Politică

Ponta: Scăderea prețului la gaze depinde de continuarea cu succes a proiectelor de energie

Publicat cu

pe

Premierul Victor Ponta a declarat luni, într-o emisiune televizată, la România TV, că prețul la energie electrică va scădea în continuare, “undeva cu 5, 6, 7%”, în timp ce prețul la gaze va crește pentru o anumită parte a populației.

În mod normal, media de creştere (n.r – a prețului gazului) pentru consumatorii casnici ar fi 2%, dar, în funcţie de compania care are distribuţia, la unii dintre români de fapt va scădea preţul la gaz, după 1 aprilie. La cei care, dacă nu mă înşel, sunt la E.ON, pentru că se calculează altfel taxele. La cei care sunt la GDF, o să crească cu 2% sau cu 3%. Dar nu va fi o creştere, să zic, extrem de gravă”, a spus Ponta.

Șeful Executivului a subliniat că, prin contribuția celor doi producători naționali, Romgaz şi Petrom, şi prin scăderea consumului la nivel național, România a reușit să reducă cantitatea de gaz important din Rusia, la “preț mare”.

Întrebat dacă scăderea importului de gaze rusești este o conjunctură fericită, dar temporară, primul-ministru a răspuns: “Este o conjuctură fericită, temporară, e adevărat, atâta timp cât nu reuşim să compensăm în continuare, cu producţia internă, ceea ce avem de importat din Rusia”.

Asta sigur presupune continuarea cu succes a proiectelor de energie, de gaze din off-shore, acolo Exxon-ul, chiar anul acesta, în vara aceasta, trece practic într-o altă fază, alături de OMV Petrom, de explorare spre exploatare pentru resursele din onshore. Au venit şi alte mari companii, cum este Repsol, care utilizează alte tehnologii pentru a merge mai în adâncime, deci este capacitatea noastră de a avea şi avem în România în acest moment cei mai mari producători mondiali de gaze, capacitatea noastră de a avea noi şi noi resurse domestice, din ţară, pentru că, într-adevăr, mai ales în contextul politic actual e foarte clar că orice dependenţă de importul de gaze din Rusia nu ne oferă siguranţă. Gândiţi-vă însă, putem să vedem partea goală sau partea plină a paharului: România are cam 75% din necesar din producţie internă, în timp ce, dacă vă uitaţi în jurul nostru: Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, sunt aproape 100% de gaz rusesc. Nu vorbesc de Moldova, care, sigur, e 100%”, a adăugat Ponta.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version