojan a menționat că proiectul de Cod Fiscal ridică unele întrebări.

Dacă ne uităm efectiv la propunerile făcute de modificare în Codul Fiscal, sigur că apar câteva întrebări. Ne propunem ca de la una din cele mai înalte cote de TVA de 24% să ajungem în două etape la 18%, care va fi una din aproape cele mai mici cote de TVA din UE. În acelaşi timp, propunem introducerea cotei de 9% pentru majoritatea alimentelor de bază, începând cu lapte, carne, fructe, legume etc. Or aici deja apare un mare semn de întrebare: ce dorim să facem? Şi să avem una din cele mai mici cote de TVA din Europa, dar în acelaşi timp introducem aproape la majoritatea consumului de produse de bază cotă de 9%. Pe cine protejăm de fapt printr-o asemenea măsură generalizată? Toate analizele arată că ponderea consumului de lapte şi carne nu-l au cei care au să zicem, acel un milion de familii care sunt pe salariul minim din România şi care în nici un caz nu au în ponderea consumului în primul rând produsele lactate şi cele din carne. Deci încercăm să asigurăm o protecţie socială generalizată, de care însă vor beneficia în special cei cu venituri medii şi venituri superioare, în loc să apelăm la ceea ce recomandă experienţa şi întreaga literatură de specialitate: dacă vrei să faci protecţie specială, trebuie să ajungi să cunoşti situaţia fiecărei familii pe care vrei s-o protejezi şi nu să iei o măsură care ţinteşte întreaga populaţie. Nu poţi să faci protecţie socială pentru întreaga populaţie”, a mai spus acesta.

În opinia europarlamentarului liberal, „dacă ar fi să punem în aplicare acest Cod Fiscal, România ar părea o ţară în care curge lapte şi miere„.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version