Politică

Norica Nicolai: Mai multe fonduri pentru tinerii fermieri în noul PNDR

Publicat cu

pe

Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, a declarat miercuri, că potrivit prevederilor noii Politici Agricole Comune, în ciclul financiar 2014-2020, fermierii români vor primi mai mulți bani pentru plățile directe la hectar și vor exista fonduri pentru sprijinirea tinerilor fermieri și pentru agricultura ecologică.

Agricultura României rămâne una de subzistență, piața forței de muncă din acest sector fiind marcată de o pondere mare a fermierilor vârstnici, o excesivă dependență de activitățile agricole ale populației din mediul rural, precum și de un declin accentuat al veniturilor reale ale consumatorilor, iar soluția pentru ieșirea din această criză sunt fondurile europene prevăzute prin PAC„, a explicat eurodeputata Norica Nicolai în cadrul unei dezbateri pe care a organizat-o la Constanța și unde a adus față în față promotori ai politicilor agricole europene de la Bruxelles și oameni care își desfășoară activitatea în sectorul agricol.

Norica Nicolai a declarat că a organizat acest eveniment întrucât consideră că este vital pentru modernizarea României rurale să fie promovate deciziile Parlamentului European și ale Comisiei Europene în domeniul agriculturii.

Gradul de absorbție a fondurilor prevăzute prin PAC depinde în primul rând de cunoașterea prevederilor acestei reforme. În acest moment, România are alocate prin PAC 11 miliarde de euro pentru subvenții și 8 miliarde pentru dezvoltare durabilă și nu văd nici o strategie din partea Guvernului pentru a sprijini agricultorii români să acceseze cât mai eficient aceste fonduri. Pe de altă parte, este deplorabilă atitudinea candidaților de la celelalte partide care au transformat campania electorală într-un război al atacurilor la persoană, în loc să folosească acest prilej pentru a promova politicile europene și avantajele cunoașterii lor de către români„, a mai spus reprezentanta PNL.

Agricultorii români au invocat piedicile birocratice din România la depunerea proiectelor și au dat o serie de exemple despre apariția de noi reguli înainte de rambursarea banilor pentru proiectele în derulare. Ei au solicitat, de asemenea, ca Guvernul și Parlamentul României să definitiveze de urgență planul cadastral al țării, întrucât sunt dificultăți în zonele rurale ce împiedică depunerea de proiecte. Pe de altă parte, reprezentantul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Gheorghe Albu, a deplâns lipsa unui dialog real între Ministrul Agriculturii și fermieri în ceea ce privește implementarea reformei PAC.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version