Politică

Oprea: România nu resimte o presiune migraţionistă crescută

Publicat cu

pe

România nu resimte o presiune migraţionistă crescută, a declarat joi, vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Europa se confruntă, în acest moment, cu o criză a imigraţiei fără precedent, generată de persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională, majoritatea provenind din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, care se îndreaptă în special spre state membre ale Spaţiului Schengen (…) În prezent, România nu resimte o presiune migraţionistă crescută ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest”, a spus Oprea.

Aceasta a menționat că atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât şi din punct de vedere al numărului solicitărilor de azil, situaţia înregistrată în prezent se menţine la parametrii anului trecut, nefiind semnalate creşteri semnificative ale acestor indicatori.

Pe de altă parte, vicepremierul a anunțat că instituțiile statului vor monitoriza orice modificare a situaţiei din regiune, pentru a adapta măsurile în planul securităţii naţionale în mod gradual şi în raport cu dinamica situaţiei operative.

Luăm în analiză oportunitatea dezvoltării preventive a infrastructurii necesare pentru creşterea capacităţii de primire şi gestionare a unui număr sporti de imigranţi. Aceasta în condiţiile în care avem la dispoziţie, la nivelul întregii ţări, 6 centre regionale de cazare pentru solicitanţii de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20%. În contextul creşterii presiunii migraţioniste la frontieră şi a cererilor, solicitărilor de azil pe teritoriul României, vreau să vă asigur că la nivelul Grupului interministerial strategic pe care îl coordonez există întreaga disponibilitate pentru consolidarea mecanismelor de cooperare instituţională şi schimb de informaţii între actorii implicaţi„, a mai spus Oprea.

De asemenea, Gabriel Oprea a subliniat că autorităţile române vor menţine o cooperare permanentă cu statele membre ale Uniunii Europene, cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, cu Biroul European de Sprijin pentru Azil, cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite şi cu celelalte organisme regionale şi internaţionale cu responsabilităţi în domeniu.

Fenomenul migraţionist este unul cu un impact deosebit în planul securităţii, în cel economic şi social pentru toate statele europene. În faţa acestei situaţii, pe lângă pragmatismul de care trebuie să dăm dovadă în protejarea propriilor intere de securitate naţională, trebuie să demonstrăm solidaritate cu partenerii noştri europeni. Am convingerea că, prin acţiunile noastre, instituţiile din domeniul securităţii naţionale vor demonstra, însă o dată, că au capacitatea de a asigura siguranţa şi securitatea cetăţenilor români. România este şi trebuie să rămână un stat generator de securitate în regiune, aşa cum ne impune statutul de membru al Uniunii Europene şi al NATO„, a conchis vicepremierul Gabriel Oprea.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version