Politică

Revizuiri după desecretizarea protocolului SRI

Publicat cu

pe

Apar reacții în lanț din partea oamenilor de Drept și nu numai după apariția Protocolului de cooperare încheiat Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în anul 2009, pe când Laura Kovesi conducea PICCJ, iar George Maior era șeful SRI. Una dintre cele mai dure poziții față de conținutul Protocolului PICCJ-SRI vine din partea unui fost judecător, membru în CSM, în prezent avocat, după ce a fost nevoit să renunțe la magistratură din cauza unui dosar DNA.

Avocatul Adrian Toni Neacșu (foto) de la Casă Neacșu a declarat vineri după-amiază, 30 martie 2018, că, în opinia să, Protocolul PICCJ-SRI este un dezastru care conține foarte multe nereguli generatoare de încălcări ale Constituției României, legislației penale și a drepturilor fundamentale, potrivit Lumea Justiției.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Esențial prezentată de jurnalistă Ana Măria Român la Antenă 3, fostul judecător Adrian Toni Neacșu a arătat că prin acest Protocol s-a ajuns la situația în care SRI să poată coopera cu procurorii pe orice fel de infracțiuni, atât timp cât acestea erau încadrate la „infracțiuni grave” (Art. 2 din Protocol). Or, infracțiuni grave, explică Toni Neacșu, erau considerate, în 2009, orice infracțiuni care prevedeau o pedeapsă mai mare de 5 ani. În acest context, Neacșu a arătat că prin multitudinea de hotărâri adoptate de CSAT cu privire la SRI, Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a comportat pentru SRI că un „legiuitor din umbră”. 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version