Politică

Sănătatea, un domeniu cu tot mai multe probleme

Publicat cu

pe

Probleme din Sănătate nu se rezumă doar la salarii. Prim-ministrul Viorica Dăncilă se va întâlni astăzi, cu managerii spitalelor pentru discuții pe tema salarizării angajaților. Întâlnirea este programată de la ora 13:00, la Palatul Victoria, relatează News.ro

La începutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, miercuri, premierul le-a solicitat miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor ca până la sfârşitul săptămânii să identifice problemele care apar în sistemul de sănătate, pentru a putea fi găsite soluţii.

„În cadrul acestei şedinţe, vreau să rog pe doamna ministru al Sănătăţii, doamna ministru al Muncii, domnul ministru al Finanţelor Publice să identifice, până la sfârşitul acestei săptămâni, problemele care apar în sistemul de sănătate, să găsim soluţii, a susținut Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, joi, că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, în 11 mai este programată o grevă generală, iar în 26 aprilie în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarizării unitare.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, după discuţii la Ministerul de Finanţe, că managerii de spitale trebuie să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajaţii să nu piardă la salariu. „Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar! Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitatea unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări”, a afirmat Sorina Pintea.

Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre „majorări semnificative”. „Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este! Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare”, a explicat Pintea.

În ultima perioadă au avut loc proteste ale angajaţilor de la mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară, din cauză că le-au scăzut veniturile.

Totodată, situația spitalelor din România este din ce în ce mai dramatică. 70 de mii de pacienţi au murit anul trecut (2016) pe patul de spital, cu aproape 10 mii mai mult faţă de anul precedent (2015). Ce este şi mai grav este că vorbim despre decese care ar fi putut fi evitate, iar România este prima din Uniunea Europeană în acest clasament, potrivit Observator.tv.

România este țara în care statul n-a construit niciun spital nou, de 27 de ani. Există clinici de top, există un număr important de medici de valoare, dar și o realitate cruntă: sunt zone întregi în care se moare cu zile în spitale. 

Lipsa metodelor de diagnostic rapid şi corect, lipsa medicilor şi a personalului sanitar sau infrastructura veche şi şubredă, toate compun o reţetă letală, una care a dus în 2016 la moartea a aproape 70.000 de români.

România este pe locul întâi în Europa în ce privește mortalitatea în spitale. Rapoartele arată că multe dintre decese puteau fi evitate: cel puţin jumătate la bărbaţi şi o treime la femei.

”S-au întâmplat ca urmare a diverselor erori de diagnostic și tratament care ar fi putut fi evitate, dacă condițiile ar fi fost altele. Vorbim despre dotare, despre acces la metode de investigație moderne și de înaltă performanță și despre acces la tratamente”, a spus Bogdan Tănase, medic chirug, potrivit Antena3.ro.

 

 

Sursă foto: Pixabay

 

 

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version