Politică

Pilonul II de pensii, mai deștept decât Pilonul I?

Publicat cu

pe

Sistemul actual de pensii a fost creat în urmă cu 10 ani. Acesta se sprijinea pe cei  trei piloni – I, II şi III. Motivaţia a fost legată că încă de acum 10 ani era evident că tendinţele demografice în România sunt extrem de negative, a explicat Radu Crăciun, directorul general BCR pensii.

Ce înseamnă Pilonul I și Pilonul II

Orice comparaţie între cei doi piloni echivalează cu a compara mere cu pere. Pilonul I nu se bazează pe acumularea de capital, este un sistem în care pensiile românilor de astăzi sunt plătite de cei care activează, de cei care muncesc şi în aceeaşi măsură pensiile pensionarilor de mâine vor fi plătite de cei care vor fi activi în acel moment, din păcate, mult mai puţin decât astăzi. Pilonul II este unul în care banii se strâng (…) şi sunt înmulţiţi. În ultimii 10 ani, la contribuţii totale de 35 de miliarde s-au adăugat 7 miliarde de lei reprezentând modul în care au fost înmulţiţi de către administrator”, a explicat directorul BCR.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a prezentat date conform cărora Românii au cu 1,1 miliarde euro mai puţin la Pilonul II.

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani.

Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016.

După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018.

„Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro – contribuţii nevirate”, se arată în prezentare Asociației de Pensii.

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat că până la finalul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice va prezenta „mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă”, iar românii vor trebui să aleagă între Pilonul I și Pilonul II de pensii. Șeful MFP a refuzat să dea prea multe detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lăsat a se înțelege că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul I, după modelul Pilonului II.

Românii vor avea posibilitatea să opteze între Pilonul I și Pilonul II de pensii, a arătat Eugen Teodorovici, fără a oferi alte detalii despre mecanismul la care lucrează Executivul din care face parte.

Ministrul a mai lăsat să se înțeleagă că românii care nu-și vor exprima opțiunea vor fi automat trecuți la Pilonul I de pensii, potrivit Digi24.ro.

În ciuda asigurărilor date de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, că statul nu va naţionaliza Pilonul II de pensii, senatorul PNL Florin Cîţu afirmă că acest lucru va fi reglementat săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă.

„Săptămâna viitoare va fi ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă, spre naţionalizarea pilonului 2 de pensie. Orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea”, a transmis senatorul PNL.

 

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version