Politică

Presa internațională reacționează după propunerea de revocare a șefei DNA

Publicat cu

pe

Informația apărută în spațiul public conform căreia CCR a dat dreptate Guvernului în privința deciziei de revocare a Laurei Codruța Kovesi a creat vâlvă atât pe plan intern cât și pe plan extern. Curtea Constituţională a României îl obligă pe Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, iar această decizie a generat proteste de stradă în mai multe orașe ale țării și ctritici la adresa funcționalității justiției în țara noastră. Și presa internațională a comentat hotărârea de miercuri a Curţii Constituţionale.

Şeful statului român ”nu are puteri discreţionare” în acest domeniu şi este necesar, astfel, ”să emită un decret de revocare”, în urma cererii Ministerului Justiţiei, arată CCR într-o decizie fără apel, care reprezintă o victorie majoră pentru Guvernul social-democrat, comentează AFP.

Site-ul politico.eu relatează că, miercuri, Curtea Constituţională i-a cerut preşedintelui Klaus Iohanns să demită procurorul-şef anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pe care o descrie ca fiind „o figură principală în lupta anticorupţie împotriva unor politicieni de rang înalt”.

Publicaţia menţionează că decizia a fost susţinută de şase din nouă judecători, în timp ce cotidianul New York Times afirmă că decizia fost luată într-o încercare de a pune capăt conflictului instituţional între preşedinţie şi Guvern.

„Sub conducerea ei, agenţia DNA a condamnat cu succes mai mulţi deputaţi, miniştri şi alţi oficiali de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni”, adăugă jurnaliştii de la The New York Times.

Hotărârea CCR limitează puterile preşedintelui şi acordă ministrului Justiţiei, numit politic, un control mai mare asupra procurorilor într-unul dintre cele mai corupte state membre UE, comentează Reuters.

CCR consideră opoziţia lui Iohannis faţă de revocarea lui Kovesi nefondată şi a respins-o.

Legal, preşedintele are ultimul cuvânt de spus în revocarea procurorilor-şefi, cerută de ministrul Justiţiei şi care necesită aprobarea magistraţilor.

Însă CC a stabilit miercuri că preşedintele nu are dreptul constituţional să se opună unei cereri de revocare legale a ministrulu Justiţiei.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version